Lijenost je simptom ‘acedije’, opasnog poroka, kaže papa
Kršćanski život

Lijenost je simptom ‘acedije’, opasnog poroka, kaže papa

Porok “acedia”, koji se često prevodi kao “lijenost”, može uzrokovati lijenost, ali je mnogo više od toga; to je nedostatak brige za bilo što i dosada sa svime, pa i odnosom s Bogom, rekao je papa Franjo.

„Demon acedije želi upravo uništiti jednostavnu radost ovdje i sada, zahvalno čudo stvarnosti; želi vas natjerati da vjerujete da je sve uzalud, da ništa nema smisla, da se ne isplati brinuti o tome. bilo što ili bilo tko”, rekao je Papa na svojoj tjednoj općoj audijenciji 14. veljače.

Držeći svoju audijenciju na Pepelnicu, Franjo se molio da Bog prati i blagoslovi ljude na njihovom korizmenom putu, ali njegov glavni govor bio je nastavak njegovog niza o manama i krepostima.

Ljudi provode premalo vremena govoreći o “glavnom grijehu” acedije, rekao je, a čak i kada to čine, nazivaju je lijenošću ili lijenošću.

Ali “u stvarnosti, lijenost je više posljedica nego uzrok”, rekao je Papa. “Kad je čovjek besposlen, lijen, ravnodušan, kažemo da je lijen. No, kako nas uči mudrost drevnih pustinjskih otaca, često je korijen acedia, što grčkog porijekla doslovno znači ‘nedostatak brige’. “

Franjo je acediju opisao kao “vrlo opasnu napast s kojom se ne treba petljati”, jer čini da čovjek “osjeća gađenje prema svemu; postaje mu dosadan odnos s Bogom; pa čak i najsvetiji čini, oni koji su u prošlosti grijali njihova srca sada im se čine potpuno beskorisnima.”

Acedia se ponekad može osjećati kao depresija, ali to je porok koji dovodi ljude u iskušenje da odustanu od brige za sebe i za druge, rekao je. “Za one koji su uhvaćeni u acediju, život gubi smisao, molitva je dosadna (i) svaka bitka izgleda besmislena.”

“To je pomalo kao umiranje unaprijed i to je strašno”, rekao je Papa.

Kad osoba osjeti da se acedia uvlači, rekao je, treba pokušati njegovati “strpljivost vjere” s nekoliko malih koraka.

“U kandžama acedije, nečija je želja biti negdje drugdje, pobjeći od stvarnosti”, rekao je papa, pa da bi se borio s njom “treba umjesto toga imati hrabrosti ostati i pozdraviti Božju prisutnost u ‘ovdje i sada’, u situaciji kakva je.”

Udahnite, rekao je, postavite manje ciljeve i “ustrajte oslanjajući se na Isusa koji nas nikada ne napušta u kušnji”.

Papa je završio audijenciju potičući katolike da žive korizmu “kao priliku za obraćenje i unutarnju obnovu u slušanju Božje riječi i brizi za našu braću i sestre u najpotrebnijoj potrebi”, uključujući molitvu za one koji pate zbog rata i nasilja u Ukrajini, Palestini i Izraelu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Akademici MIT-a odgovaraju na pitanje: ‘Je li seks binarni?’

Katoličke vijesti

Komunikacija nije roba

Katoličke vijesti

Blagoslovi su znakovi blizine Crkve, kaže papa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti