Katolici slave misu u prvoj kršćanskoj bogomolji u Kataru
Svijet

Katolici slave misu u prvoj kršćanskoj bogomolji u Kataru

Apostolski vikar Sjeverne Arabije, biskup Aldo Berardi, slavi misu u Gospi od Ružarija u Dohi, prvom službenom kršćanskom mjestu štovanja u Kataru.

Piše Vatican News

Katolička crkva u Kataru slavila je svečanu misu koja je trebala biti simbol nade i jedinstva njezine raznolike katoličke zajednice koju čine pojedinci različitih etničkih pripadnosti, nacionalnosti, jezika i katoličkih obreda.

Biskup Aldo Berardi, O.SS.T., apostolski vikar Sjeverne Arabije, predvodio je slavlje u crkvi Gospe od Ružarija u Dohi.

Govoreći za vatikansku novinsku agenciju Fides, biskup Berardi je rekao da je oko 30.000 ljudi prisustvovalo misi na dan Nove godine.

Procvat Crkve u Kataru

Gospa od Ružarija, prva katolička crkva ovlaštena u Kataru, osnovana je 2006. i postala je prvo kršćansko mjesto štovanja u zemlji od 7.th stoljeća.

Nekoliko veleposlanika u Kataru, posebice iz Francuske, zatražilo je da vlada odobri njegovo osnivanje.

Tadašnji katarski emir Hamad bin Khalifa Al Thani darovao je zemljište za to. Kardinal Ivan Dias, tadašnji prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, posvetio ju je 15. ožujka 2008. godine.

Biskup Berardi opisao je crkvu kao ogromnu i smještenu u blizini nove zračne luke, unutar “vjerskog kompleksa” koji uključuje protestantsku, indijsku, koptsku i pravoslavnu crkvu.

Spomenuo je Katoličku crkvu kao najveću u ovom kompleksu i izrazio želju da se izgradi još jedna crkva na nekom drugom dijelu zemlje.

“Petkom, to je zapanjujuće”, rekao je. “Mnogi katolici dolaze na misu, kao i pravoslavci, Kopti, protestanti i vjernici indijskih crkava. Područje se razvilo uokolo. Izgrađene su indijske i filipinske škole.”

Biskup Berardi istaknuo je različite situacije u Vikarijatu Sjeverne Arabije, koji uključuje Bahrein, Katar, Kuvajt i Saudijsku Arabiju, od kojih se svaki razlikuje u zakonima, kulturama, plemenskim utjecajima i muslimanskim tendencijama.

Zahvalnost katarskim vlastima

Tijekom svečanog misnog slavlja o. Xavier D’Souza, župnik župe Gospe od Ružarija, izrazio je zahvalnost biskupu Berardiju za euharistijsko slavlje kojim je obilježena početak 2024. godine.

Odao je priznanje biskupu Berardiju za neumorno vođenje zajednice.

Otac D’Souza također je zahvalio katarskom emiru, premijeru, kraljevskoj obitelji i narodu na njihovoj dobronamjernosti u osiguravanju potrebnih objekata i odobrenja za njihove usluge, kao i vladinim i sigurnosnim policijskim tijelima.

Posebno je zahvalio Mariam Nasser Al Hail, zamjenici ravnatelja Ureda glavnog tajnika za službene poslove, za njezinu ključnu ulogu u osiguravanju posebnih odobrenja i podrške za njihove usluge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva u SAD-u održava godišnju Devetnicu za život protiv “tragedije pobačaja”

Katoličke vijesti

Kardinal Ambongo izražava zabrinutost zbog porasta nasilja u istočnom dijelu DR Konga

Katoličke vijesti

Uoči Velikog petka, župa u Chicagu otkriva Kristov kip koji oplakuje žrtve vatrenog oružja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti