Nadbiskup odlikovan jer je ‘pasio’ Portoriko nakon uragana, usred ekonomske krize
Svijet

Nadbiskup odlikovan jer je ‘pasio’ Portoriko nakon uragana, usred ekonomske krize

Nadbiskup Roberto González Nieves iz San Juana, Portoriko, “posjeduje strastveno srce koje kuca pastorskom ljubavlju za svoj narod, za rast i dobrobit ljudi, i za budućnost naroda Božjeg u Portoriku”, rekao je. Fr. Jack Wall, predsjednik Catholic Extension.

Svećenik je to komentirao kada je nadbiskupu uručio nagradu Catholic Extension Duh Franje, koji je, kako je rekao, “doista dobri pastir koji vodi, njeguje, jača i daje svoj život svaki dan kako bi Božji narod u Puerto Ricu mogao nastaviti izgraditi živahne i transformativne zajednice katoličke vjere, osobito među najsiromašnijima među siromašnima na otoku.”

Nagrada je priznanje pojedincu ili skupini koji su značajno utjecali na misiju Katoličke crkve u Americi kroz službu ili filantropiju.

González je primio nagradu u New Yorku na devetoj godišnjoj večeri Catholic Extension nagrade Spirit of Francis Award 28. studenoga. Neprofitna organizacija sa sjedištem u Chicagu svake godine dodjeljuje nagradu pojedincu ili grupi koji su značajno utjecali na Katoličku crkvu u SAD-u kroz službu ili filantropiju .

Petero kardinala prisustvovalo je večeri, uključujući Blasea Cupicha iz Chicaga, koji je kancelar Catholic Extension; Wilton Gregory iz Washingtona; Christophe Pierre, apostolski nuncij u Sjedinjenim Državama; Daniel DiNardo iz Galveston-Houstona; i Timothy Dolan iz New Yorka. Također su bili prisutni biskup Luis Miranda Rivera iz Fajardo-Humacaoa, Portoriko, i biskup Angel Luis Rios Matos iz Mayagueza, Portoriko.

González je “bio vitalni vođa portorikanske zajednice, pazio je i zagovarao Portoriko tijekom dugog, kontinuiranog oporavka nakon uragana Maria, drugih prirodnih katastrofa, pandemije i ekonomske krize”, rekao je Catholic Extension najavljujući nagradu, koja je nadahnut svetim Franjom Asiškim, papa Franjo i njezin utemeljitelj fra. Francis Clement Kelley.

U svojim primjedbama, González je rekao da je to čast koju “nije dostojan primiti”.

“Prihvaćam to kao poziv i milost da obnovim svoju zavjetnu službu Gospodinu, njegovom narodu i njegovoj crkvi,” rekao je, zahvalivši Catholic Extensionu “što financijski i duhovno podržava crkvu u Puerto Ricu od 1905. do danas. “

“Proširenje je pomoglo popraviti i obnoviti oštećene crkvene strukture i pomoglo nam je osigurati potrebna sredstva, koja inače ne bismo mogli osigurati”, rekao je González. Ovo je izniman izraz crkvene i misijske solidarnosti i ljubavi.

Prelat, koji je odrastao u New Yorku i za sebe kaže da je “dijete portorikanske dijaspore”, na čelu je nadbiskupije San Juan od 1999. godine.

Nadbiskupovo spominjanje 1905. u svojim primjedbama je godina kada je Catholic Extension osnovan za izgradnju katoličkih vjerskih zajednica u regijama s nedostatkom usluga, uključujući Portoriko.

Od 2017. uragan Maria i niz potresa osakatili su gospodarstvo i infrastrukturu američkog otočnog teritorija, oštetivši više od 600 objekata, od kojih mnogi uključuju povijesne, stoljećima stare katoličke crkve, katoličke škole i misijske kapelice koje opslužuju najudaljenije zajednice na otoku, u pet portorikanskih biskupija pogođenih prirodnim katastrofama. Većina oštećenih katoličkih crkava i škola nalazi se u San Juanu, navodi Catholic Extension.

Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama “bila je spora” u reagiranju, ali “Katolička crkva nije”, prema Extensionu. Posljednjih šest godina, Catholic Extension je organizirao i vodio program oporavka od katastrofe za pet katoličkih biskupija u Portoriku, “koje zajednički žele obnoviti objekte diljem arhipelaga Portorika, čineći to možda najvećim projektom obnove u američkom kršćanstvu.”

Do danas, 332,2 milijuna dolara od procijenjenih 400 milijuna dolara štete “FEMA je dužna portorikanskim biskupijama”, što im omogućuje “započinjanje dugo očekivane popravke objekata”. Trenutačno je u tijeku 15 projekata koji uključuju 58 objekata, a osim toga Catholic Extension je rekao da je njegov tim za oporavak također osigurao dodatnih 43 milijuna dolara u konkurentnom programu darovnica koji će omogućiti katoličkim školama “da budu otpornije obnovljene kako bi služile kao sigurna skloništa tijekom budućih katastrofa, što će u konačnici spasiti živote.”

U intervjuu prije večere, Cupich je raspravljao o naporima Catholic Extension da pomogne portorikanskim biskupijama u ponovnoj izgradnji i obnovi crkava i škola, ali je naglasio da Katolička crkva “ne radi o zgradama”, već “o zajednicama”. Dajući vjernicima “prostor gdje se mogu okupljati, mjesto koje mogu zvati domom, gdje se djeca mogu školovati i vjera prenositi i slaviti, činimo nešto za ne samo ovu generaciju nego i buduće generacije”, rekao je. .

Cupich je dodao da nadbiskupa Gonzaleza poznaje dugi niz godina. Kao franjevac, nadbiskup Gonzalez “doista je prožet tradicijom svetog Franje” i njegovom željom “da služi siromašnima … da propovijeda Evanđelje na način koji omogućuje da se hrani vjera drugih”, rekao je kardinal.

González ima “ljubav prema ljudima” i “stvarno mu je stalo do ljudskih bića kako bi napredovali na svaki mogući način”, dodao je. “On je jednostavno sjajno ljudsko biće.”

Na večeri, Dolan je rekao da je večer proslave “života i službe nadbiskupa Gonzáleza i rada Katoličkog proširenja na obnovi crkve u Puerto Ricu” podsjetnik “na duboko ukorijenjene veze koje nas povezuju kao jednu ljudsku obitelj i kao ljudi vjere.”

“Okupljamo se u ovom duhu prijateljstva, ponovno potvrđujući svoju predanost solidarizaciji jedni s drugima, iako brinemo za siromašne, potlačene i ranjive u našem društvu”, dodao je.

Prihod od večere ići će u korist rada Catholic Extension u Puerto Ricu.

[Julie Asher, OSV News senior editor, contributed to this story.]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Meksički biskupi upozoravaju na kartelsko uplitanje u izbore – Vatican News

Katoličke vijesti

Vijesti s Orijenta – 3. svibnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Ukrajinski katolički biskup nazvao ruski napad na civile ‘razornim’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti