Kanonska vizitacija vrhovne predstojnice s. Veronike Verbič zajednici sestara franjevki u Rwentobu
Biskupska konferencija

Kanonska vizitacija vrhovne predstojnice s. Veronike Verbič zajednici sestara franjevki u Rwentobu

Vrhovna predstojnica Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja s. Veronika Verbič boravila je od 1. do 7. srpnja 2024. u posjetu zajednici ŠSF Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Rwentobu u Ugandi, koja u toj afričkoj državi, u nadbiskupiji Mbarara, djeluje od 2018. godine. Bivša provincijska predstojnica spomenute Provincije s. Kata Karadža, koja se početkom veljače 2022. godine pridružila ovoj zajednici, napisala je vijest o vizitaciji koja je objavljena na mrežnoj stranici ssf.hr:

Vrhovna predstojnica s. Veronika Verbič boravila je u zajednici sestara u Rwentobu od 1. do 7. srpnja 2024. Na aerodromu u Kigali u Rwandi dočekale su je s. Ivka Lučić i s. Elizabeta Žuljević dok su kod kuće doček pripremale s. Urša Marinčič i s. Kata Karadža. U dočeku su sudjelovali i naši radnici koji su već u jutarnje sate na ulazna vrata postavili banane sa cvijećem, znak dobrodošlice u Africi.

Ovo je prvi dolazak s. Veronike zajednici sestara u Rwentobu u Ugandi tako da su sva događanja i susreti bili s posebnim dojmovima. Sestra Veronika se susrela sa svakom sestrom osobno i na kraju imala zajednički susret sa zajednicom sestara. Iako je s. Veroniki poznato misijsko djelovanje spomenute zajednice uvijek je drugačije kada se osobno doživi. Tako je osim molitvenog i zajedničkog života i apostolata unutar zajednice, vidjela i doživjela sestarsko djelovanje izvan kuće. Sa zanimanjem je pogledala našu kuću, novoizgrađenu kuću odgoja, prostor za gradnju osnovne škole kao i sav posjed. Obišla je naše selo, nekoliko škola, posjetila bolesnike, djecu s teškoćama u razvoju i grupu polaznika informatike. Nazočila je predavanju za djecu na temu Oralna higijena te pozdravila djevojke koje su bile na susretu kojega redovito organiziraju sestre. Također je susrela braću franjevce u župi Rushooka i sestre Kćeri Božje Ljubavi. Bio je ugodan susret i sa provincijalnim ministrom fra Federickom Odhiambo koji je iz Kenije došao u službenu posjetu svojoj braći pa je posjetio i našu zajednicu te pozdravio Vrhovnu predstojnicu.

Zanimljivo iskustvo bio je odlazak na tržnicu gdje se mogao osjetiti afrički duh kupovine i prodaje. Iako je vrijeme bilo kratko željele smo s. Veroniki omogućiti doživljaj i prirodnog bogatstva u Nacionalnom parku Qeen Elizabeth pa smo sve zajedno provele dan u razgledavanju parka.

Zadnji dan kanonske vizitacije, u nedjelju, započeo je euharistijskim slavljem u filijalnoj crkvi Kina koju je predslavio župnik fra Aphrodis Rumanyika. U tom mjestu, darom Slovenske misijske središnjice i dobročinitelja, sagrađena je dvorana za pastoralno djelovanje župe. Prigodom dolaska s. Veronike sveta misa je bila vrlo svečana, uz pjesmu i ples. Župljani su zahvalili za prisutnost sestara i za sve dobro koje čine za ljude u Ugandi. Nakon slavlja uputile smo se prema mjestu Kabale i našim sestrama iz Konga koje djeluju u mjestu Rwanyena.

Uz uzajamnu zahvalu za sve doživljeno, pozdravile smo se sa s. Veronikom koja je ostala kod sestara u Rwanyeni i poželjele joj sretan put do Konga i povratak u Rim.

Neka dobri Bog prati svako naše djelovanje, nastojanje oko dobra i svaki naš korak u svakodnevnom životu.

s. Kata Karadža

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Na današnji dan 2005. godine kardinal Joseph Ratzinger izabran za Papu

Katoličke vijesti

Kanonski pohod redovnicama u Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln

Katoličke vijesti

VIDEO: Zajednica “Nanovo rođeni” izdali prvu autorsku pjesmu “Moj me Otac čeka”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti