Kako slučaj Vrhovnog suda koji uključuje ribare na haringe utječe na Male sestre siromašnih
Svijet

Kako slučaj Vrhovnog suda koji uključuje ribare na haringe utječe na Male sestre siromašnih

Osoblje CNA, 16. siječnja 2024. / 15:30

Slučaj Vrhovnog suda o kojem se raspravlja ovaj tjedan mogao bi imati značajne implikacije na desetljeće dugu bitku za vjersku slobodu koju vode Male sestre siromašnih.

Vrhovni sud će ovaj tjedan saslušati usmene argumente u predmetu Loper Bright Enterprises, Inc. protiv Gine Raimondo, koji osporava ovlaštenje savezne administrativne države da diktira određena pravila i propise vezane uz savezne zakone.

Ribari na haringe tuže NOAA-u

Institut Cause of Action, skupina za pravno zagovaranje, kaže da je slučaj Loper pokrenulo nekoliko ribara haringe koji su osporili pravilo prema kojem su oni odgovorni za troškove federalnih inspektora na svojim brodovima.

Desetljećima je Magnuson-Stevensov zakon (MSA) “dao Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA) ovlast da zahtijeva monitore na komercijalnim ribarskim brodovima”, kaže Cause of Action.

MSA “izričito zahtijeva od vlasnika određenih klasa ribarskih brodova da plaćaju vlastite monitore”, ali lovci na haringe nisu uključeni na taj popis. Kao rezultat toga, godinama je sama NOAA plaćala inspektore na brodovima za haringu.

Međutim, nedavno je NOAA “iznenada odlučila da ribari na haringe sada moraju platiti troškove monitora treće strane.” Skupina ribara na haringe podnijela je tužbu protiv odluke, tvrdeći da njihovo isključenje s izvornog popisa znači da ne bi trebali biti odgovorni za ta plaćanja.

Predmet u ovom slučaju je ono što je u američkom upravnom pravu poznato kao “Chevron deference”, proizašlo iz slučaja Chevron USA, Inc. protiv Vijeća za obranu prirodnih resursa, Inc. iz 1984. Institut za pravne informacije kaže da je slučaj utvrdio “sudsko poštovanje prema upravnim radnjama”.

Prema ovom načelu, savezne agencije često imaju znatnu slobodu u odlučivanju o tome kako će provoditi i tumačiti savezne zakone, kao što NOAA radi u slučaju Loper.

U priopćenju za javnost u utorak, izvršni direktor instituta Cause of Action James Valvo rekao je da ovaj slučaj “u središte stavlja sredstva za život obiteljskih ribarskih poduzeća, jer je njihova sposobnost pecanja haringe ugrožena zbog nezakonitog prekoračenja vlasti.”

“Točnije, te ribarske obitelji i tvrtke prisiljene su plaćati državnu naknadu koja nema odobrenje Kongresa”, rekao je Valvo. “Ovu je naknadu nametnula izvršna vlast bez zakonskih ovlasti, kršeći podjelu vlasti prema našem Ustavu.”

U redu, kako su male sestre uključene?

Iako bi se uplitanje skupine katoličkih redovnika činilo malo vjerojatnim u slučaju kao što je ovaj, Male sestre siromaha sudionice su u slučaju Loper, s časnim sestrama podnio prijatelj suda podnesak prošle godine za potporu ribarima.

Časne sestre su primijetile da su provele “desetljeće” u obrani od pokušaja da ih se prisili da se pridržavaju naloga o kontracepciji koje je proglasila vlada.

Sestre su snimile nekoliko pobjeđuje u njihovoj borbi protiv tih mandata, iako su primijetili da su neki sporovi “još u tijeku na okružnim sudovima u Kaliforniji i Pennsylvaniji, bez izgleda za rješenje na vidiku.”

Doktrina poštivanja Chevrona “dopušta regulatorima zanemarivanje poznatih značajnih opterećenja vjerskih obreda”, tvrdile su časne sestre u svom podnesku.

I časne sestre i ribari traže od Vrhovnog suda veliku provjeru Chevronove doktrine.

Uzrok radnje kaže Chevron se “mora poništiti ili modificirati kako bi se obuzdala ova regulatorna zlouporaba”, dok su Little Sisters zatražile od Vrhovnog suda da “usvoji pravilo odluke koje će osigurati da regulatori više ne mogu koristiti svoje ovlasti za grubo ponašanje prema vjerskim vjernicima.”

“[I]Ako je Chevron u potpunosti odbačen, to će značiti da će suci uvijek tumačiti što zakon znači, a ne agencijski birokrati,” kaže Cause of Action.

“Ovo će poslužiti kao značajno ograničenje prekoračenja agencija i vratiti donošenje zakona i tumačenje zakona u ruke odgovarajućih ustavnih aktera: Kongresa i Vrhovnog suda.”

Vrhovni sud saslušat će usmene argumente počevši od srijede.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Za blagoslove nije potrebno ‘moralno savršenstvo’

Katoličke vijesti

Dikasterij za evangelizaciju osuđuje otmice u Nigeriji

Katoličke vijesti

Izložba ‘Promjene’ u Davosu nadahnjuje brigu za stvaranje po uzoru na papu Franju – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti