Mlada misa vlč. Damira Vrbešića |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Mlada misa vlč. Damira Vrbešića |

KUŠEVAC (TU) – U nedjelju, 30. lipnja 2024. vlč. Damir Vrbešić proslavio je mladu misu u Župi Kraljice svete Krunice u Kuševcu pod geslom „Gloria tibi Domine“. Vlč. Vrbešić zaređen je kao kandidat Sisačke biskupije, a sveti red primio je po polaganju ruku mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa, 29. lipnja u Sisku.

Slavlje mlade mise započelo je roditeljskim blagoslovom, a nakon kojeg je uslijedila procesija do župnog dvorišta gdje je vlč. Vrbešić slavio svoju mladu misu. Na početku svete mise uslijedili su pozdravni govori župljana koje u uputili Anita Lučić i Ivan Andrić te pozdravni govor župnog upravitelja vlč. Leona Noudeviwa Sagbohan.

Homiliju je održao vlč. Branko Čagelj, vojni kapelan u Petrinji. Vlč. Čagelj je u svojoj propovijedi istaknuo kako su bivši župnici na najbolji mogući način prenosili znanje na vlč. Damira te nastavio: „Svećenićko ređenje u sebi nosi i određenu neizvjesnost, ali zahvaljujući Bogu sve ide svojim tokom. U današnjem Evanđelju vidimo kako Isus čini čuda. On ozdravlja bolesne, diže mrtve te mu dolazi nadstojnik sinagoge i moli da mu ozdravi kćer te se vjera u njegovoj kući jača. Bog je za vlč. Damira imao svoj plan i on uvijek podiže prave ljude u pravo vrijeme. Bog mu je dao da dijeli sakramente i ma taj način on po rukama svećenika dolazi među nas. Svećenik dijeleći sakramente sve čini tako da je u kontaktu s ljudima. Ne može biti bez ljudi jer ga Bog šalje ljudima. Bog nije dao vlast ni anđelima ni nekim posebnim stvorenjima već je dao vlast čovjeku, koliko god bio slab i grešan. Sv. Franjo kaže: Kad bih sreo svećenika i anđela najprije bih se poklonio svećeniku jer on svojim rukama prinosi Tijelo i Krv Gospodina našega Isusa Krista.  Sv. Franjo je tražio da se dolično postupa prema svećenicima. Svećeništvo je nezasluženi dar, tajna, teško ju je proniknuti, a svodi se na služenje. Svećenik ne bi trebao biti onaj koji upravlja bičem nego onaj koji čini sve sa ljubavlju. Treba se ohrabriti i odazvati toj tajni svećeništva.”

Na kraju svoje propovijedi vlč. Čagelj je zaključio: „Vjerujem da molite za Damira, ali i za ostale svećenike iz vaše župe. Kako molite za svećenika takvoga ćete i imati. Svećenika treba podupirati ne samo molitvom nego često i osmijehom i prijateljstvom jer i svećenici su samo ljudi. Pozivam te Damire da i ti uvijek budeš otvoren Božjoj suradnji i onaj koji će reći: Evo me!”

Svečano slavlje uveličali su i članovi KUD-a „Kuševac“ koji su sudjelovali u prinosu darova, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor župe Kuševac pod vodstvom Josipa Ivande. Na kraju mise mladomisnika je uime Župe Blažene Djevice Marije Snježne, Kutina pozdravila ministrantica Dina Barić i zahvalila na svemu što je učinio dok je bio na đakonskom praktikumu u toj župi. Mladomisnik je u svom zahvalnom govoru zahvalio ponajprije svojoj obitelji, a onda i svima koji su pomogli u organizaciji: župljanima, Gradu Đakovu i prisutnom gradonačelniku Marinu Mandariću, Tvrtki Univerzal, Županiji osječko-baranjskoj.  Poslije mise uslijedila je kratka zakuska u župnom dvorištu za sve goste, a slavlje je nastavljeno u svečanoj dvorani „Centar Perić“ gdje je ravnatelj stola bio Vjekoslav Uvalić, trajni đakon Sisačke biskupije. Anita Lučić/foto: Foto&Video ZOOM, Đakovo

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Volonteri Župe Duha Svetoga na obnovi u Bošnjacima |

Katoličke vijesti

Framaši u Otoku dali obećanja da će živjeti Evanđelje |

Katoličke vijesti

Drugo izdanje knjige B. Vulića »Vjera kao eshatološko nestrpljenje« |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti