Nade Gruzije u EU blijede dok parlament odobrava ‘ruski zakon’
Europa

Nade Gruzije u EU blijede dok parlament odobrava ‘ruski zakon’

Zakon je uklesan u kamen unatoč posljednjem pokušaju predsjednice Salome Zourabichvili da uloži veto.

Gruzijski parlament usvojio je kontroverzni zakon o stranom agentu koji bi mogao ugroziti njezin put prema članstvu u EU.

Novi zakon zahtijeva od medijskih organizacija i nevladinih organizacija da se registriraju kao strani agenti ako primaju najmanje 20% svojih sredstava iz inozemstva, namećući velike novčane kazne onima koji se ne pridržavaju tog zakona.

Vlasti Gruzije tvrde da će nova mjera, koju su nazvali “zakon o transparentnosti”, obuzdati navodne strane pokušaje utjecaja na domaću politiku.

Međutim, kritičari upozoravaju da bi to moglo značajno ograničiti slobodu govora i sabotirati zahtjev Gruzije za članstvo u EU.

Bruxelles je više puta pozvao gruzijske zakonodavce da odustanu od zakona i ostanu “na putu za EuropuWashington je izrazio sličnu zabrinutost.

EU je ponudio Gruziji status kandidata prošlog prosinca, jasno dajući do znanja da Tbilisi mora provesti ključne političke preporuke kako bi napredovao u svojim nastojanjima za članstvo.

Odgovarajući na usvajanje zakona, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da bi usvajanje zakona negativno utjecalo na put zemlje prema članstvu.

“Europska unija duboko žali što je gruzijski parlament odlučio poništiti predsjednikov veto na zakon o transparentnosti stranog utjecaja i zanemariti detaljne pravne argumente Venecijanske komisije koji dovode do jasne preporuke za ukidanje ovog zakona”, napisao je u izjava.

“Pozivamo gruzijske vlasti da preokrenu ovaj trend i da se čvrsto vrate na put prema EU. Još ima vremena za promjenu dinamike — ali potrebna je snažna predanost vladajućih tijela.”

“EU i njezine države članice razmatraju sve mogućnosti reagiranja na ovakva događanja”, zaključio je Borrell.

Kritičari zakona prozvali su ga “ruskim zakonom” jer kažu da odražava sličan zakon koji je usvojio Kremlj kako bi ciljao, diskriminirao i na kraju stavio izvan zakona političke protivnike.

Oporbeni Ujedinjeni nacionalni pokret opisao je prijedlog zakona kao dio napora Gruzijskog sna da uvuče zemlju u sferu utjecaja Rusije – tvrdnje koje oštro poriče.

Georgian Dream osnovao je Bidzina Ivanishvili, bivši premijer i milijarder koji se obogatio u Rusiji.

Predsjednica Gruzije Salome Zourabichvili je među kritičarima zakona. Prije nepuna dva tjedna uložila je veto, upozorivši da je zakon o stranim agentima “u suprotnosti s našim ustavom, europskim standardima i stoga predstavlja prepreku našem europskom putu”.

Ali parlamentarni odbor poništio je njezin potez u ponedjeljak, otvarajući put za konačno odobrenje u utorak.

Tijekom prošlog mjeseca deseci tisuća prosvjednika izašli su na ulice Georgije kako bi pokušali odvratiti zastupnike od iznošenja zakona u parlament.

Uoči završnog čitanja u utorak, stotine prosvjednika okupilo se ispred parlamenta u Tbilisiju, neki od njih omotani europskim zastavama.

Deseci su privedeni u sukobima s policijom, uključujući medijske ličnosti.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Religiozne žene pomažu pokrenuti program za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, ‘stvoriti kulturu skrbi’

Katoličke vijesti

Žalbeni sud presudio protiv ‘Zakona o spašavanju ženskog sporta’ Zapadne Virginije

Katoličke vijesti

Građanski rat u Sudanu: Što se događa i zašto?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti