Mjesečna duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva
Biskupska konferencija

Mjesečna duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva

Na petu korizmenu nedjelju, u organizaciji sestra milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne, u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu održana je redovita mjesečna duhovna obnova za redovnice koje djeluju na području Sarajeva i okolice. Duhovni nagovor pod naslovom »Redovništvo kao nasljedovanje Isusovog posljednjeg hoda prema Jeruzalemu« održao je fra Bruno Ćubela, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, izvijestila je mrežna stranica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH.

U svom je izlaganju nastojao kroz odabrane odlomke iz Markovog evanđelja ukazati na primjere koji bi mogli potaknuti osobe posvećenog života da dodatno osnaže svoj redovnički poziv. Naglasak je bio na susretima koji su se dogodili između tri Isusova navještaja muke i uskrsnuća, gdje do izražaja dolazi vjera ljudi koje Isus na tom putu susreće i još uvijek prisutna učenička nevjera. U takvom kontekstu, fra Bruno je napomenuo kako i naši redovnički životi sadrže u sebi trajnu duhovnu borbu u ispravnom nasljedovanju Isusovog odabranog puta. Hod do Jeruzalema je i hod učeničke vjere, koja kroz kušnje pada i raste. Takva vjera se pokazuje kao i naše iskustvo. Iako mi već sve znamo, ipak ima trenutaka kada vjera malakše, kad se umorimo vjerovati, kad nas obuzme neka bojazan i kada mislimo da ovakav vid života nema svoga smisla. Često iz toga ne vidimo izlaza jer ne progledamo vjerom, onom vjerom koja ima snage prihvatiti sve nesigurnosti koje život donosi. Osobe posvećenog života pozvane su na radosno svjedočenje i nasljedovanje jeruzalemskog puta, čija je početna točka bila neplodna pustinja koja rađa plodovima obraćenja, zaključio je fra Bruno.

Potom je uslijedila mogućnost za pojedinačnu ispovijed i vrijeme osobnog razmatranja pred Presvetim oltarskim sakramentom. Završetak ovog susreta, kako se već uvriježilo, završio je euharistijskim slavljem u kojem je sudjelovalo pedesetak redovnica.

U svojoj homiliji, fra Bruno se usmjerio na Kristovu poredbu sa pšeničnim zrnom i s onim što bi to trebalo znači za današnjeg vjernika. Istaknuo je kako zrno boravkom u zemlji isklija i donosi rod zamjetno veći nego što je samo bilo. Tom logikom trebali bismo se povesti i mi. Trebamo dati sve od sebe kako bismo urodili dobrim i umnoženim plodom. Zato se od nas očekuje svjedočanstvo životom, kako bi se po našim životima zaista vidjelo koliko nastojimo sebe dati u cijelosti za ono što vjerujemo.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevale su okupljene redovnice pod vodstvom sestara milosrdnica. (kta/redovnistvo.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kateheze na 6. Mladifestu Hrvatska održat će fra Ante Vučković

Katoličke vijesti

Torino: Završio XIII. međunarodni susret laičkog pokreta bračne duhovnosti

Katoličke vijesti

Muzičari bez granica: muzika kao most ka međukulturalnoj raznolikosti i razumijevanju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti