Bidenovu administraciju kritizirali su zbog izostavljanja Nigerije s popisa za promatranje vjerskih progona
Europa

Bidenovu administraciju kritizirali su zbog izostavljanja Nigerije s popisa za promatranje vjerskih progona

Washington, DC Newsroom, 28. lipnja 2024. / 18:50

Aktivisti za slobodu vjere kritiziraju Bidenov State Department jer nastavlja izostavljati Nigeriju sa svog popisa za promatranje “zemalja od posebne važnosti” (CPC), unatoč vlastitom izvješću Ministarstva koje naglašava nasilni progon kršćana u zemlji.

Jedan je stručnjak rekao da isključenje Nigerije otkriva “zabrinjavajuću nedosljednost” u politici State Departmenta prema vjerskim slobodama.

The Izvješće o međunarodnoj vjerskoj slobodi za 2023koju je u srijedu objavio State Department, naglašava stanje vjerskih sloboda u gotovo 200 zemalja i teritorija.

Najavljujući objavu izvješća, državni tajnik Antony Blinken osudio je rastuću vjersku nesnošljivost diljem svijeta i iznio “viziju” svijeta u kojem “svatko može birati i prakticirati svoja uvjerenja”.

Zagovornici su se usprotivili karakterizaciji progona kršćana u Nigeriji u izvješću kao nizu “međukomunalnih sukoba” i rezultatu natjecanja za resurse, a ne radikaliziranih islamskih skupina.

Nina Shea, ravnateljica Centra za vjersku slobodu pri Institutu Hudson, rekla je za CNA da izvješće pokazuje “širu agendu” Bidenovog State Departmenta da “ne kritizira napade na kršćane u Nigeriji”.

“Ovi napadi, ovi užasni krvavi napadi poput Hamasovih, vrlo nasilni, vrlo brutalni, čini se da ih vlada nikada nije zaustavila niti istražila, niti ih je procesuirala”, rekla je. “Kršćani koji su napadnuti su bespomoćni, ne štite ih vlastite vlade, i [they] nemaju svoje milicije. Dakle, izuzetno su ranjivi.”

Što se događa u Nigeriji?

Nigerija je najveća zemlja u Africi po broju stanovnika. Oko polovice stanovništva Nigerije, preko 111 milijuna ljudi, su kršćani. Unatoč tome, nigerijskom vladom dominiraju muslimani i mnoge države u zemlji djeluju prema šerijatskom zakonu.

Kršćansko stanovništvo sve je više na udaru kritika posljednjih godina i na meti je nekoliko islamskih terorističkih skupina, poput Boko Harama, Islamske države zapadnoafričke provincije i radikalnih skupina etničkog plemena Fulani.

Prema izvješću State Departmenta, u Nigeriji je između listopada 2022. i rujna 2023. bilo više od 4000 ubijenih kršćana, 3300 otetih i 100 000 raseljenih.

Nigerijska vlada uglavnom je zažmirila na ove napade, u mnogim slučajevima odbijajući poslati policijske ili vojne snage dugo nakon što su se napadi dogodili.

Osim toga, Nigerija cilja kršćane protiv bogohuljenja, progoneći ih jer govore u obranu svoje vjere.

Izvješće prepoznaje porast napada, ubojstava i otmica, a kazneni progoni rezultirali su onim što nazivaju “klimom straha i raseljavanja” među kršćanskim stanovništvom. Ipak, također se kaže da “budući da su pitanja vjere, etničke pripadnosti, nadmetanja u zemlji i resursima, te kriminala često usko povezani, bilo je teško kategorizirati mnoge incidente kao one koji se isključivo ili čak prvenstveno temelje na vjerskom identitetu.”

Nigerija je izostala s popisa najgorih zlostavljača na svijetu

Shea je rekla da zbog toga što je u Nigeriji ubijeno više kršćana nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, nema isprike da nije na popisu CPC-a, za koji je objasnila da je učinkovit “uži popis najgorih zlostavljača na svijetu”.

Zemlje koje su trenutno na popisu uključuju Kinu, Sjevernu Koreju, Rusiju, Pakistan i Saudijsku Arabiju.

Shea je objasnio da popis CPC-a pomaže u provođenju promjena vršenjem američkog ekonomskog i diplomatskog pritiska. U mnogim slučajevima CPC oznaka može doći s posebnim ekonomskim sankcijama, nešto što je rekla da bi bilo posebno učinkovito u slučaju Nigerije budući da SAD šalje zemlji više od milijardu dolara godišnja pomoć.

“Sjedinjene Države svake godine daju milijardu dolara inozemne pomoći Nigeriji i moraju osigurati da se ta pomoć dobro potroši kako ne bi pridonijela tome, te da vlada Nigerije zapravo štiti sve svoje građane”, rekla je. rekao je.

U međuvremenu, Sean Nelson, odvjetnik iz zagovaračke skupine Alliance Defending Freedom International, rekao je za CNA da izvješće State Departmenta pokazuje nekoherentnost i nedosljednost unutar politike administracije prema Nigeriji.

“Isključenje Nigerije s popisa CPC-a unatoč jasnim dokazima koje je pružilo vlastito izvješće State Departmenta otkriva duboko zabrinjavajuću nedosljednost u pristupu Bidenove administracije temeljnom pravu na vjersku slobodu koja potkopava kredibilitet SAD-a”, rekao je Nelson.

“Dosljedan pristup,” nastavio je, “održava ozbiljnost s kojom je naša nacija uvijek gledala na kršenje ovog temeljnog prava, dok nedosljedan pristup svrstava pravo na vjersku slobodu u drugorazredni status.”

“Prvi korak u rješavanju ovih ozbiljnih problema, čak i kod naših prijatelja, jest njihovo priznanje, a riječi bez djela imaju samo mali učinak”, rekao je. “State Department bi trebao slijediti dokaze do njihovog logičnog završetka i koristiti alate koje mu je Kongres dao kako bi osigurao da promicanje međunarodne vjerske slobode ostane prioritet američke vanjske politike.”

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Je li papa Franjo primijećen kako nosi LGBTQ+ križ u boji?

Katoličke vijesti

Konvencija južnih baptista odobrava rezoluciju protiv IVF-a

Katoličke vijesti

U izraelskim napadima na šatorske kampove u blizini Rafe ubijeno je najmanje 25 ljudi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti