Bidenova administracija traži smrtnu kaznu za napadača u supermarketu Buffalo
Svijet

Bidenova administracija traži smrtnu kaznu za napadača u supermarketu Buffalo

Osoblje CNA, 16. siječnja 2024. / 14:30

Američki tužitelji traže smrtnu kaznu za Paytona Gendrona, tada 18-godišnjaka koji je 2022. ubio gotovo desetak crnih kupaca u trgovini mješovitom robom Tops Friendly Market u Buffalu, New York.

U sudski podnesak 12. siječnja, Trini Ross, američka tužiteljica za zapadni okrug New Yorka, obavijestila je sud i optuženika o namjeri Sjedinjenih Država da traže smrtnu kaznu za Gendronove zločine, dijelom zbog optuženikove izražene „pristranosti, mržnje , i prezir prema crnim osobama i njegov animus prema crnim osobama.”

Gendronova pucnjava u svibnju 2022 divljanje rezultiralo je s 10 smrtnih slučajeva, uključujući smrt Katolkinja Roberta Drury, i najmanje tri ozljede. Vlasti su u to vrijeme pucnjavu nazvale rasno motiviranim zločinom iz mržnje i rekle da je napadač posebno ciljao trgovinu jer se nalazi u četvrti naseljenoj pretežno crncima.

Savezne optužbe s kojima se Gendron suočava nakon optužnice podignute u srpnju 2022 uključiti 10 točaka optužnice za zločine iz mržnje koji su rezultirali smrću, tri točke za zločine iz mržnje koji uključuju pokušaj ubojstva tri ozlijeđene osobe i jednu točku za zločine iz mržnje u kojoj se navodi da je Gendron pokušao ubiti dodatne crnce u i oko trgovine.

Država New York nema smrtnu kaznu, a država je već zasebno osudila Gendrona na doživotni zatvor prošle veljače. Gendronovi javni odvjetnici rekli su da će se on izjasniti krivim za svih 27 federalnih optužbi, što je rezultiralo višestrukim saveznim doživotnim zatvorskim kaznama, pod uvjetom da tužitelji ne traže smrtnu kaznu, izvijestio je Buffalo News.

Biskup Michael W. Fisher iz biskupije Buffalo u vrijeme pucnjave osudili “krajnje besmislen čin” i pozvao katolike da “mole za žrtve i sve one koji su pogođeni ovim činom kukavičluka”.

Gendron nije prva osoba koja je osuđena na smrt pod Bidenovom administracijom, ali čini se da je DOJ-ovo nastojanje za smrtnom kaznom u ovom slučaju prvi put da je DOJ to učinio u saveznom slučaju pokrenutom pod Bidenovom administracijom.

Za razliku od brojnih država koje koriste smrtnu kaznu, savezna se smrtna kazna primjenjuje relativno štedljivo otkako je ponovno uvedena 1988. Nakon razdoblja od gotovo dva desetljeća bez ijednog saveznog pogubljenja, bivši američki državni odvjetnik Bill Barr, katolik, u srpnja 2019. nastavio s praksom saveznih smaknuća, provodeći ih više od desetak do kraja uprave. Trenutačno postoji 40 zatvorenika koji čekaju smrtnu kaznu, od kojih je većina zatvorena u Terre Hauteu, Indiana, prema Informativni centar o smrtnoj kazni.

Kao kandidat za predsjednika Joe Biden, katolik, nazvao za ukidanje smrtne kazne. A u srpnju 2021. američki državni odvjetnik Merrick Garland izdao je moratorij na savezna pogubljenja dok Ministarstvo pravosuđa provodi reviziju svojih politika i postupaka.

Iako je ministarstvo priopćilo da se neće provoditi smaknuća dok se provode revizije, moratorij službeno ne završava savezna smaknuća i mogla bi ih zakonski nastaviti ova ili buduća administracija. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je Reutersu ovaj tjedan da iako Ministarstvo pravosuđa donosi odluke o kazni, Bidenov stav se nije promijenio.

Međutim, najmanje dva velika slučaja rezultirala su smrtnim kaznama tijekom Bidenove administracije. U kolovozu 2023. savezna porota osudila je Roberta Bowersa, strijelac koji je ubio gotovo desetak u antisemitskom masakru 2018., do smrti. A 2022. Vrhovni sud ponovno uveo smrtnu kaznu za bombaša na Bostonskom maratonu Dzhokhar Tsarnaev nakon što je Ministarstvo pravosuđa to zatražilo 2021. nakon Bidenova izbora.

Katekizam Katoličke Crkve, odražavajući ažuriranje koje je proglasio papa Franjo 2018., opisuje smrtnu kaznu kao “nedopustivu” i “napad na nepovredivost i dostojanstvo osobe” (br. 2267). Promjena odražava razvoj katoličke doktrine posljednjih godina. Sveti Ivan Pavao II., nazivajući smrtnu kaznu “okrutnom i nepotrebnom”, potaknuo je kršćane da budu “bezuvjetno za život” i rekao da “nikada ne smije biti oduzeto dostojanstvo ljudskog života, čak ni u slučaju nekoga tko je učinio veliko zlo.”

Biskupi Sjedinjenih Država, pozivajući se na katolički nauk, u prošlosti su često govorili u korist doživotnih kazni za osuđene ubojice, čak i one koji su počinili gnusne zločine. Biskupi su se usprotivili odluci Trumpove administracije da nastavi savezna smaknuća nakon 17-godišnjeg moratorija, u kojem je ukupno 13 federalnih osuđenika na smrt pogubljeno do kraja te administracije.

Catholic Mobilizing Network (CMN), nacionalna zagovaračka organizacija koja prosvjeduje protiv smrtne kazne, kritizirala je težnju Bidenove administracije za smrtnom kaznom dok su federalna pogubljenja i dalje pod moratorijem, rekavši da to šalje “mješovitu poruku” i da katolici “mogu Ne priuštite si preusmjeravanje naših napora prema produžavanju ciklusa nasilja kroz pogubljenja.”

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Anketa Knights of Columbus: Dvije trećine Amerikanaca podržava neka ograničenja pobačaja

Katoličke vijesti

Govornici CPAC-a pozivaju zakonodavce da prigrle život i okončaju prisilne pobačaje

Katoličke vijesti

Crkveni pod na Filipinima srušio se na Pepelnicu, ubio 1 i ozlijedio desetke

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti