Kubanska vlada zatvorila mirni prosvjed svećenika
Europa

Kubanska vlada zatvorila mirni prosvjed svećenika

Djelatnici ACI Prensa, 22. svibnja 2024. / 15:45

Prošli tjedan kubanski svećenik otac Alberto Reyes započeo je miran prosvjed zbog situacije u zemlji: zvoneći zvonima svoje župe u znak žalosti svake noći nije bilo struje.

Svećenik nadbiskupije Camagüey objavio je svoj plan 17. svibnja u svojoj kolumni pod nazivom “He Estado Pensando” (“Razmišljao sam”), koju povremeno objavljuje na Facebooku kako bi se osvrnuo na stvarnost života na Kubi.

U svom postuReyes je poticao Kubance da prestanu surađivati ​​s režimom poduzimajući radnje kao što su nesudjelovanje na njegovim političkim sastancima ili pridruživanje brigadama za brzi odgovor — koje se koriste za represiju protivnika — između ostalih mjera.

Umjesto toga, pozvao je svoje sunarodnjake da “govore na temelju istine, javno i iz onoga što je vidljivo, iz stvarnosti koja se ne može poreći, bez laganja, bez opravdavanja neopravdanog. I molite, da sloboda kojom nas je Bog stvorio napreduje u našoj zemlji.”

“Ja sam se, naime, dosjetio načina, a to je sljedeće: od sada ću svaku noć kad nemamo struje zvoniti crkvena zvona 30 puta, uz polaganu zvonjavu pogrebnih povorki, uz zvonjavu koja najavljuje smrt i žalost: mučnu smrt naše slobode i naših prava, gušenje i kolaps naših života”, napisao je Reyes, župnik župe u Esmeraldi.

No, nakon dvije noći svećeniku je naređeno da prekine mirni prosvjed.

Na Facebooku kubanski laik Osvaldo Gallardo, koji trenutno živi u Sjedinjenim Državama i održava kontakt s Reyesom, naznačio je da je nadbiskup Camagüeya, Wilfredo Pino, rekao svećeniku da prekine svoju inicijativu.

“Iza ove zabrane, bez sumnje,” rekao je Gallardo, “stoje Caridad Diego Bello i njezin Ured za vjerska pitanja u službi PCC-a. [Cuban Communist Party].”

Pozivajući se na izvore bliske Crkvi, kubanski medij 14ymedio naznačio da je Pinov zahtjev “jasan” i “za dobrobit Crkve i oca Alberta”.

Prema medijskom izdanju, “pritisak Ureda za vjerska pitanja PCC-a, na čelu s Caridad Diego, je stalan, no u posljednje tri godine, nakon prosvjeda 11. srpnja 2021., pojačan je, posebice zabranom procesija i slavlja u brojnim crkvama zbog straha od novih prosvjeda.”

Ured za vjerska pitanja Centralnog komiteta Komunističke partije Kube “upravlja različitim aspektima vjerskog života” u zemlji, kako je navedeno u Izvješće o vjerskim slobodama za 2023 pomoći Crkvi u potrebi.

S tim u vezi, u njegova kolumna od 14. prosinca 2022Reyes je rekao da je ovaj ured “zadužen za kontrolu prakticiranja vjere, za nadgledanje svakog crkvenog pokreta i za ustrajno pozivanje biskupa i poglavara kada ih smeta ono što svećenik ili redovnik kaže ili učini, da pokušaju učiniti oni koji ‘dovode tog svećenika ili redovnika na petu’ dok oni koji stvarno stoje iza toga ostaju čistih ruku.”

U prosincu 2020. ACI Prensa, CNA-ov novinski partner na španjolskom jeziku, doznao je za jedan primjer pritiska koji je izvršio ured PCC-a kada je naredio župu u Camagüeyu ne održavati božićne paradetvrdeći da je to radi sprječavanja širenja koronavirusa, unatoč činjenici da druge aktivnosti u pokrajini nisu bile ograničene.

Reyes u opasnosti

U razgovoru s ACI Prensom, Gallardo je zamolio kršćane da se mole za osobnu sigurnost Reyesa. “Prema mom mišljenju i prosudbi, on je u opasnosti jer je teško biti prorok na Kubi, … gdje može ili ne mora naći podršku u ljudima oko sebe, čak iu samoj Crkvi”, rekao je.

Gallardo je primijetio da je pastor župe Esmeralda godinama “dizao svoj glas” u znak podrške svim kubanskim ljudima “da osude, da podignu svijest o stvarnosti” zemlje. Nema vjerskih sloboda na Kubi, nema slobode na Kubi, ni na koji način”, dodao je.

“Kuba pati i Katolička crkva na Kubi trpi represiju režima koji ignorira sve zahtjeve naroda ili za slobodom”, naglasio je.

Gallardo je tako ponovio svoju molbu vjernicima i ljudima dobre volje da mole “za oca Alberta, jer vjerujem da bi njegova osobna sigurnost i njegova sloboda u ovom trenutku mogli biti ugroženi”.

Diego López Marina pridonio je ovom članku.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Eduardo Berdejo

Eduardo Berdejo je diplomirao novinarstvo na Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Peru). Član je tima ACI Prensa od 2001. Pratio je posjete pape Franje Kubi, Meksiku, Kolumbiji i Peruu. Također je diplomirao komparativnu književnost na Sveučilištu Piura (Peru) i završio je Sveobuhvatni tečaj korekcije stila na Izdavačkoj školi Lima (Peru).

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izvješće o katoličkim školama u SAD-u ističe stabilan upis, izbor škole

Katoličke vijesti

Latinska patrijaršija osuđuje prijavljeni napad izraelskih snaga na katoličku školu u Gazi

Katoličke vijesti

‘Iz kršćanskog milosrđa’ svećenici pokapaju migrante koji su umrli u džungli Darien

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti