Krizme u Novoj Mokošici, Veloj Luci, Korčuli, Žrnovu i Žuljani – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Krizme u Novoj Mokošici, Veloj Luci, Korčuli, Žrnovu i Žuljani – Dubrovačka biskupija

Mladi vjernici u pet župa Dubrovačke biskupije proteklog vikenda, u subotu 11. svibnja i nedjelju 12. svibnja, primili su sakrament potvrde a djelitelj sakramenta bio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

U župi Svete Obitelji u Novoj Mokošici 37 mladih u crvenim jednoobraznim haljinama za krizmu u subotu su primili sakrament u kojem se na poseban način prima Duha Svetoga i njegove darove.  Na misnom slavlju su sudjelovale njihove kume i kumovi, članovi obitelji i prijatelji, a suslavio je župnik don Marinko Šljivić. Dobrodošlicu i zahvalnost biskup izrazili su predstavnici krizmanika  biranim riječima i uz lijepi buket cvijeća.

U župi sv. Josipa u Veloj Luci biskup je na početku mise potaknuo sve da mole za prisutnost Duha Svetog podsjetivši kako se nalaze u devetnici Duhu Svetomu. Predstavnica krizmanika je pozdravila biskupa, a mladi kandidati za sakrament su čitali misna čitanja. Obraćajući se okupljenim vjernicima biskup je u propovijedi naglasio važnost ljubavi u životu kršćana, o čemu je govorio evanđeoski ulomak. Također je govorio o Duhu Svetom koji uvodi vjernike u svu istinu i pomaže im u njihovom kršćanskom životu.

Nakon primanja sakramenta dvije krizmanice čitale su zazive molitve vjernika. Župni zbor je pjesmom uveličao slavlje, a župnik don Hrvoje Katušić je na kraju čestitao krizmanicima, kumovima i obiteljima te  zahvalio biskupu i svima ostalima. Krizmanici su kao dar župe dobili Nove Zavjete da im služe kao putokaz u životu.

U crkvi sv. Marka u Korčuli biskup Glasnović je u nedjelju 12. svibnja podijelio sakrament potvrde 23 mladih ove župe. Sami krizmanici su aktivno sudjelovali u čitanjima misnih čitanja kao i molitvi vjernika. Na početku mise župnik don Frano Kuraja je pozdravio sve prisutne, a na koncu je čestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima kao i čitavoj župnoj zajednici. U ime krizmanika svoju zahvalu je uputila krizmanica Mia Maričević. Krizmanici su također uručili prigodni dar biskupu i župniku. Svečanosti i ljepoti ovog slavlja pjesmom je pridonio zbor mladih ove župe.

U župi sv. Martina u Žrnovu kojom upravlja don Robert Karačić, biskup Glasnović je sakrament potvrde podijelio na 6. vazmenu nedjelju 12. svibnja. Uz kandidate za primanje sakramenta na misnom slavlju su sudjelovali i njihovi kumovi, roditelji, braća i sestre te drugi članovi župne zajednice.

Svečano je bilo i na slavlju potvrde u župi sv. Martina u Žuljani gdje je četvero mladih primilo sakrament potvrde uz svoje kumove i na radost obitelji. Uz biskupa Glasnovića koncelebrirao je župnik don Željko Batinić. Mladi su aktivno sudjelovali u liturgiji te zahvalili djelitelju sakramenta i svima koji su ih doveli do ovog svečanog trenutka njihove kršćanske zrelosti. Mjera ljubavi je ljubav bez mjere, poručio je biskup krizmanicima govoreći im o kršćanskom životu i poslanju.

A.T.

Fotografije: župe Nova Mokošica, Vela Luka; Sebastian Krasniqui/Fotostudio Korčula; Boris Poluta

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

NAJAVA Mise koje predslavi biskup u božićnom vremenu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

NAJAVA 9. – 12. 5. Proslava Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Gospinom polju – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Misa na Gorici sv. Vlaha u znaku zahvalnosti za Festu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti