Kako sumnja Toma jača vjeru kršćana, prema tri velika sveca
Europa

Kako sumnja Toma jača vjeru kršćana, prema tri velika sveca

Osoblje ACI Prensa, 3. srpnja 2024. / 15:35

Dana 3. srpnja Crkva se spominje svetog Tome apostola koji je sumnjao da je Krist uskrsnuo od mrtvih sve dok mu se sam Gospodin nije ukazao. Dok je manjak vjere, prema trojici velikih sveca, Tomina sumnja zapravo imala korist od utvrđivanja kršćana u njihovoj vjeri.

Evanđelje po svetom Ivanu govori da kada se uskrsli Krist ukazao svojim učenicima, Toma nije bio prisutan. Kad su mu rekli da su vidjeli Gospodina, apostol je rekao da neće vjerovati dok ne dotakne Isusove rane na njegovim rukama i boku. Osam dana kasnije Gospodin im se ponovno ukazao. Ovaj put Toma je bio prisutan i Isus mu je rekao da dotakne njegove rane, potičući ga: “Ne budi nevjeran, nego vjeruj.”

Sveti Grgur Veliki

Za svetog Grgura Velikog ono što se dogodilo nije bila slučajnost, već djelo božanskog milosrđa “da bi nevjerni učenik, dok je opipavao rane na tijelu svoga Učitelja, izliječio te rane naše nevjere u nama”.

“Tomina nevjera bila je korisnija našoj vjeri nego vjeri svih učenika, jer dok se on dodirom vraća vjeri, naš se duh u njoj utvrđuje, odbacujući svaku sumnju”, rekao je crkveni učitelj. objasnio.

Ivana Zlatoustog

Sveti Ivan Zlatousti, crkveni naučitelj i zaštitnik propovjednika, istaknuo je da se Krist, želeći spasiti Tominu dušu, ukazao i pokazao mu svoje rane. No, naglasio je da se to nije dogodilo odmah, nego osam dana kasnije, tako da je “njegova želja bila još rasplamsanija i od tada je bio vjerniji”.

Svetac je također istaknuo da je neraspadljivo tijelo uskrsloga Krista zadržalo tragove čavala “kako bi im se pokazalo da je to isto tijelo koje je bilo razapeto”.

Sveti Augustin

Sveti Augustin, još jedan crkveni učitelj, primijetio je u propovijedi da je Krist prihvatio Tomin izazov “ne samo za njega, nego i za one koji su namjeravali zanijekati pravo tijelo Gospodinovo.”

Istaknuo je da je Isus “želio da ožiljci ostanu na njegovom tijelu kako bi se uklonila rana nevjere” u srcima ljudi i da bi znakovi rana “iscijelili prave rane”.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Abel Camasca

Abel Camasca je novinar ACI Prensa. Rođen je u Piscu u Peruu, a studirao je komunikacije na Sveučilištu u Limi. Nekoliko godina bio je producent TV programa EWTN Noticias na španjolskom i odgovoran za radio emisiju Más que noticias na Radio Católica Mundial. Član je Salezijanske obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Irski biskupi osuđuju prijedlog o potpomognutom samoubojstvu kao ‘neuspjeh nade’

Katoličke vijesti

Njemački biskupi raspravljat će o Sinodalnom putu s Vatikanom usred kontroverzi

Katoličke vijesti

Biskupija Buffalo najavljuje prodaju sjedišta za isplatu žrtava seksualnog zlostavljanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti