Na Putu svetog Jakova – Camino Korčula – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Na Putu svetog Jakova – Camino Korčula – Dubrovačka biskupija

Više od 200 sudionika proteklog vikenda, od petka 15. do nedjelje 17. ožujka, sudjelovalo je na Camino Korčula istražujući ne samo prekrasne krajolike otoka već i dubinu vjere i duha, izvijestila je IKA.

Svečaniji početak zajedničkog Camina u Veloj Luci je započeo misnim slavljem koje je predvodio velolučki župnik don Hrvoje Katušić. Njegova propovijed duboko je dirnula sve prisutne, potičući ih na razmišljanje i introspekciju. Caminovci su se osjećali inspirirano i motivirano dok su započinjali svoje putovanje s blagoslovom sv. Jakova, koji im je župnik udijelio te su krenuli na Put svetog Jakova – Camino.

Tijekom tri dana sudionici su prolazili kroz raznolike pejzaže otoka Korčule, otkrivajući njegovu ljepotu i bogatu povijest. No, putovanje nije bilo samo fizičko, svaki korak bio je prilika za duhovni rast i osobnu refleksiju.

Uz svečane trenutke i bogat duhovni sadržaj, Camino Korčula obilježile su i molitve i duhovni poticaji. Tijekom hoda, sudionici su zastajkivali kod “Camino molitvenih strelica” gdje su se molili za molitvene nakane onih koji su ih poslali, stvarajući tako osjećaj zajedništva i podrške.

Osim toga, tijekom puta, sudionici su imali priliku sudjelovati u kratkim teološkim nagovorima koji su im pružali dodatnu snagu i dublje razumijevanje vjere. Svaki sudionik je odabrao svoj citat potpore te su tako imali dodatnu inspiraciju i motivaciju tijekom njihovog puta.

Kulminacija ovog putovanja dogodila se u crkvi dominikanskog samostana sv. Nikole, gdje je fr. Karlo Alan Kevo, jedan od otočnih duhovnih voditelja, podijelio compostele (potvrde o hodočašću) kao znak ovog puta i duhovnog napretka te udijelio blagoslov svetog Jakova svim sudionicima. Svi prisutni su osjećali duboku povezanost i zajedništvo dijeleći trenutke duhovne obnove, poticaja i podrške.

Oduševljena atmosfera obuzela je sudionike nakon završetka Camino Korčule. Sretni i ispunjeni sudionici su se razišli s osjećajem duboke radosti i duhovnog obogaćenja. Njihova sreća i zadovoljstvo osjećala se u zraku dok su se vraćali kućama, a vrijedno je napomenuti da su sudionici stigli iz raznih dijelova svijeta, uključujući Njemačku, Austriju, Sloveniju, BiH, Crnu Goru te različite gradove diljem Hrvatske.

Camino Korčula projekt je realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Korčula, Turističkim zajednicama otoka Korčule i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj.

Nova dionica Puta sv. Jakova u Hrvatskoj, Camino Korčula, otvorena je prvim hodočašćem od 1. do 3. prosinca 2023. godine.

Camino Korčula

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

LJETNI PROGRAMI: Dječji kamp na Šipanu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje “Salona catechetica” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Mons. Zgrablić na misi Sv. Vlaha: Neka nam ovo bude godina intenzivne molitve ususret Jubileju 2025. – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti