Kanonizacija Mame Antule dar je za sve Argentince
Biskupska konferencija

Kanonizacija Mame Antule dar je za sve Argentince

Silvia Correale, postulatorica u postupku za proglašenje svetom argentinke Maríje Antonije od Svetog Josipa, govorila je u četvrtak 8. veljače 2024., u Tiskovnom uredu Svete Stolice, o samom postupku i Mami Antuli, prenosi Vatican News.

„Bit će to lijepo slavlje u Argentini, proglašenje svetom Maríje Antonije od Svetog Josipa (1730. – 1799.), poznatije kao Mama Antula. Slavlje kanonizacije bit će u nedjelju 11. veljače, a predvodit će ga papa Franjo. Dug i složen postupak, na neki način nimalo lak, koji je nakon tolikih godina završen pod pontifikatom pape Benedikta XVI., no obred kanonizacije predvodit će njegov nasljednik Franjo, prvi papa iz Argentine.

Dr. Correale, kako se Argentinci spremaju za ovaj događaj?

Sigurno su svi jako radosni i vlada atmosfera neizmjernog veselja na nacionalnoj razini jer je to vrlo važan događaj. Papa je u audijenciji s obitelji nove svetice rekao da je ova kanonizacija koju nije bilo lako ostvariti veliki dar. Svi to osjećaju, svi to žive, osobito u nadbiskupiji Buenos Aires i u pokrajini Santiago del Estero, gdje postoji vrlo jaka, duboko proživljena pučka pobožnost.

Upravo su ondje priredili vrlo posebna slavlja. Zbog vremenske zone, misa će se u Argentini prenositi u 5:30 ujutro: budući da je ljeto, pripremili su neprekidno cjelonoćno bdjenje na trgu u Buenos Airesu i na trgu u Santiagu ikoji bi trebali biti puni. Bit će to lijepo slavlje. Također znam da u drugim gradovima ljudi postavljaju velike ekrane da bi pratili slavlje.

Mamu Antulu mnogi smatraju majkom Argentine. Zašto? Što ta svetica predstavlja za stanovništvo?

Mama Antula rođena je 1730., a umrla 1799. Rođena je kada je Buenos Aires bio malo selo, vrlo malo mjesto… Rođena je 1000 kilometara sjevernije i tamo je stigla nakon što je pješice lutala cijelom zemljom. Išla je u Saltu, Catamarcu, La Riocu, živjela je 4-5 godina u gradu Cordobi i uvijek je hodala pješice, rutom koju nije moguće izmjeriti. U svakom mjestu gdje je živjela nastojala je organizirati duhovne vježbe. Imala je veliku karizmu jer su se svi osjećali pozvanima na duhovne vježbe svetoga Ignacija. Sjećamo se da je to bilo razdoblje u kojem je teritorij naše zemlje ovisio o španjolskoj kruni, a kralj Karlo III. je praktički protjerao isusovce.

Upravo u to vrijeme rađa se poziv Mame Antule, koja je bila bliska Družbi Isusovoj i surađivala kao posvećena laikinja (tada su isusovci imali laičku granu kojom su žene pomagale redovnicima u apostolatu). Kad je vidjela da su isusovci bili prisiljeni otići u Rim i druge zemlje, započela je svoje hodočašće po cijeloj zemlji noseći habit koji joj je darovao otac s kojim je radila. Imala je dopuštenje biskupa te je obišla cijelo to područje organizirajući vježbe svetog Ignacija. Onda je stigla u Buenos Aires i nije bilo lako jer je situacija bila malo delikatnija. Međutim, čak i u tom slučaju, njezin život i njezino svjedočanstvo svetosti na kraju su je doveli do toga da dobije ovlaštenje za izgradnju kuće duhovnih vježbi u Buenos Airesu.

Danas je to jedina preostala kuća iz kolonijalnog doba koja još stoji u gradu, i to je danas nacionalni povijesni muzej. Odatle je mama Antula započela svoje evangelizatorsko djelovanje kroz duhovne vježbe. U to su vrijeme svi naši oci domovine pratili duhovne vježbe u toj kući, koja je postala ne samo vjersko nego i kulturno središte. Marija Antonija od Svetog Josipa bila je duhovna majka svih njih, koja je započela put za rođenje naše zemlje. Zbog toga je ona „majka“.

Papa će predvoditi obred kanonizacije. Što za njegov pontifikat znači proglašenje prve argentinske svetice?

Trebalo bi pitati Papu (smijeh). Upoznala sam Svetog Oca 1998. godine dok je još bio monsinjor Jorge Mario Bergoglio: bili smo na Trgu svetog Petra i došao je primiti palij. Zatekli smo se u razgovoru o kauzi Mame Antule jer sam u lipnju te godine bila imenovana postulatoricom.

Morala sam podnijeti zahtjeve za nastavak kauze, prvi koji se odnosio na beatifikaciju započetu u Argentini početkom 20. stoljeća, ali morala sam slijediti vrlo velik i dug put jer nije bilo kontakata koje sada imamo diljem cijele zemlje i svijeta. Sama Sveta Stolica morala je biti sigurna u mnoge stvari… Dakle, vrlo vrlo složen postupak, usporen ratovima, Drugim vatikanskim saborom, ali koji je ipak imao sve potrebne dekrete. Nije se moglo naći postulatora koji bi je malo „ubrzao“ i na kraju su predložili mene koja sam bila vrlo mlada i Argentinka.

Upravo u tim trenucima susrela sam mons. Bergoglia i sjećam se da mi je rekao: „Sada počinjemo put, ja kao biskup, a ti kao postulatorica.“ Taj put, hvala Bogu, završava u njegovu pontifikatu. Čudo za proglašenje blaženom priznato je pod pontifikatom Benedikta XVI. i svečanost je održana u Santiago del Esteru 27. kolovoza 2016. i nakon kratkog vremena, godinu i pol nakon proglašenja blaženom, odobreno je prije nekoliko mjeseci i čudo za kanonizaciju. I sada će slavlje predvoditi Franjo.

Kakva je veza između Pape i Mame Antule?

Vjerujem da je papa Franjo privržen Mami Antuli jer zna što je sve učinila za Družbu Isusovu… U tom teškom vremenu, kada su stigla pisma Mame Antule u kojima je plodove duhovnih vježbi prenosila od isusovaca koji su bili u Rimu – od kojih su neki morali napustiti Družbu i služiti kao dijecezanski svećenici – oni su osvježili duh i održavali moral na visokoj razini. Pisma su prevedena i poslana drugoj braći diljem Europe da bi se pokazalo kako je Gospodin nastavio rast kršćanskog života kroz duhovne vježbe.

(kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pozivnica na predstavljanje zbornika ‘Život i djelo kardinala Franje Kuharića’

Katoličke vijesti

Održana četvrta javna tribina u sklopu projekta „Mladi i demokracija – Vision is decision“

Katoličke vijesti

Korizmena priprava pripadnika OS BiH, 4. Pješačke brigade, 1. Pješačke pukovnije i 4. Bojne logističke potpore

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti