Klinika za vjersku slobodu Notre Dame podupire tužbu protiv diskriminacije crkvenih prava
Europa

Klinika za vjersku slobodu Notre Dame podupire tužbu protiv diskriminacije crkvenih prava

Osoblje CNA, 14. lipnja 2024. / 12:00 sati

Inicijativa za vjersku slobodu Pravnog fakulteta Sveučilišta Notre Dame objavila je svoju potporu saveznoj tužbi kojom se osporava isključenje bogomolja iz državnog povijesnog programa stipendija.

Podnesak prijatelja suda, podnesen Okružnom sudu SAD-a za okrug New Jersey u predmetu Mendham Methodist Church protiv okruga Morris, tvrdi da “isključivanje vjerskih organizacija iz općenito dostupnih programa dodjele bespovratnih sredstava” i “krši zakon i šteti zajednicama i njihovim okolnim zajednicama ,” prema priopćenje za tisak školske klinike za vjersku slobodu.

tužba, izvorno podnesena prošle godine, odnosi se na “Zakladu za očuvanje povijesti” koju vodi okrug Morris, New Jersey. Županija putem tog fonda “distribuira novac organizacijama koje ispunjavaju uvjete za popravak, restauraciju i očuvanje povijesnih lokalnih zgrada i resursa”, navodi se u tužbi.

Više od desetljeća nakon što je fond prvobitno pokrenut 2003. godine, crkve su imale pravo na – i često su dobivale – financiranje od zaklade, prema tužiteljima. Ipak, Vrhovni sud New Jerseyja vladao je 2018 da tamošnji državni ustav “zabranjuje korištenje sredstava poreznih obveznika za popravak i obnovu crkava”.

Tužba nastoji osporiti to pravilo i otvoriti financiranje bespovratnih sredstava crkvama. U međuvremenu, u svom podnesku prijatelja, pravna klinika Notre Dame tvrdi da Ustav SAD-a “izravno zabranjuje okrugu da isključuje skupine koje su inače kvalificirane za [public aid] samo zato što su slučajno religiozni.”

Osim kršenja zakona, program isključivih bespovratnih sredstava “prijeti značajnom štetom koja se nikada ne može poništiti kroz parnicu”, tvrdi se u sažetku.

Suočeni s velikim proračunskim nedostacima, mnoge bogomolje diljem zemlje “nisu bile u stanju adekvatno očuvati svoje povijesne zgrade ili su ih morale potpuno napustiti”, navodi se u sažetku.

Vjerske institucije “nude nezamjenjivu kulturnu i povijesnu vrijednost svojim zajednicama”, navodi se u podnesku. Vjerske zajednice “često usidre sam život zajednice”, navodi se u sažetku.

Pravna je klinika citirala jedno istraživanje koje je pokazalo da zatvaranje katoličkih škola “dovodi do manje društveno kohezivnih i neuređenijih četvrti”.

Meredith Holland Kessler, odvjetnica za Religious Liberty Clinic, rekla je u priopćenju za tisak grupe da bi sud trebao “prepoznati vitalne doprinose koje su zajednice različitih vjerskih tradicija stoljećima davale svojim susjedima”.

Podneskom se od suda tražilo da izda preliminarnu zabranu protiv okruga New Jersey kako bi se zaustavilo uskraćivanje bespovratnih sredstava.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Unatoč upozorenjima Crkve, tigrovi i slonovi prijete životima u Kerali u Indiji

Katoličke vijesti

Što očekivati ​​na Euharistijskom kongresu u Indianapolisu 2024

Katoličke vijesti

Protivnici tableta za pobačaj suočavaju se sa skepsom Vrhovnog suda

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti