Mnoštvo vjernika na polnoćki u varaždinskoj katedrali
Varaždinska biskupija

Mnoštvo vjernika na polnoćki u varaždinskoj katedrali

Mnoštvo vjernika na polnoćki u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 24.12.2023.


Varaždinski biskup Bože Radoš predvodio je 24. prosinca svečanu misu polnoćku u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu koja je bila ispunjena mnoštvom vjernika. Uz biskupa Radoša suslavili su kanonici Stolnog kaptola i svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova.

U propovijedi je biskup Radoš razmatrao događaj Isusova rođenja kako ga je zapisao evanđelist Luka te se zaustavio pred činjenicom popisa pučanstva koje je u vrijeme Isusova rođenja provodio car August. Primijetio je biskup kako u provođenju popisa ima onih koji popisuju i onih koji su samo upisani, ima onih velikih, moćnih, koji ispisuju povijest i onih beznačajnih, nemoćnih bez traga u povijesti. Logika Božjeg utjelovljenja, pojasnio je biskup, Isusa, Mariju i Josipa, u trenutku Isusova rođenja smješta u ove beznačajne no Bog počinje od zadnjega, kod Njega su posljednji prvi. U Betlehemu u Božićnoj noći, Isus, tek rođeno dijete je prvi, u središtu, jer Bog želi biti u onom zadnjem, pojasnio je biskup Radoš.

Osvrnuo se nadalje biskup na aktualnu ratnu situaciju na Bliskom istoku gdje protagonisti povijesti, moćnici i danas stavljaju mnoge stradale i žrtve rata na popise beznačajnih koji su samo broj. Isusovo rođenje koje danas slavimo, kazao je biskup, treba nam biti poticaj da svoj pogled svrnemo upravo ne te nemoćne, da u njima prepoznajemo svoju braću, Isusa, utjelovljenog Boga, rođenog na rubu društva. A oni s ruba društva svjedoci su i Isusovog povijesnog rođenja. Uz Njega su, nastavio je biskup, pastiri i mudraci, stranci, dvije kategorije ljudi koji su bili odbačeni i prezreni u društvu Isusovog vremena. Oni su slika svih odbačenih kojima Isus prvima dolazi. „Ako su pastiri simbol kradljivaca i nečistih, a mudraci simbol stranaca koji ne pripadaju i ne poznaju Boga, onda će to biti Isusovo društvo do kraja. Kada je razapet na križ između dva razbojnika Isus nam jasno poručuje da je on Mesija, Spasitelj svakoga čovjeka. On ne dolazi samo kada smo dobri i plemeniti, ne dolazi samo onima koji čekaju njegov dolazak, on dolazi svakome i za svakoga i stalno je prisutan“, kazao je biskup Radoš i dodao kako čovjek može zanemariti Isusov dolazak, njegovu prisutnost i ljubav, ali je On svejedno Bog s nama, On uvijek dolazi svima nama i za svakoga od nas.   

„Napravimo put da ta spoznaja dođe u središte našega života, da se Bog rodi u našem srcu kao ljubav, kao milost i kao radost našega života te da nam donese mir koji samo On može dati“, zaključio je biskup Radoš u propovijedi te je na kraju slavlja svima uputio čestitku. Rekao je, citirajući papu Franju iz knjige „Želim ti sreću“, kako Bog nije nikoga zabunom stvorio, naprotiv, stvorio nas je jer želi da budemo sretni. Kada budemo ovih dana čestitali jedni drugima „Sretan Božić“ učinimo to u vjeri da Bog, Božić jedini može čovjeka učiniti sretnim, potaknuo je okupljene biskup Radoš.
 

Anita Treščec

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​Korizmeni susret klanjatelja Trajnog euharistijskog klanjanja u varaždinskoj katedrali

Katoličke vijesti

Biskup Radoš na svetkovinu Rođenja Gospodinova: „Božić je pun paradoksa“

Katoličke vijesti

Biskup Radoš tradicionalno uoči Božića pohodio Caritasovu pučku kuhinju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti