Kardinal Czerny uputio poruku u povodu proslave Nedjelje mora 2024.
Biskupska konferencija

Kardinal Czerny uputio poruku u povodu proslave Nedjelje mora 2024.

Prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja kardinal Michael Czerny uputio je u ponedjeljak, 24. lipnja 2024. poruku u povodu proslave Nedjelje mora, 14. srpnja, prenosi UCA News.

Služenje pomorcima i zalaganje za njihova prava i dostojanstvo može pomoći da se ti često nevidljivi radnici stave u prvi plan, poručio je kardinal Czerny.

Daleko od očiju, daleko od uma izreka je koja se može primijeniti na nevidljivost pomoraca“, napisao je u poruci za Nedjelju mora koja se obilježava druge nedjelje u srpnju. Katoličke zajednice diljem svijeta pozvane su moliti i skrenuti pažnju na sve one koji rade na moru, njihove obitelji i one koji ih uzdržavaju.

Kardinal je upozorio da su od cijeloga čovječanstva pomorci među najmanje vidljivim članovima. „Ipak, preko njihovih skrivenih napora mnoge naše potrepštine dolaze do nas. Oni doživljavaju beskrajnu ljepotu prirode u morima, ali se susreću i s fizičkom, duhovnom i društvenom tamom“, dodao je.

Rad na moru može značiti izbivanje iz kuće i zemlje, mjesecima, pa čak i godinama, napisao je prefekt. „Plaća može te žrtve činiti vrijednima truda, ali ta korist može biti ugrožena nepravdama, izrabljivanjem i nejednakošću.“

Kardinal je pohvalio one koji se zalažu za dostojanstvo i prava pomoraca, poput volontera, kapelana i članova mjesnih Crkvi u lukama, koji sudjeluju u služenju pomorcima.

„Služba mora može pomoći da se periferija dovede u središte na mnoge načine, primjerice: osobnim susretom s ljudima od mora i u molitvi, poboljšanjem materijalnih i duhovnih uvjeta radnika, zalaganjem za dostojanstvo i prava radnika i zagovarnjem ojačanih međunarodnih odnosa i politika za zaštitu ljudskih prava onih koji putuju i rade daleko od svojih obitelji i domovina“, napisao je.

Iskazujući priznanje ključnom doprinosu radnika koji bi mogli ostati nevidljivi, prefekt je potaknuo na pružanje podrške službi dobrodošlice za „one koji trebaju uho za slušanje i mjesto pripadanja, sigurnu luku, zajednicu koja pozdravlja sve koji se žele vratiti kući“.

„Neka nas nadahne primjer međusobne razmjene u životu pomoraca. Neka se ljudi od mora osjećaju dijelom Crkve kamo god krenu“, pozvao je kardinal Czerny. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Poljska: Otvoren proces za beatifikaciju 25-godišnje misionarke Helene Kmieć

Katoličke vijesti

Biskupi Željko Majić i Marko Semren pohodili sestre klarise u Brestovskom

Katoličke vijesti

Preminula s. Stanislava Drljo | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti