Kardinali odobrili kanonizaciju Carla Acutisa, datum će biti odlučen
Europa

Kardinali odobrili kanonizaciju Carla Acutisa, datum će biti odlučen

Vijesti iz Rima, 1. srpnja 2024. / 12:10

Kardinalski zbor pozitivno je glasovao za kanonizaciju blaženog Carla Acutisa u ponedjeljak nakon što je papa Franjo prošlog mjeseca priznao drugo čudo koje se pripisuje milenijalnom zagovoru — posljednji korak prije određivanja datuma njegove kanonizacije.

Papa Franjo rekao je 1. srpnja da će datum mise za kanonizaciju tinejdžerice s računalnim kodiranjem biti objavljen kasnije, priopćio je Vatikan.

Acutis bi mogao biti proglašen svetim tijekom jubilarne godine Katoličke crkve 2025.

Kardinalski zbor pristao je na kanonizacije 15 osoba, uključujući blaženog Carla Acutisa, tijekom konzistorija u Vatikanu 1. srpnja ujutro.

Papa je odredio da će ostalih 14 blaženika, uključujući 11 “Damaščanskih mučenika”, biti proglašeni svecima u nedjelju 20. listopada.

Acutis, koji je preminuo 2006. u dobi od 15 godina, proglašen je blaženim na ceremoniji u bazilici svetog Franje Asiškog 10. listopada 2020.

U dekretu od 23. svibnja papa Franjo odobrio je drugo čudo po zagovoru talijanskog dječaka, utirući mu put da postane prvi milenijski svetac.

21-godišnja žena iz Kostarike, Valeria Valverde, čudesno je ozdravila po Acutisovom zagovoru nakon što je bila blizu smrti od ozbiljne ozljede glave zadobivene u nesreći na biciklu dok je studirala u Firenci 2022. godine.

Nakon što je žena podvrgnuta hitnoj kraniotomiji kako bi se smanjio intrakranijalni tlak, obitelji je rečeno da je njezina situacija vrlo kritična i da bi mogla umrijeti svakog trenutka, prema vatikanskom Dikasteriju za kauze svetaca.

Šest dana nakon nesreće, Valverdeova majka otišla je na hodočašće u Asiz kako bi molila za ozdravljenje svoje kćeri na grobu blaženog Carla Acutisa, ostavivši pisanu poruku.

Tog istog dana Valverde je počela samostalno disati, a sljedećeg dana oporavila je korištenje gornjih udova i djelomično oporavila govor.

Valverde je otpuštena s jedinice intenzivne njege 10 dana nakon majčinog hodočašća i podvrgnuta je daljnjim pretragama koje su pokazale da je hemoragična desna temporalna kortikalna kontuzija u njezinu mozgu potpuno nestala.

Suprotno liječničkim predviđanjima, Valverde je provela samo tjedan dana na fizikalnoj terapiji, a 2. rujna 2022., dva mjeseca nakon nesreće, s majkom je otišla na hodočašće do Acutisovog groba u Asizu kako bi proslavila svoje potpuno ozdravljenje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sjećanje na 3 herojska kapelana na 80. godišnjicu Dana D

Katoličke vijesti

Euharistijski kongres ‘trenutak jedinstva’ za američku Crkvu, kaže biskup Cozzens

Katoličke vijesti

Stotine se hrabro suočavaju s ekstremnom vrućinom kako bi pratili euharistijskog Gospodina u južnom Teksasu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti