Kardinal Zuppi: Valja učiniti sve da se podupru pregovori
Biskupska konferencija

Kardinal Zuppi: Valja učiniti sve da se podupru pregovori

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi predstavio je u srijedu, 20. ožujka, u bazilici sv. Bartolomeja u Rimu, svoju knjigu „Bog nas ne ostavlja same. Osvrti kršćanina u svijetu u krizi“, dotaknuvši se pritom rata u istočnoj Europi, piše Vatican News.

Knjigu su predstavili utemeljitelj Zajednice sv. Egidija Andrea Riccardi, generalni poglavar Družbe Isusove o. Arturo Sosa, urednica informativnog programa Talijanske radiotelevizije Monica Maggioni i ravnatelj talijanskog dnevnika „La Repubblica“ Maurizio Molinari.

Govoreći o Ukrajini, kardinal Zuppi, mirovni izaslanik pape Franje za Ukrajinu, rekao je da je „potrebno učiniti sve na humanitarnom planu, napose za djecu, i raditi na svim stranama za promicanje pregovora“.

Istaknuo je da smo uvijek pozvani „nadati se da možemo stvoriti bolji svijet: ta svijest, sposobna govoriti srcu i postaviti „ja“ u odnos s „mi“, također mora biti svojstvena Crkvi. Kardinal Zuppi ponovno je pozvao da u sebi osjetimo „ranu ratova koji se ‚ovjekovječuju‘, te stoga nisu dobri za ljudsku ekologiju“. Zaključio je da, „ako se mir danas pretvori samo u primirje, to znači da nismo ništa razumjeli o generaciji muškaraca i žena koji su nam prethodili i koji su nam dali život“.

O „beskrajnim ratovima“ govorio je i ravnatelj dnevnika La Repubblica Molinari. „Sukobi se danas množe i čini se da ispregovarano rješenje“, kao što se na primjer dogodilo u Mozambiku zahvaljujući radu Zajednice sv. Egidija „više nije moguće“, rekao je. Prije svega, dakle, potrebna nam je „svijest o zlu, njegovo prepoznavanje, da bismo mu se mogli suprotstaviti i shvatiti što je dobro“.

U središtu aktualnih društvenih drama „je pitanje koje je istaknuo kardinal Zuppi povezano s nejednakošću koja vodi k usamljenosti i potiče populizam“, rekao je Molinari. Dio toga je „društvena rana masovnog udaljavanja od Crkve i općenito od života zajednice“. Zbog toga je, „u suvremenom svijetu dijalog revolucionarna gesta, koja nam može omogućiti da ponovno izgradimo osjećaj zajedništva“, istaknuo je ravnatelj talijanskoga dnevnika.

Dijalog i susret dva su pola koji u knjizi ukazuju na „mogućnost puta za svakoga“, ustvrdila je urednica na RAI-ju Maggioni. Na životnom putu shvaćamo da „Bog nije netko tko želi slogane uspjeha koji su danas u modi. Naprotiv, riječi kao što su sumnja, neizvjesnost, krhkost nalaze mjesto ispred Otajstva“. Isto se može reći i za „vrijednost poraza – rekla je Maggioni – samo onaj tko ga uzme na sebe sposoban je vratiti se na cestu i krenuti ispočetka“.

Spominjući mirovnu misiju kardinala Zuppija za Ukrajinu, Andrea Riccardi iz Zajednice sv. Egidija ponovio je važnost dijaloga. „Već njegovo otvaranje pokazuje mogućnost pobjede nad zlom“, rekao je. To je zadatak s kojim se suočavaju oni koji žive „kršćanstvo uronjeno u povijest, poput autora“ koji je „prije negoli svećenik bio laik koji je odrastao u školi „Biblije i novina“, otkrivajući se danas kao „stručnjak za čovječanstvo“.

To je „iskustvo don Mattea, rođeno u proljeću Crkve Drugoga vatikanskog sabora“ koje danas izražava „svu svoju patnju zbog društva koje više voli nestalnost nego usidrenost uz Božju stijenu“, rekao je o. Arturo Sosa. Već jasno razumijevanje prepreka „koje su mnoge ideologije 20. stoljeća postavile radi sprječavanja širenja bezuvjetne ljubavi“ može pomoći da razumijemo put dobrote i usvojimo svijest da nas, u svakom slučaju, u svim okolnostima „Bog ne ostavlja same“. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva u Mađarskoj nada se skoroj beatifikaciji kardinala Mindszentyja

Katoličke vijesti

Susret krizmanika Tuzlanskog dekanata | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Upriličena izložba fotografija iz prirodnog okoliša s citatima iz enciklike pape Franje o brizi za zajednički dom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti