Najbolji dar za našu nebesku majku, prema riječima svetog Ivana Avilskog
Europa

Najbolji dar za našu nebesku majku, prema riječima svetog Ivana Avilskog

Djelatnici ACI Prensa, 10. svibnja 2024. / 16:45

Uz ostale svece, Crkva svakog 10. svibnja časti svetog Ivana Avilskog, zaštitnika španjolskog klera. Ovaj glasoviti utemeljitelj škola i centara za formaciju i studij u jednom je od svojih spisa zabilježio ono što je smatrao najboljim darom koji možemo dati našoj nebeskoj majci, Djevici Mariji.

Preporuka svetog Ivana Avilskog pojavljuje se danas u a odjeljak web stranice Španjolske biskupske konferencije. U tekstu se sveti Ivan Avilski pita: „Što da učinim djevici? Bog mi je preko nje dao mnoga dobra.”

Odgovor na to pitanje, kaže svetac, nalazimo u evanđeoskom izvještaju o svadbi u Cana.

Tamo je Djevica ukazala svome Sinu da je nestalo vina. Kad Isus odgovara: “Što se to tebe i mene tiče? Moj čas još nije došao”, čini se da se ništa neće dogoditi. Ipak, Majka Božja odmah nastavlja govoriti slugama: “Učinite što god vam kaže.”

Sveti Ivan Avilski kaže da su Gospine riječi jednake kratkoj i snažnoj propovijedi. S tih nekoliko riječi, kaže, propovijedala je “koliko i Izaija, sveti Pavao, sveti Luka i svi proroci i apostoli”.

“Slušaj što ti želim reći; možda će iz Majkinih usta biti utisnuto u vaša srca: Učinite sve što vam moj Sin kaže, (Iv 2,5). I zato je najveća usluga koju joj možete učiniti činiti ono što njezin Sin zapovijeda“, rekao je sveti Ivan Avilski.

Omiljeni svetac zatim daje primjere stvari koje se mogu učiniti iz ljubavi prema Djevici, poput opraštanja povrede, odustajanja od neprikladne ljubavi, šutnje i šutnje ili: „što god me najviše boli učiniti ili prestati činiti , ponudi ga za Djevicu.”

Svetac također ističe da je od male koristi samo ljubiti Djevicu, a ne nasljedovati je.

“Nasljedujmo je u poniznosti i u drugim krepostima, jer ona je uzor od kojega trebamo dobiti kreposti, a čineći tako, dobit ćemo milost, a zatim slavu”, zaključuje.

Ova priča je prvi put objavljen od ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Europa je smrtna’: Macron poziva na više jedinstva i suvereniteta EU-a

Katoličke vijesti

Svećenik s Floride nastavio je s aktivnom službom tri godine nakon što je podignuta tužba za seksualno zlostavljanje

Katoličke vijesti

Prekretnica za jedinstvo: lansirano prvo norveško katoličko izdanje Biblije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti