Isusova euharistijska poniznost II. dio
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Isusova euharistijska poniznost II. dio

Nema bržeg načina da postanemo sveti i da napredujemo u poniznosti nego čestim klečanjem pred nogama našeg euharistijskog Učitelja, Učitelja i Ljubitelja. Sveti Petar Julian Eymard i njegov prijatelj sveti Ivan Vianney dokaz su da je Euharistija bila hrana svetaca, lijek besmrtnosti i izvor svih kreposti. Ovaj članak zaranja dublje u zašto se Isus tako duboko ponizio u Euharistiji, kao što je ispričao sveti Petar Julian Eymard:

Zašto je On tako ponižen? Da bi nam pokazao da nas voli, da bi proslavio svog Oca i da bi okajao ljudski ponos. Dakle, vi također morate slaviti Boga svojom poniznošću, voljeti našeg Gospodina do te mjere da sami sebe uništite i poniziti se kako biste se iskupili za mnoge duše koje se ne žele poniziti. Naš Gospodin u sebi nosi bol njihove oholosti.1

Nebeski Otac nam govori: “Dao sam vam svoga Sina u ovom stanju euharistijskog poniženja da vam pokaže koliko vas ljubi i koliko se ponizio zbog vas. Vrati mu ono što je učinio za tebe: ponizi se. Prihvatite Njegovu poniznost koju On ne bi odbacio, čak ni u svom stanju slave!” Usrdno moli našega Gospodina za duh Njegove euharistijske poniznosti.2

Zaklonjen od pogleda, Isus Krist radi na djelu moga posvećenja. Da bih postao svetac, moram pobijediti ponos i zamijeniti ga poniznošću. Sada, u Euharistiji, Isus mi daje primjer i milost poniznosti.

On je bio taj koji je, prije mnogo vremena, izgovorio ove riječi: “Naučite od mene da sam krotka i ponizna srca.” Devetnaest stoljeća poniznost bi bila samo ime da se nismo sjećali primjera našeg Spasitelja tijekom njegova smrtnog života. Mogli smo s pravom reći: Ali, Gospodine, nikada Te nisam vidio poniženog!

Ah, dobro, Isus Krist je tu da odgovori na naše isprike i pritužbe. Iz tabernakula, ispod vela Hostije izmiče riječ: “Naučite od mene da sam krotka i ponizna srca.” Naučite od Mene skrivati ​​svoja dobra djela, svoje vrline, svoje žrtve. Siđi! Siđi dolje do mene!

A milost poniznosti nalazi se u Isusovu poniženom stanju u Presvetom Sakramentu. Koja će se to ljudska slava bojati poniziti budući da se Kralj Slave spustio u takvo stanje?3

Isus se za nas ponižava u Svetoj Euharistiji. A što Isus traži od nas zauzvrat? Želi da se ponizimo. Za mnoge bi to moglo zvučati depresivno, ali ne i za one koji žele postati sveci. Više od svega, poniznost nas privlači našem Gospodinu. Isus gleda u dubinu našeg srca tražeći bilo kakav trag poniznosti, jer “Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost” (Jak 4,6). Umjesto da svijetu naviještamo svoja dobra djela, vrline i žrtve, Isus nas poziva da te stvari sakrijemo u Njegovo euharistijsko Srce dok nam govori: „Siđi! Siđi k meni!” Samo naše bijede i poniženja privlače Gospodina k nama, a ne naši talenti i velika djela.

Sakrament pomirenja se ponekad naziva sakramentom poniznosti jer je potrebna velika poniznost da se Bogu priznaju grijesi uz pomoć Njegovih svećenika, ali nije li Sveta Euharistija također sakrament poniznosti? Jer u Presvetom Sakramentu, Isus se ponizuje da bi bio dionik našeg čovječanstva, kako bismo mi mogli sudjelovati u njegovom božanstvu. Na svakoj misi smo reponovite riječi rimskog satnika u Evanđelju, koji je izjavio: “Gospodine, nisam dostojan da uđeš na krov moj; nego samo reci riječ i ozdravit će sluga moj” (Mt 8,8) ili Domine, non sum dignus. Stotnikove riječi jedan su od najljepših činova poniznosti ikada zabilježenih u Svetom pismu, koje često prolaze kroz naše usne bez promišljanja. Ne bi li Euharistija trebala u nama potaknuti iste osjećaje poniznosti i straha Božjega?

Nakon što je Isus ukorio oluje na moru, njegovi su apostoli uzviknuli: “Kakav je ovo čovjek da mu se čak i vjetrovi i more pokoravaju?” (Mt 8,27). Svaki put kad pogledamo Svetu Hostiju, trebamo reći: “Kakav je to Bog koji se dragovoljno uništava i ponižava svakodnevno pred našim očima u ovom najuzvišenijem sakramentu.” Sam pogled na Isusovu euharistijsku poniznost trebao bi iskorijeniti svaki ponos u našim srcima. Kako je onda nevjerojatna Božja beskrajna i samozatajna ljubav da poprimi izgled kruha i vina, tako da i mi možemo nasljedovati Njegovu poniznost i tako slaviti Oca.


Autor fotografije Biskupija Spokane na Unsplash

1Sveti Petar Julian Eymard, Euharistija i kršćansko savršenstvo (I. dio), prev. od Amy Allen (New York, The Sentinel Press, 1948), 279.

2Sveti Petar Julian Eymard, Euharistija i kršćansko savršenstvo (I. dio), prev. napisala Amy Allen (New York, The Sentinel Press, 1948.), 279-280.

3Sveti Petar Julian Eymard, Prava prisutnost (New York: Fathers of the Blessed Sacrament, 1907), 119-120.

Pretplatite se na CE
(Slobodno je)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako naši zemaljski očevi utječu na našu sliku Boga

Katoličke vijesti

S pogledom na naše beskrajno dostojanstvo

Katoličke vijesti

Upoznajte Isusa Krista, volite Katoličku Crkvu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti