Kardinal Robert Sarah: ʺKatekizam duhovnoga životaʺ
Biskupska konferencija BiH

Kardinal Robert Sarah: ʺKatekizam duhovnoga životaʺ

Ovdje možete poslušati zvučni zapis priloga koji nam donosi Vatican News

Danas su nam više nego potrebne svevremeno suvremene i na autentičnoj kršćanskoj vjeri utemeljene istine o kojima je riječ u novoobjavljenoj knjizi ʺKatekizam duhovnoga životaʺ kardinala Roberta Saraha. O knjizi za Vatican News govori Marito Mihovil Letica.

Mnogi su dobro zamijetili da živimo u dobu prefiksa ʺpost-ʺ kada se govori ne samo o postmoderni nego i o ʺpostistiniʺ, ʺpostčinjeničnome stanjuʺ, ʺpostkršćanskome društvuʺ i ostalome. Postmoderna je nagovijestila takozvani ʺkraj velikih pričaʺ te otvorila put pomodnim pluralizmima mišljenja koji pokušavaju zabaciti istinu; prvo ju relativizirati, a nakon toga dokinuti. Pluralizam se prema tim pojednostavljenim i površnim tumačenjima ima zasnivati na spektru racionalnih mišljenja samosvjesnih pojedinaca i njihovim razložno izgrađenim stajalištima. Razumije se da je pluralizam mišljenja bolji i prihvatljiviji od jednoumlja i totalitarizma, ali valja imati na umu da je tanka crta što pluralizam dijeli od relativizma, koji u svojim krajnjim oblicima prelazi u skepticizam. A skepticizam u spoznaji i znanosti očituje se na području vjere kao agnosticizam, pri čemu je taj pojam u današnje postmoderno doba postao svojevrsni eufemizam za ateizam, pristajanje uz materijalno i odbacivanje duhovnoga.

Zbog svega toga su nam više nego potrebne svevremeno suvremene i na autentičnoj kršćanskoj vjeri utemeljene istine o kojima je riječ u novoobjavljenoj knjizi ʺKatekizam duhovnoga životaʺ. Autor je kardinal Robert Sarah, rodom iz Gvineje, kojega je kardinalom proglasio papa Benedikt XVI. godine 2010., a papa Franjo ga je 2014. imenovao prefektom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, na kojoj je službi kardinal Sarah ostao do 2021. godine. Hrvatsko izdanje njegove knjige ʺKatekizam duhovnoga životaʺ objavila je Kršćanska sadašnjost 2023. godine. Na ovitku knjige čitamo:

ʺPomrčina Boga u postmodernim društvima, kao i kriza temeljnih ljudskih i moralnih vrijednosti čije su posljedice vidljive čak i unutar Crkve u pogledu zbrke oko božanski objavljene istine, gubitka autentičnoga značenja liturgije i zamućivanja svećeničkoga identiteta, snažno su me nagnale na pisanje istinskoga katekizma duhovnoga života za sve vjernike.ʺ

Kardinal Robert Sarah želi nam pokazati kako da krenemo na unutarnje putovanje duhovnoga rasta i putujući napredujemo, kako se imamo vratiti samima sebi, na mjesto prisne Božje prisutnosti. Poučava nas kako smjestiti Boga na središnje mjesto, da bi tako u životu čovjeka vjernika sve dospjelo na pravo mjesto. Ustrojena oko sakramenata, molitve, askeze i liturgije, knjiga ʺKatekizam duhovnoga životaʺ ima cilj da svakomu pojedincu pomogne posvijestiti kako je njegovo krštenje početak velikoga obraćenja, početak veličanstvenoga povratka Bogu Ocu. Kardinal Sarah u Uvodu kaže: ʺUnatoč njegovim ograničenjima, skromna namjera ovoga djela jest pokazati kako je kršćanski put koji počinje krštenjem istinski put obraćenja i radikalne preobrazbe cjelokupnoga života.ʺ

Recimo i to da knjiga ima 340 stranica i sastoji se od devet cjelina kojih su naslovi: ʺUći u život krštenjemʺ, ʺUnutarnja Pedesetnicaʺ, ʺEuharistija i liturgijaʺ, ʺSlijediti Isusa u pustinjuʺ, ʺSakrament za obraćenjeʺ, ʺVoljeti se poput Krista i Crkveʺ, ʺPosveti ih u istini…ʺ, ʺOtajstvo križaʺ te ʺCrkva i poslanjeʺ.

Knjiga ʺKatekizam duhovnoga životaʺ nosi velik obnoviteljski potencijal te zavrjeđuje čitateljsku pozornost i posvećenost napisanoj riječi. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Predstavljanje budućih prvopričesnika u župi Prozor

Katoličke vijesti

Iz tiska izašao novi broj Katoličkog tjednika

Katoličke vijesti

U Nadbiskupijskom centru održan III. vikend susret “Mali putokazi u život”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti