Kako je sveti Charles Lwanga postao svjetionik u Africi
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Kako je sveti Charles Lwanga postao svjetionik u Africi

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.
Sveti Charles Lwanga i njegovi drugovi uveli su novo rođenje kršćanstva u cijeloj Africi.

Iako je postojao niz afričkih svetaca koji su bili dio bivšeg Rimskog Carstva i koji su umrli u prvih nekoliko stoljeća kršćanstva, prošla su stoljeća prije nego što su proglašeni bilo koji drugi sveci u regiji.

Sve se to promijenilo s herojskim primjerom svetog Charlesa Lwange i njegovih drugova. Sveti Charles Lwanga bio je obraćenik na Katoličku Crkvu u kas 19. stoljeće, nadahnut primjerom i učenjem Katolički misionari u Africi.

Kralj Mwanga je u to vrijeme ispitivao Lwangu i mnoge druge paževe, pitajući ih hoće li se odreći svoje kršćanske vjere.

Svi su odbili i zbog tog neposluha kralj Mwanga je poslao Lwangu i njegove drugove da budu spaljeni do smrti u Namugongou 3. lipnja 1886.

Svjetlo u Africi

Kada posjetio Afriku 1993sveti Ivan Pavao II je ukazao na ugandske mučenike kao svjetionik za cijeli kontinent:

Zaista su ugandski mučenici postali svjetlo u Gospodinu!Njihova je žrtva ubrzala ponovno rođenje Crkve u Africi. U našim je danima cijela Afrika pozvana na Kristovo svjetlo! Afrika je ponovno pozvana otkriti svoj pravi identitet u svjetlu vjere u Sina Božjega. Sve što je istinski afričko, sve što je istinito, dobro i plemenito u afričkim tradicijama i kulturama, trebalo bi pronaći svoje ispunjenje u Kristu.

Ugandski mučenici to jasno pokazuju: bili su najistinitiji Afrikanci, dostojni nasljednici vrlina svojih predaka. Prigrlivši Isusa Krista, otvorili su vrata vjere vlastitom narodu (usp. Dj 14,27), kako bi slava Gospodnja mogla zasjati Ugandu, Afriku.

Sveti Ivan Pavao II zatim je spomenuo kako Africi, posebno Ugandi, još uvijek treba ovo svjetlo da obasja mnoge ratove i nasilje koje muči ljude:

Koliko je narodu Ugande potrebno svjetlo Evanđelja kako bi se raspršila tama koju su još ostavile duge godine građanskih nemira, nasilja i straha. Danas Uganda stoji na raskrižju: njezin narod treba sol Božje riječi kako bi iznio vrline poštenja, dobrote, pravde, brige za dostojanstvo drugih, što jedino može jamčiti ponovnu izgradnju njihove zemlje na čvrstim temeljima. Uganda treba čuti Božju riječ! Koliko vaše braće i sestara još nije susrelo Krista!

Neka sveti Charles Lwanga i njegovi drugovi i dalje budu svjetionik cijele Afrike.

Sveti Karlo Lwanga
Svetište mučenika Ugande

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz podršku velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bl. Blagdan Álvara del Portilla i njegova prva pričest

Katoličke vijesti

Koja je najduža Isusova molitva u evanđeljima?

Katoličke vijesti

Što znači molitva “Dođi kraljevstvo tvoje”?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti