Muška grupa na Sveučilištu Ave Maria ima za cilj oblikovati nesebične muževe i očeve pune ljubavi
Europa

Muška grupa na Sveučilištu Ave Maria ima za cilj oblikovati nesebične muževe i očeve pune ljubavi

Osoblje CNA, 16. lipnja 2024. / 06:00 ujutro

Muška grupa na kampusu Sveučilišta Ave Maria u Ave Mariji, Florida, oprema mlade muškarce alatima potrebnim da postanu nesebični muževi i očevi puni ljubavi. Muška skupina svetog Josipa sastoji se od otprilike 190 muškaraca koji nastoje oponašati svog imenjaka.

Kroz zajedništvo, prezentacije i rasprave u malim grupama, ovi mladići pomažu jedni drugima u rastu i podupiru jedni druge u svojim zvanjima. Grupa se sastoji od dvije vrste članova — redovnih članova koji aktivno sudjeluju u životu zajednice grupe i članova “bratstva” koji vode manja, namjernija okupljanja o određenim temama. Trenutno bratstvo broji 12 članova.

Mladići na Sveučilištu Ave Maria sudjeluju u događaju čiji je domaćin Muška skupina svetog Josipa, koja nastoji oblikovati nesebične muževe, očeve pune ljubavi i oponašati svoje imenjake.  Zasluge: Sveučilište Ave Maria
Mladići na Sveučilištu Ave Maria sudjeluju u događaju čiji je domaćin Muška skupina svetog Josipa, koja nastoji oblikovati nesebične muževe, očeve pune ljubavi i oponašati svoje imenjake. Zasluge: Sveučilište Ave Maria

Joseph Cox, nedavni diplomac Ave Marije, osnovao je grupu 2022. On je razgovarao s CNA o svojoj inspiraciji za stvaranje grupe i kako mu je to pomoglo pronaći svoj vlastiti poziv — svećenstvo.

Cox je rekao da je znao da želi stvoriti grupu na kampusu ljeto prije svoje druge godine; međutim, isprva je želio da grupa pomogne mladićima koji se bore s pornografijom. Nakon što je bolje razmislio, odlučio je proširiti grupu kako bi se mogli pridružiti i oni koji možda nisu katolici.

„Došao sam na ideju jednostavnog pokretanja muške grupe na kampusu — Muške grupe svetog Josipa — zapravo s idejom stvaranja okruženja u kojem se dečki mogu okupiti bez ikakve obveze, ali se mogu okupiti i samo rasti u bratstvu , rasti u muškosti, većem skupu svetosti,” rekao je Cox.

Dodao je: “Ideja je također bila okupiti, stvoriti zajednički temelj, one u Aveu koji su uvjereni u misiju i duhovnog života, i one koji nisu uvjereni u misiju i one koji možda nisu katolici. ili koji možda više ne prakticiraju vjeru.”

21-godišnjakinja je objasnila da događanja grupe počinju hranom i druženjem, nakon čega slijedi govornik koji govori o temi po mjeri muškaraca. Sudionici se zatim dijele u male grupe za posljednji dio događaja, koje predvodi 12 članova bratstva. Cox je istaknuo da su većina članova bratstva zapravo sportaši na kampusu.

„Ovi sportaši su momci koje njihovi suigrači jako poštuju jer su sportski nadareni — mogu biti kapetani u momčadi u bilo kojem sportu kojim se bave — ali osim što su sportski nadareni, oni također imaju odnos s Kristom, “, podijelio je.

Osim organiziranja događanja na kampusu Ave Maria, Cox se udružio s muškom grupom Sveučilišta u Miamiju koja je dio FOCUS-a (Fellowship of Catholic University Students) kako bi nekoliko puta svakog semestra organizirali kombinirana događanja na njihovom kampusu.

Prošle korizme, članovi Muške skupine sv. Josipa sudjelovali su u “Posveti sv. Josipu” oca Donalda Callowaya, MIC, što je 33-dnevna posveta omiljenom svecu.

“Imali smo nešto više od 200 momaka koji su prošli kroz posvećenje”, prisjetio se Cox. “Dakle, osim što bi svi dečki sami obavljali 33-dnevno posvećenje, imali bismo tjedni sastanak [with] manje grupe… i onda 33. dan, kad bi se zapravo posvetili svetom Josipu, imali smo veliki događaj. Bila je to velika misa, s klanjanjem i ispovijedanjem, a svi dečki koji su obavili posvetu posvetili su se kolektivno kao skupina momaka zajedno.”

On potiče i muškarce i žene da “gledaju na kreposti svetog Josipa – njegovu čistoću, njegovu šutnju, njegovu poslušnost.”

Mladići na Sveučilištu Ave Maria sudjeluju u događaju čiji je domaćin Muška skupina svetog Josipa, koja nastoji oblikovati nesebične muževe, očeve pune ljubavi i oponašati svoje imenjake.  Zasluge: Sveučilište Ave Maria
Mladići na Sveučilištu Ave Maria sudjeluju u događaju čiji je domaćin Muška skupina svetog Josipa, koja nastoji oblikovati nesebične muževe, očeve pune ljubavi i oponašati svoje imenjake. Zasluge: Sveučilište Ave Maria

Sada će Cox za tri tjedna krenuti u sjemenište i djelomično se pripisuje njegovom angažmanu u muškoj grupi u pronalaženju svog zvanja.

“Rekao bih da je ono što me više inspiriralo za svećenstvo bilo vidjeti tipove s opcijama”, rekao je. “Što znači da su momci koji bi mogli biti najbolji očevi, najbolji muževi, na najboljim poslovima, i bili su spremni žrtvovati sve to za nešto što vjeruju da je veće.”

Dodao je da mu je to što je bio dio grupe dalo “želju da živi misiju, posebno u kampusu koledža.”

Cox je objasnio da je prvotno želio postati misionar FOCUS-a nakon koledža, ali kada je naišao na Kristove legionare primijetio je da su se sada više usredotočili na služenje kapelana u kampusu za različite fakultete diljem zemlje.

“Dakle, kada sam došao na neku vrstu raskrižja, stvarno sam mogao vidjeti sebe kako obavljam službu na koledžu kao zanimanje s nečim poput FOKUS-a ili potencijalno kao poziv do kraja života u svećeništvu,” objasnio je Cox. “Ako ništa drugo, ova grupa, ono što je učinila, dalo mi je želju da nastavim putem koledža.”

“Na kraju dana, uvijek sam govorio da ako me Gospodin pozove iz sjemeništa i ne postanem svećenik, idem pravo u FOKUS. Sveučilište je mjesto gdje želim provesti svoj život — bilo to s FOCUS-om ili svećenstvom, Gospodin će to obznaniti, ali to će biti kroz tu misiju.”

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Talijanska pro-life udruga trpi niz napada na svoje sjedište

Katoličke vijesti

Inicijativa ‘Kuba odlučuje’ kaže da su Kubanci spremni za prijelaz na demokraciju

Katoličke vijesti

Tišina: jedini čuvar opatije San Benedetto al Subasio

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti