Naš odgovor na njegovu zapovijed: Šesta uskrsna nedjelja
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Naš odgovor na njegovu zapovijed: Šesta uskrsna nedjelja

Danas Isus govori svojim učenicima da se trebaju držati Božjih zapovijedi. Razlog bi nas mogao iznenaditi.

Evanđelje (Pročitaj Iv 15,9-17)

U našem Evanđelju Isus govori svojim učenicima o važnosti njihove poslušnosti zapovijedima Njegova Oca. Ponekad se rasprave o poslušnosti mogu činiti kao upozorenje, ali ne i ove. To je zato što Isus postavlja temelje svojim sljedbenicima da shvate kako bi njihova poslušnost trebala funkcionirati. Prvo, On im govori o svojoj ljubavi prema njima. To je ista ljubav koju Otac ima za Njega. Koje je jače riječi Isus mogao upotrijebiti da ovo iznese? Prije nego što postoji poslušnost, postoji ljubav.

Isus koristi svoj vlastiti život kao primjer da pokaže ovaj odnos između poslušnosti i ljubavi. Očeva ljubav je činjenica, iznad svega drugoga. Isus, kao voljeni Sin, želi ostati u toj ljubavi (ne zaslužiti). On to čini poslušnošću. Ljudska poslušnost Bogu ono je što nas drži u ljubavi koju nam On besplatno nudi. Razlog za to je jednostavan. Bog od nas traži samo ponašanje koje će nas u konačnici učiniti sretnima. On samo traži od nas da činimo ono za što nas je izvorno zamislio – da živimo na njegovu sliku i priliku. Poslušnost Njegovim zapovijedima je, dakle, radi nas, a ne radi njega.

Isus to jasno kaže: “Ovo sam vam rekao da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.” Poziv na poslušnost je poziv na radost. Samo poremećaj grijeha u nama izokreće poslušnost u nešto teško, nešto čega se treba bojati kao da je prepreka, a ne put do sreće.

Osim toga, Isus ovdje pokazuje da je poslušnost a odgovor voljeti, a ne način da to zaradite. On želi da njegovi sljedbenici žive u ljubavi: “Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.” Uskoro će tu ljubav dokazati na križu: “Nitko nema veće ljubavi od ove da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” Trebamo li se ovdje prisjetiti da su svi Njegovi prijatelji osim jednog pobjegli od Njega u Njegov mračni čas? Njihova ljubav je propala; Njegov nije.

Zašto Isus nije odustao od svojih nestalnih prijatelja? Zašto On ne odustaje od nas? Može postojati samo jedan odgovor — Njegova ljubav. Ovdje je na djelu nešto puno veće od njihove vlastite postojanosti: “Nisi ti izabrao Mene, nego sam Ja izabrao tebe da odeš i doneseš plod koji će ostati.” Njegova se ljubav nije temeljila na njihovom ponašanju. Već je odlučio voljeti ih, bez obzira na sve. Zašto bi htio voljeti na taj način? Zato što je i Njegovoj božanskoj i ljudskoj prirodi bilo naređeno da vole bezuvjetno.

I naša je takva. Zato nam Isus daje zapovijed da slijedimo njegov primjer: “Ovo vam zapovijedam: ljubite jedni druge.” Ljubiti one koji to ne zaslužuju daje Isusu radost. Ovdje On jednostavno postavlja svojim učenicima (i nama) put do radosti. Hoćemo li Ga slijediti u tome ili ne?

Mogući odgovor: Gospodine Isuse, molim te, pomozi mi zapamtiti da je u svakom mojem kontaktu s bilo kojom osobom bilo gdje ljubav na prvom mjestu.

Prvo čitanje (Pročitati Dj 10,25-26, 34-35, 44-48)

U našem evanđelju Isus je pozvao svoje učenike da žive u bezuvjetnoj ljubavi. Obećao je pokazati kako to izgleda tako što će položiti svoj život za njih. Oštro im je rekao da ih je izabrao da također žive na ovaj način, donoseći “plod koji će ostati”. Je li se to dogodilo?

Naše čitanje Djela daje nam prekrasnu sliku kako su se Isusove riječi ispunile u ranim danima Crkve. Kako bismo to cijenili, moramo se prisjetiti da je Kornelije, čovjek kojemu je Petar bio poslan od Duha Svetoga, bio poganin. Židovi nisu imali posla s poganima. Po običaju, oni nikada ne bi ušli u dom pogana, kao što Petar ovdje čini. Pa ipak, Petar je ranije imao viziju u kojoj mu je Isus rekao da ne naziva “poganim” ono što je Bog očistio (vidi Djela 10:15). Evanđelje je trebalo propovijedati poganima (za židovski način razmišljanja, najveći mogući čin bezuvjetne ljubavi), a Petar je bio čovjek koji je to trebao učiniti (nije li Petar bio taj koji se odrekao Isusa u noći njegova uhićenja? ). Rezultati su naravno bili zapanjujući. Pogani su primili izljev Duha Svetoga čak i prije nego što je Petar završio s govorom. Plod Petrove spremnosti da posjeti pogana, kojega su Židovi uvijek smatrali prezrenim grešnicima, bila je velika radost.

Uvijek je tako kada se držimo zakona ljubavi.

Mogući odgovor: Gospodine Isuse, ovaj primjer Židova koji voli pogana pomaže mi znati da ne bi trebalo biti nikakvih prepreka mojoj spremnosti da volim – nikakvih.

Psalam (Pročitajte Ps 98:1-4)

Psalmist poziva Izrael da “pjeva Gospodinu pjesmu novu, jer on učini čudesna djela”. Ovo proročanski opisuje vrijeme kada će se velika Božja ljubav prema svim ljudima, ne samo prema Židovima, otkriti unutar ljudske povijesti. Taj je trenutak, naravno, došao u Utjelovljenju. Isus je došao dokazati Božju ljubav prema svojoj kreaciji, ponudivši svoj život u naše ime i dajući nam udio u svom vlastitom uskrslom životu. To je bila vijest koju je Petar propovijedao Korneliju. Kad su ti pogani “govorili jezicima i slavili Boga”, sigurno su imali na usnama ono što naš responzorij danas stavlja na naš: “Gospodin je objavio narodima svoju spasonosnu moć.” Kada shvatimo veliku Božju ljubav prema grešnicima, čineći za nas ono što sami ne možemo učiniti, želimo poslušati psalmistov poziv: „Pjevajte Gospodu, sve zemlje! break into song; pjevaj hvalu.”

Mogući odgovor: Psalam je, sam po sebi, odgovor na druga naša čitanja. Ponovno ga pročitajte uz molitvu kako biste ga učinili svojim.

Drugo čitanje (Pročitaj 1 Iv 4,7-10)

Sveti Ivan nam u svojoj poslanici sažima ono što je Isus naučavao u Evanđelju, što je Petar pokazao u Djelima apostolskim i što je psalmist tako radosno hvalio: “Bog je ljubav.” Ova nam ljubav dolazi prije nego što smo u stanju “ljubiti jedni druge”, kao što sveti Ivan potiče svoje čitatelje: “U ovome je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego da je on ljubio nas i poslao svoga Sina kao pomirnicu za naše grijesi.” Uvijek radimo iz tog temelja u Božjoj ljubavi. Naša poslušnost zapovijedima ljubavi prema Bogu i drugima može biti samo odgovor na ono što smo primili od Njega. Ako smo bez ljubavi, onda zapravo ne “poznajemo Boga, jer Bog je ljubav”.

Poznavanje bezuvjetne Božje ljubavi uvijek će nas tjerati u smjeru dijeljenja te ljubavi s drugima. Pokušati obdržavati zapovijed ljubavi, koliko god nam to često bilo teško, način je na koji “možemo imati život kroz [Jesus].” Primili smo Božju ljubav iako je nismo zaslužili; hoćemo li to ponuditi drugima jednako nezaslužnima kao i mi?

Mogući odgovor: Nebeski Oče, sva su ova čitanja o ljubavi — Vašoj i našoj. Neka mi ovo bude uskrsna lekcija. Život nakon uskrsnuća znači pobjedu ljubavi.


Autor fotografije Piotr Musioł na Unsplash

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Što svećenik jest, a što nije

Katoličke vijesti

Druga nedjelja došašća: “Za mnom dolazi jači od mene”

Katoličke vijesti

Ispovjedite svoje grijehe dok još možete

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti