Kako znati je li vrijeme za kućnog ljubimca?
Kršćanski život

Kako znati je li vrijeme za kućnog ljubimca?

Ako osjećate želju za kućnim ljubimcem i pokušavate odlučiti ima li to smisla upravo sada, evo nekoliko pitanja koja si prvo morate postaviti!

To nije dio katoličkog učenja koji dobiva puno vremena, ali katolici su pozvani biti ljubazni prema životinjama uz brigu za sve Božje stvorenje.

Katekizam nas podsjeća na ovu obvezu:

Vlast koju je Stvoritelj dodijelio nad mineralnim, biljnim i životinjskim resursima svemira ne može se odvojiti od poštivanja moralnih obveza, uključujući one prema generacijama koje dolaze. Životinje su povjerene čovjeku na čuvanje; mora im pokazati ljubaznost. (2456-7)

Također nas moramo voditi mudri riječi pape Franje, govoreći o svom imenjaku, svetom Franji Asiškom, koji je naravno zaštitnik životinja:

Odgovor svetog Franje na svijet oko njega bio je puno više od intelektualne zahvalnosti ili ekonomske računice, jer za njega je svako stvorenje bilo sestra povezana s njim vezama ljubavi. Zato se osjetio pozvanim brinuti se za sve što postoji. Njegov učenik sveti Bonaventura nam govori da bi, “iz razmišljanja o prvotnom izvoru svih stvari, ispunjen još obilnijom pobožnošću, stvorenja, bez obzira koliko mala bila, nazivao imenom ‘brat’ ili ‘sestra’.”

Otvorenost čuđenju

Mogli bismo pomisliti da zvuči pretjerano dragocjeno nazivati ​​živa bića oko nas “bratom psom”, “sestrom leptirom” i tako dalje (i živeći u zoni 221-godišnje dvostruko leglo koji je preplavio moje dvorište, nećete me uhvatiti kako govorim “brate Cvrčak”), ali papa Franjo nas potiče da ovaj pristup uzmemo kao model za naše interakcije s prirodnim svijetom:

Takvo se uvjerenje ne može otpisati kao naivni romantizam, jer ono utječe na izbore koji određuju naše ponašanje. Ako prirodi i okolišu pristupamo bez ove otvorenosti strahopoštovanju i čuđenju, ako više ne govorimo jezikom bratstva i ljepote u našem odnosu sa svijetom, naš će stav biti gospodar, potrošač, nemilosrdni izrabljivač, nesposoban postaviti granice na njihove neposredne potrebe.

Znajući da smo pozvani prakticirati dobrotu prema životinjama i pristupati Božjim stvorenjima s bratstvom i čuđenjem, mnogi od nas će odlučiti otvoriti svoje domove kućnim ljubimcima.

Od mačaka i pasa do ptica i hrčaka do žaba i kornjača, pa čak i do većih kućnih ljubimaca poput konja i koza, životinje u našim životima mogu biti moćne podsjetnik na Božju dobrotu.

Je li vrijeme za kućnog ljubimca?

Ako osjećate želju za kućnim ljubimcem i pokušavate odlučiti ima li to smisla za vas upravo sada, evo nekoliko pitanja koja si prvo trebate postaviti!

Imam li dovoljno vremena za brigu o ovom ljubimcu?

Obvezujete se ljubimcu za njegov život, pa razmislite jeste li spremni preuzeti tu brigu.

Mogu li si priuštiti brigu o ovom ljubimcu?

Svaki ljubimac zahtijeva financijski angažman. Osim hrane i smještaja, mnogi ljubimci zahtijevaju njegu, veterinarsku skrb i druge potrebe koje se zbrajaju.

Je li netko u vašoj obitelji alergičan na bilo koju vrstu životinje?

Razmislite hoće li zdravstvene potrebe vas ili članova vaše obitelji utjecati na to kakvog ćete ljubimca dobiti.

Imam li vremena biti s ovim ljubimcem onoliko koliko je njima potrebno?

Ako radite dugo ili često putujete, razmislite kako ćete se brinuti za svog ljubimca u vašoj odsutnosti i uzmite u obzir svoje vanjske obveze pri odabiru pravog ljubimca za vas.

Koje kućne ljubimce u vašoj situaciji zakonski smijete držati?

Lokalni zakoni ili zahtjevi stanodavca mogu ograničiti vrstu kućnog ljubimca koju možete dobiti. Na primjer, kokoši su ilegalne u nekim područjima, a mnogi stanovi imaju ograničenja u pogledu posjedovanja kućnih ljubimaca. Provjerite svoje mogućnosti prije nego što donesete odluku.

Na koliko godina ste spremni posvetiti se? Što tražite od kućnog ljubimca?

Uzmite u obzir koliko žive različite vrste i pasmine životinja te koliko im je društva i pažnje potrebno. Različite vrste i pasmine životinja imaju različite potrebe za društvom i pažnjom, stoga razmislite odgovaraju li osobnost i očekivani životni vijek ovog ljubimca onome što možete pružiti.

Neki od nas neće odlučiti uopće kupiti kućnog ljubimca, možda zbog alergija, čestih putovanja, ograničene propusnosti ili neke kombinacije ovoga. Ako odlučite ne nabaviti kućnog ljubimca, ali i dalje želite blagodati provođenja vremena s Božjim stvorenjima, razmislite o čuvanju ljubimca za prijatelja kao zabavnoj rezervnoj opciji.

Sretno s vašom odlukom!

PAS
WEB-FAT-TAIL-GECKO-TEARS-FOUROAKS-SHUTTERSTOCK

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Isusov pravi prijatelj

Katoličke vijesti

Umjetna inteligencija

Katoličke vijesti

Održan 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti