Latinska patrijaršija osuđuje prijavljeni napad izraelskih snaga na katoličku školu u Gazi
Europa

Latinska patrijaršija osuđuje prijavljeni napad izraelskih snaga na katoličku školu u Gazi

Osoblje CNA, 8. srpnja 2024. / 15:20

Latinski patrijarhat Jeruzalema u nedjelju je oštro osudio izvješća o navodnom izraelskom napadu na katoličku školu u Gazi tijekom vikenda.

Patrijaršija je rekla in nedjeljno priopćenje za javnost da “s ozbiljnom zabrinutošću prati vijesti o racijama koje je očito pokrenula izraelska vojska” protiv škole Svete obitelji u gradu Gazi u nedjelju ujutro.

Snimke i medijska izvješća “uključuju scene civilnih žrtava i razaranja u kompleksu”, stoji u priopćenju. Caritas je izvijestio o X “tragičnim gubicima stotina nevinih života” u raciji.

Društvenim medijima u nedjelju i ponedjeljak kružile su slike na kojima se vidi razaranje nastalo u objektu.

Škola Svete obitelji “od početka rata bila je mjesto utočišta za stotine civila”, navodi se u priopćenju Patrijaršije. “U školi nema vjerskog osoblja.”

“Latinska patrijaršija najoštrije osuđuje ciljanje civila ili bilo kakve ratne radnje koje ne osiguravaju da civili ostanu izvan poprišta borbe”, stoji u priopćenju.

“Nastavljamo moliti za Božju milost i nadamo se da će strane postići dogovor koji bi smjesta zaustavio užasno krvoproliće i humanitarnu katastrofu u regiji.”

Sami El-Yousef, izvršni direktor Jeruzalemske latinske patrijaršije, izjavio je u ponedjeljak za CNA da dužnosnici nisu uspjeli izračunati puni broj žrtava na lokaciji škole.

“Nemamo točne brojke jer naš vlastiti župnik i članovi zajednice nisu mogli doći do lokacije jer se oko župe vode intenzivne borbe”, rekao je telefonom.

“Preopasno je da bilo tko zapravo ode. Ne možemo sa sigurnošću potvrditi broj poginulih i ozlijeđenih.”

Škola se nalazi u četvrti Remal u gradu Gazi, rekao je El-Yousef; područje je “praktički uništeno” oko početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu 2023., istaknuo je.

Izraelska vojska rekao je za BBC da je izvršila udar na područje školske zgrade u gradu Gazi iz koje su, kako kaže, “djelovali i skrivali se teroristi”.

Župa Svete Obitelji u Gazi bila je mjesto sličnog prijavljenog sukoba krajem prošle godine kada je u prosincu navodno snajperist Izraelskih obrambenih snaga (IDF) pucao i ubio dvije žene u sklopu crkve.

IDF nekoliko puta demantirao optužbedok je papa Franjo oštro kritizirao izvještaje nakon što su se pročuli, tvrdeći da u katoličkoj župi nema “nikakvih terorista, već obitelji, djece, bolesnih i invalidnih osoba, časnih sestara”.

“Da, to je rat, to je terorizam”, rekao je tada Papa.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Parlament bi mogao ukinuti imunitet europarlamentarcima u istrazi ruskog utjecaja: Metsola

Katoličke vijesti

Ohio House podržava kupaonice za jedan spol u školama

Katoličke vijesti

Bidenova administracija odustaje od operacija promjene spola za maloljetnike, ali i dalje podupire druge intervencije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti