Kako održavate plamen ljubavi u vašem braku?
Kršćanski život

Kako održavate plamen ljubavi u vašem braku?

Nakon nekoliko godina braka, interes supruga za hobije svojih muževa smanjio se na nulu. Baš kao što muževi radije puštaju svoje žene da same idu u kupovinu. Gdje je nestala prva ljubav iz razdoblja zabavljanja i početka braka?

U Otkrivenju, Gospodin Isus krivi crkvu u Efezu što je ostavila svoju prvu ljubav prema Njemu. A tko to ne prepoznaje u svom braku? Pastor Arnoud Vergunst s Novog Zelanda daje savjete kako održati plamen ljubavi živim.

Izlasci su zabavni. Dečki i djevojke preplavljeni su toplim osjećajima jedno prema drugom. Žrtvovanje vlastitog zadovoljstva za druge je nešto što oni rade s ljubavlju. Mlade žene pokazuju veliki interes za hobije svojih budućih muževa, dok mladići rado odlaze u kupovinu sa svojim budućim suprugama. Usporedite samo to razdoblje sa svojim brakom, piše velečasni Vergunst u članku u nizozemskom obiteljskom časopisu Terdege.

Želje

Postoji jedan glavni razlog zašto nestaje prva ljubav između muža i njegove žene, smatra pastor Vergunst. A taj se razlog može sažeti u gubitak romantizma, goriva veze.

Međutim, romantizam nestaje kada muž i žena ne ispunjavaju potrebe jedno drugoga. Često postoje neizgovorene, a možda čak i nesvjesne želje i želje na koje treba obratiti pozornost. Ako se to ne ispuni, stres i napetost će ući u brak, romantični osjećaji će nestati, a ljubav će se ohladiti.

Slušati

Potrebe i želje razlikuju se od osobe do osobe, ali i spol igra važnu ulogu, kao što ističe pastor Vergunst u svom članku. Na primjer, žene se žele osjećati voljenima kako bi iskusile romantične osjećaje prema svom mužu. One tu ljubav ne osjećaju prije svega kroz spolni odnos, već žele da ih se dodiruje na osjećajan način, pa se osjećaju sigurno u zagrljaju svojih muževa. Također, smatraju da je važno da ih se stvarno sasluša ako se moraju nositi s problemom.

S druge strane, muškarci su skloni šutjeti ako imaju problem. Žele sami pronaći rješenje bez razgovora o tome. Također, imaju potrebu da se osjećaju poštovani od strane svoje žene. Od supružnika žele čuti da su im potrebni. Osim toga, seksualnost često igra puno veću ulogu za njihovo doživljavanje romantičnih osjećaja.

Potok ljubavi

Ipak, postoje i sličnosti između potreba muškaraca i žena. Obojici je potrebna ljubav da bi cvjetali. A Bog nam je dao brak kao način da zadovoljimo tu potrebu. Kako bismo dobro funkcionirali, potrebno nam je maženje, njegovanje i odnos s drugima s ljubavlju, navodi Vergunst. Čim struja ljubavi u braku presuši, ljubav će nestati.

Obostrano zadovoljenje ovih potreba supružnika vrlo je važno za održavanje prve ljubavi, ističe pastor Vergunst. “Moramo znati kako možemo održavati vatru.”

Tajna

Tri su tajne sretnog braka, ističe župnik. Prva tajna romantike u vašem braku je učenje, piše pastor. Apostol Petar piše da muškarci trebaju živjeti sa svojim ženama na “način razumijevanja”, a ne na način osjećaja. Drugim riječima, Petar naglašava da ljudi još mnogo toga moraju naučiti i da to moraju učiniti na mudar način.

A kako bi trebali učiti? Od svojih žena, koje nose tajni ključ u svojim srcima. Muškarci su odgovorni za radost, kvalitetu, zadovoljstvo i bogatstvo svog braka. Kad bi preuzeli ovu odgovornost, kaže Vergunst, mnogi bi se brakovi uvelike promijenili. “To bi dovelo do puno više zadovoljstva i radosti supruga koje bi puno spremnije zauzimale mjesto koje im Bog daje u braku”, navodi. Koja žena ne bi željela živjeti s Kristolikim mužem koji živi za svoju ženu i niječe sebe?

Ali što ako muževi ne preuzmu svoje odgovornosti? Tada će to imati posljedice na njihov vjerski život, upozorava pastor Vergunst. Njihove će molitve biti ometene, citira Petrovu poslanicu. Drugim riječima, loš brak utječe na najdublji odnos koji postoji između muškarca i žene, na duhovnu vezu između supružnika. A prije toga već je mnogo naštetila emocijama, zdravlju, seksualnosti i društvenom životu.

Očekivanja

Druga tajna sretnog braka je ostavljanje sve štetne prtljage koju smo primili u djetinjstvu. Neki supružnici moraju se nositi s pogrešnim očekivanjima od braka koja su naučili od svojih roditelja. Teško je ako nikad nismo dobili alate za održavanje braka, ali je još teže ako imamo krive alate, smatra Vergunst. Stoga treba odbaciti štetne navike, pogrešna očekivanja i opasno ponašanje kako bi brak cvjetao.

Treća tajna bi mogla biti najvažnija. To je obraćenje Bogu. Ništa nije tako destruktivno za brak kao ponašanje koje proizlazi iz sebičnog, idolopokloničkog i bezobzirnog srca, piše Vergunst. Bez Krista u našim srcima, nikada ne možemo osjetiti slavu i zadovoljstvo u braku koje je naš Stvoritelj stavio u njega.

Stručnjak

Važno je da supružnici obrate pozornost na svoje ponašanje. Moraju razmisliti o tome što treba promijeniti kako bi se osjećali voljenije i poštovanije, navodi Vergunst. Pritom posebnu pozornost trebaju obratiti na male riječi, mala djela ili pak nedostatak istih. Promjena počinje razgovorom, savjetuje. “Važno je da vi, kao supružnici, priznate razlike među vama i razgovarate o njima kako biste ih mogli istaknuti i poduzeti korake kako biste ispunili potrebe jedno drugoga. Nije mali ni lak zadatak postati stručnjak u tome, ali vrijedno je toga!”

Ljubavni račun

Pisac William Harley napisao je knjigu o tome kako održati plamen romantične ljubavi iu braku. On koristi ilustraciju bankovnog računa kako bi ilustrirao koncept ljubavi. Oni koji nam pokazuju suosjećanje, poštovanje i ljubav ulažu depozite na ovaj bankovni račun. Međutim, grube riječi, nedostatak poštovanja i sebičnost primjeri su povlačenja. Ako povlačenja premašuju depozite, stanje će pasti u minus.

To može biti jedan od razloga za propast braka, pogotovo kada netko drugi na naš “ljubavni račun” počne polagati više od vlastitog supružnika. Ako muž ili žena ne ispunjavaju nečije potrebe, on ili ona postaju mnogo ranjiviji na varanje s drugim. Kao rezultat toga, brak je ponekad nepopravljivo oštećen.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katoličke škole u Torontu dopuštaju zastavu ponosa, odbijaju zastavu za život

Katoličke vijesti

Umijeće nečinjenja: katolički zagrljaj dosade

Katoličke vijesti

Tamo i natrag: Kako je JRR Tolkien pomogao spasiti brak

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti