Kardinal Zuppi predvodio molitvu za mir u Bazilici sv. Petra u Vatikanu
Biskupska konferencija

Kardinal Zuppi predvodio molitvu za mir u Bazilici sv. Petra u Vatikanu

“Crkva je majka koja ljubi i zato se ne može prepustiti strašnoj logici zla”, istaknuo je bolonjski nadbiskup i predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Matteo Maria Zuppi, na kraju večernje molitve za mir u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u Bazilici svetog Petra u Vatikanu. Time je završio prvi dan 79. opće skupštine CEI-a, koja je započela osobnim susretom Nadbiskupa s papom Franjom, prenosi se u izdanju lista “L`Osservatore Romano” od 21. svibnja.

“Crkva je majka koja u srcu nosi tu strašnu, neizrecivu patnju žrtava, mnogih majki koje se ne mogu utješiti jer njihove djece više nema. Marija spoznaje, čini tu patnju svojom, razumije je više nego itko jer je vidi Isusovim očima, očima one tolike djece koja nam daju razumjeti svijet počevši od njihove boli, od tog strašnog plača malenih koji danonoćno zazivaju mir svojim inzistiranjem i svojim plačem”, istaknuo je kardinal.

U nastavku kardinal Zuppi naglasio je da nas molitva krunice, molitva s Marijom tjera “da tražimo put mira u suočavanju sa svakim sjemenom podjela i mržnje, da ponovno izgradimo ljudsku obitelj počevši od onog bitnog, od zajedničkog mišljenja u ime onog bratstva koje proizlazi iz toga što smo braća, i to braća sa svima.” Nadalje, kardinal je rekao kako je uvjeren da “nitko ne postoji bez drugoga. Ako drugi više ne postoje, prestajemo postojati i mi, rekao je papa Franjo u Veroni. Ovo inzistiranje pomaže nam da duboko odlučimo biti zanatlije mira, tako da mnogi zanatlije mira mogu pomoći onima koji imaju zadatak graditi arhitekturu mira, graditi mostove solidarnosti, razumijevanja, ljubavi”.

Na molitvenom bdjenju latinski jeruzalemski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa u videoporuci zahvalio je biskupima na njihovoj blizini maloj zajednici za koju je rekao da je “jako pogođena s nekoliko smrti, ali je i vrlo ujedinjena i vrlo jaka”. Kardinal je pronašao “puno boli i mnogo patnje, ali bez ljutnje ili ogorčenosti”. Također, podsjetio je da se “u određenim trenucima problemi ne mogu riješiti, ali moramo biti tu. Stanite tamo i recite da smo tu.” Kardinal Pizzaballa istaknuo je kako se čini sve što je moguće “da se pokuša pomoći svima, da se izađe iz ove situacije, kako bi se ovaj začarani krug nasilja što prije zaustavio”. Patrijarh je posebno zahvalio predsjedniku CEI-a na odluci da u lipnju pohodi Svetu zemlju: “Hvala vam što nam pomažete da živimo dobro, koliko god je to moguće, kao kršćani, kao vjernici, ali ukorijenjeni u zemlji i u životima ljudi, ovaj težak trenutak.” Potom je zaključio pozivom: “Molite za nas, a mi ćemo i dalje, koliko god je moguće, unatoč svemu, u ovoj situaciji moliti i zahvaljivati”.

(kta/ika)


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Reakcija francuskih biskupa nakon usvajanja prijedloga o uvrštavanju u Ustav „pravo“ na pristup pobačaju

Katoličke vijesti

Prva pričest u župi Imena Marijina u Gromiljaku

Katoličke vijesti

Poziv na predstavljanje knjige fra Stipe Kljajića, ‘Smutnje po Mateju’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti