Mons. Marinko Mlakić predvodio misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu
Zagrebačka nadbiskupija

Mons. Marinko Mlakić predvodio misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu

Generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 10. siječnja 2024. godine. Na misnom slavlju koncelebrirali su dr. sc. Davor Šimunec, profesor na zagrebačkom KBF-u i mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta u Karlovcu. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih “Agape” vođeni Josipom Vukovićem.

U prigodnoj homiliji mons. Mlakić rekao je da u malom Samuelu koji je u školi kod Elija čovjek može spoznati najtemeljitiju pouku za ispravan vjernički stav pred Bogom, a to je pouka o vjerničkoj poslušnosti. “Prvi i trajan stav koji trebam imat pred Bogom jest stav sluge koji sluša, a to slušanje treba prerastati u poslušnost i služenje. Kada je naučio slušati Gospodina Samuel je postao jedan od najupečatljivijih proročkih likova Starog zavjeta”, istaknuo je mons. Mlakić.

Tumačeći pak evanđeoski odlomak u kojem Isus ozdravlja Petrovu punicu mons. Mlakić istaknuo je da Isus podiže punicu koja je u ognjici nakon čega se ona prihvaća posluživanja te da je upravo služenje bilo znak ozdravljanja. “Valja nam se zapitati od čega je zapravo punica bolovala, od bolesti tijela ili duše, radi li se ovdje o povišenoj temperaturi ili o duhovnoj bolesti poput sebičnosti. Kad ju je Isus podigao ona je posluživala, a stav služenja je znak koji upućuje da je netko zdrav, za razliku od sebičnosti i oholosti. Isus inzistira na poslušnosti i služenju. Kad su se učenici prepirali tko je najveći, Isus ih poučava da je najveći onaj koji svima služi. Služenje je izraz autentične ljubavi. Istinska ljubav služi i daje se. Ona se ne zatvara u sebe i na stavlja sebe u središte. Ovdje se radi o paradoksu ljubavi: ljubav možeš primit samo onda kada je daješ, odnosno kada se daješ. Ljubav je služenje, a služenje ljubav. Isus nas na takvu ljubav poziva. Marija i Josip uzori su poslušnosti. Stoga molimo Gospodina da nam da vjerničke mudrosti i snage da možemo služiti u onom zvanju na koje nas je pozvao poput Samuela, Petrove punice, Isusa, Marije, Josipa i svih svetih Božjih koje nam Crvka stavlja za uzore”, zaključio je mons. Marinko.

Pri kraju misnog slavlja mons. Sente najavio je novi ciklus Velike pobožnosti svetom Josipu koja se odvija srijedama u Nacionalnom svetištu, a počinje od iduće srijede 17. siječnja te pozvao okupljene da sudjeluju u toj pobožnosti svetom Josipu. “Prvu srijedu Velike pobožnosti hodočasnike će predvoditi župljani Župe Presvetog Srca Isusova sa svojim župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem, a misno će slavlje voditi preč. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Slijedeće srijede do proslave svetkovine svetog Josipa, zaručnika BD Marije, hodočasnike će predvoditi župljani karlovačkih župa, a misna će slavlje voditi i propovijedati sudionici Znanstvenog skupa “Protector Croatiae” održanog u studenom prošle godine, a povodom 150 godina objavljivanja Glasnika svetog Josipa”, kazao je mons. Sente te izrazio nadu da će i ove godine u Josipovo svetište hodočastiti mnoštvo hodočasnika. Prošle je godine u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastilo više do 80 tisuća hodočasnika.

Župa BDM Snježne
Foto: Josip Vuković

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša posjetio Hrvatsko katoličko sveučilište

Katoličke vijesti

Bl. Alojzije –

Katoličke vijesti

Središnje ekumensko slavlje u Karlovcu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti