Nadbiskup Lori dovršava ‘slušanja’ po nalogu suda sa žrtvama seksualnog zlostavljanja
Europa

Nadbiskup Lori dovršava ‘slušanja’ po nalogu suda sa žrtvama seksualnog zlostavljanja

Baltimore, Md., 22. svibnja 2024. / 16:21

Baltimoreski nadbiskup William Lori dovršio je drugu od dvije “saslušanja” koje je naredio savezni stečajni sud s navodnim žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika i redovnika nadbiskupije Baltimore.

Osam muškaraca i žena koji su svjedočili tijekom saslušanja 20. svibnja dali su uznemirujuća izvješća o svojim iskustvima koja su se navodno dogodila između 1950-ih i 1980-ih. Nadbiskupija je prethodno pristala na sjednice, od kojih je prva održana sa šestero tražitelja 8. travnja.

Prošle jeseni, Lori je najavio da će baltimorska nadbiskupija proglasiti stečaj prema poglavlju 11 kao rezultat stotina tužbi za zlostavljanje protiv njega u posljednjim desetljećima.

Sutkinja Michelle Harner naglasila je da je saslušanje bilo “slušanje” i da svjedočenja neće biti dokazne prirode. Lori i pomoćni biskup Adam Parker sjedili su u sudnici tijekom dvosatnog ročišta.

Dvoje od osam podnositelja zahtjeva bili su učenici župe i škole St. Peter Claver u West Baltimoreu. Prva je svjedočila 12 godina kada je rekla da ju je svećenik počeo uhoditi. Rekla je da ju je na kraju silovao svećenik nakon brojnih slučajeva nepristojnog ponašanja. Majka ju je izvukla iz župne škole. Rekla je da je kasnije pokušala samoubojstvo, što je dovelo do višemjesečnog boravka u državnoj mentalnoj bolnici.

Obojica bivših učenika škole St. Peter Claver otkrili su da je zlostavljanje dovelo do dugogodišnje ovisnosti o alkoholu i drogama. Druga bivša učenica iz te župe rekla je da se počela drogirati s 13 godina nakon što je bila zlostavljana. Majka joj je godinama radila u župnom dvoru. Rekla je da nije bila voljna održati sprovod svoje majke u župi zbog navodnih seksualnih zločina.

Svih osam detaljno je opisalo cjeloživotni učinak zlostavljanja — u rasponu od nemogućnosti vjerovanja drugima, posttraumatskog stresnog poremećaja i dugih razdoblja ovisnosti. Drugi tužitelj, koji je 1980-ih pohađao srednju školu Archbishop Curley, detaljno je opisao kako ga je redovni brat upoznao s pornografijom tijekom posjeta školskom samostanu. Navodna žrtva imala je problema s uspostavljanjem odnosa nakon zlostavljanja, što je, kako je rekao, na kraju dovelo do razvoda u odrasloj dobi.

Kasnije tijekom saslušanja, dvije druge odrasle osobe koje su preživjele otkrile su da su njihova braća i sestre također bili zlostavljani. Posljednja tužiteljica koja je svjedočila rekla je da je nju i njezinu sestru blizanku uredio svećenik u župi samostana svetog Josipa u Baltimoreu, koja se nalazila uz dom njihova djetinjstva. Klerik se sprijateljio s njihovom obitelji i redovito je posjećivao rezidenciju. Unatoč zlostavljanju, tužiteljica je naglasila da još uvijek vjeruje u Boga: „Ne krivim Boga. Volim Boga.”

Ranije tijekom rasprave, šesti tužitelj je istaknuo da je njegov zlostavljač također uspostavio blizak odnos s njegovom obitelji. Rekao je da ga je svećenik pet godina zlostavljao i čak ga je pratio na zadatku od župe do srednje škole.

Nakon ročišta, Paul Zdunek, koji predsjeda Službenim odborom neosiguranih vjerovnika, grupom od sedam pojedinaca koji su organizirali zastupanje svih stotina tužitelja protiv nadbiskupije, razgovarao je s novinarima izvan sudnice. Ustvrdio je da nadbiskupija “govori prave stvari. Nadamo se da rade prave stvari.”

Lori i Parker odlučili su ne razgovarati s novinarima okupljenim ispred sudnice. Međutim, nadbiskup je dao improviziranu reakciju nekim novinarima koji su mu se obratili, rekavši: “Duboko sam bio dirnut njihovim vrlo snažnim svjedočanstvom.”

Kasnije je nadbiskup pustio a detaljniju izjavu u kojem je rekao: “Slušanje ovih priča obnavlja našu kolektivnu odlučnost da se zaštitimo od ovog zla i učinimo sve što možemo da zaštitimo one koji su nam povjereni.”

“Snažne crkvene politike zaštite djece koje su danas na snazi ​​ne mogu ukloniti bol koja im je promijenila živote koje su pretrpjele preživjele žrtve”, istaknuo je. “Iako ništa ne može preokrenuti pretrpljenu štetu, moja je iskrena molitva da preživjeli mogu pronaći izlječenje kroz ovaj proces i utjehu u našoj zajedničkoj predanosti sigurnosti djece.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Thomas Aquinas College se gasi s planom zelene energije

Katoličke vijesti

Glavni državni odvjetnik Oklahome traži od Vrhovnog suda da zaustavi pogubljenje osuđenika

Katoličke vijesti

Devetnica Božjem milosrđu počinje na Veliki petak

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti