Kćeri svetog Pavla slave 109 godina širenja Evanđelja putem medija – Vatican News
Svijet

Kćeri svetog Pavla slave 109 godina širenja Evanđelja putem medija – Vatican News

Kćeri svetog Pavla, ponekad poznate kao medijske sestre, slave 109 godina službe 2024. godine, slijedeći stope svojih utemeljitelja, blaženog Jamesa Alberionea i s. Tecle Merlo.

S. Roselyne Wambani Wafula, fsp

Blaženi James Alberione nikada nije bio slijep na rastući utjecaj medija, čak ni na početku 20.th stoljeća. Vidio je moć tiska i novih tehnologija u oblikovanju javnog mnijenja, trend za koji je smatrao da se može zauvijek iskoristiti.

Uz njega je stajala majka Thecla Merlo, mlada žena koja je postala prva vrhovna poglavarica kongregacije.

Nadahnut apostolom Pavlom, neumornim prenositeljem vjere, Alberione je 1915. godine u Italiji utemeljio Družbu misionara svetog Pavla i Kćeri svetog Pavla. Njihova je misija bila koristiti sva dostupna sredstva društvene komunikacije kako bi Krista doveli do svijet.

Kao što je blaženi Alberione izjavio: “Vi morate biti sveti Pavao koji danas živi”, a Kćeri svetog Pavla nastoje utjeloviti taj duh.

Život usredotočen na Krista, nadahnut svetim Pavlom i Marijom

Srž duhovnosti Kćeri svetog Pavla leži u njihovoj privrženosti Isusu Kristu, tražeći nadahnuće u apostolu svetom Pavlu, videći ga kao uzor za svoje poslanje. Posebno mjesto u njihovoj zajednici zauzima i Blažena Djevica Marija, Kraljica apostola.

Euharistija se drži na najvišem poštovanju, a svakodnevna misa jača njihovu srž. Posvećeni sat klanjanja omogućuje im da se molitvom zalažu za čovječanstvo.

Kćeri svetog Pavla upravljaju knjigama i medijskim centrima diljem svijeta, smatrajući ih središtima svjetla i istine. Ovi centri djeluju kao prostori gdje se ljudi mogu susresti s izvorima vjere, sudjelovati u smislenim razgovorima i osjećati se dobrodošli. Značajno je da svaki centar ima kapelicu klanjanja, čime se osigurava da molitva ostaje kamen temeljac njihovog dosega.

“Iz molitve proizlazi poslanje”, objašnjava web stranica kongregacije, “a iz poslanja crpimo snagu iz molitve.”

Molitva, apostolat, studij i život u zajednici su stupovi njihova poziva. Predanost učenju osposobljava ih za razumijevanje složenog svijeta kojim plove, u kojem se susreću i služe ljudima iz svih društvenih slojeva.

Također im omogućuje da ostanu u tijeku s medijskim okruženjem i njegovim potencijalom za učinkovito širenje Evanđelja.

Jubilarci poziraju za grupnu fotografiju

Jubilarci poziraju za grupnu fotografiju

Slavimo nove početke i kontinuirani rast

Lipanj ima posebno značenje za Kćeri sv. Pavla. 29. lipnja obilježava se svetkovina svetih Petra i Pavla, a 30. lipnja im se pruža prilika da kao zajednica proslave svetkovinu sv.

Ovaj lipanj bio je posebno radostan, nekoliko sestara proslavilo je redovničke obljetnice. Neki su proslavili 25th50th i 60th jubileji.

Među njima je bila sestra iz Argentine koja je položila svoje vječne zavjete, s mnogim drugima iz različitih dijelova svijeta, uključujući Afriku i Aziju, moleći Boga da svojom milošću podupre njihovo zvanje.

Istovremeno je devet djevojaka iz Angole, Konga, Zambije i Kenije 30. lipnja zavjetovalo svoje Prvo zanimanje.

Svjedok i inspiracija

Prije vječnih zavjeta, Kćeri svetog Pavla sudjeluju u aktivnostima poput strukovnog rada, animacije Biblije i seminara o medijskoj pismenosti. Ova faza “prije slavlja” ima dvostruku svrhu: proširiti svijest o kongregaciji i nadahnuti mlade žene da razmotre život posvećen vjerskoj službi.

Kongregacija koja se prilagođava i napreduje

Nedavna promjena stila logotipa Pauline Books and Media, zajedno s novim logotipom same kongregacije, naglašava predanost sestara da hrabro “čitaju znakove vremena” i odgovaraju na njih u skladu s tim.

Sestra Anna Caiazza, vrhovna poglavarica, nedavno je podijelila snažnu poruku s članovima, ističući: “Ne bojimo se promjena; prihvaćamo ih kao priliku za rast.”

„Vi ste inovatori po pozivu, stalno se prilagođavate medijskom krajoliku koji se razvija“, podsjetila je s. Caiazza Kćeri sv.

Obilježavajući svoju 109. obljetnicu, predstavili su novi komunikacijski alat pod nazivom “scrollytelling”, novi digitalni način pripovijedanja koji uključuje miješanje teksta, slika, videa i zvuka za stvaranje dinamičnog i impresivnog iskustva, izazivajući ograničenja kratkog raspona pažnje.

Dr. Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikaciju (naša matična organizacija), pohvalio je inicijativu scrollytellinga. „Ovo pokazuje sposobnost Kćeri svetog Pavla da jezikom današnjice budu prisutne u suvremenom svijetu“, rekao je.

S. Caiazza je u svojoj poruci podsjetila na svjetski doseg njezine redovničke zajednice.

„Prisutni smo na svim kontinentima i u više od 50 zemalja…“ rekla je. „Ovo je razlog da zahvalimo Bogu i nastavimo moliti za više zvanja u zajednici i Crkvi u cijelosti.“

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Koje je zemlje papa Franjo posjetio 2023. i što je rekao?

Katoličke vijesti

Dvadeset katoličkih misionara ubijeno 2023. – Vatican News

Katoličke vijesti

Caritas Münster zalaže se za demokraciju – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti