Kako je Marijino majčinstvo bilo više od biološkog
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Kako je Marijino majčinstvo bilo više od biološkog

Dok je Marija bila Isusova biološka majka, nosila ga je u utrobi i rodila, njezino je majčinstvo imalo mnogo veći doseg.

Istina je da je Djevica Marija bila Isusova majka, začela ga je u svojoj utrobi i nosila ga devet mjeseci.

No, njezino je majčinstvo bilo puno više od toga, jer majčinstvo je pojam koji nadilazi ono fizičko.

Majka Božja

Sveti Ivan Pavao II tumači nauk Crkve u Mulieris Dignitatem da je Marijino majčinstvo značilo da ona nije samo Isusova Majka, nego također Majka Božja:

Ova istina, koju je kršćanska vjera prihvatila od početka, svečano je definirana na saboru u Efezu (431. godine). Nasuprot Nestorijevu mišljenju, koji je smatrao da je Marija samo majka čovjeka Isusa, ovaj je Sabor istaknuo bitno značenje majčinstva Djevice Marije.

U trenutku Navještenja, odgovarajući s njezinim “fiat”, Marija je začela čovjeka koji je bio Sin Božji, jednobitan s Ocem. Stoga ona je uistinu Majka Božja, jer majčinstvo se tiče cijele osobe, ne samo tijelo, čak ni samo ljudska “priroda”. Na ovaj način naziv “Theotókos” — Majka Božja =- postalo je vlastiti naziv za jedinstvo s Bogom darovano Djevici Mariji.

Mulieris Dignitatem, 4

Sveti Ivan Pavao II. ističe jednostavnu činjenicu da “majčinstvo se tiče cijele osobe”, proširujući svoju definiciju izvan biološke.

Također otvara mogućnost “duhovnog majčinstva” i kako je Marija postala Majka kojoj se svi možemo obratiti u trenucima potrebe.

Majka Crkve

Ovo duhovno majčinstvo Blažene Djevice Marije proširilo je njezino srce na cijelu Crkvu, kao Katekizam Katoličke Crkve objašnjava:

“Djevica Marija. . . priznaje se i časti kao istinska Majka Božja i Otkupiteljeva. . . . Ona je ‘jasno majka Kristovih članova’ . . . budući da je svojim milosrđem sudjelovala u rađanju vjernika u Crkvi, koji su njezini poglavari.” “Marijo, Majko Kristova, Majko Crkve.

CCC 963

Nadalje, njezino majčinstvo nije prestalo kad je uznesena na nebo, nego traje do kraja vremena:

“Ovaj Marijino majčinstvo u redu milosti traje neprekinuto od privole koju je vjerno dala kod Navještenja i koju je bez kolebanja uzdržala pod križem, do vječnog ispunjenja svih izabranih. Uznesena na nebo, ona nije odbacila ovu službu spasenja, nego nam svojim mnogostrukim zagovorom nastavlja donositi darove vječnog spasenja. . . . Stoga se Blažena Djevica u Crkvi zaziva pod naslovima Zagovornice, Pomoćnice, Dobročiniteljice i Posrednice.”

CCC 969

Od Marije možemo naučiti kako je majčinstvo mnogo više od biološkog i zahtijeva srce otvoreno Božjoj ljubavi, kako bi majka tu ljubav mogla izliti na svoju djecu, pa makar ta djeca i ne izašla iz njezine utrobe.

TRUDNOĆA
mama, beba

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Što znači molitva “Dođi kraljevstvo tvoje”?

Katoličke vijesti

Daj Mariji krunu duhovnog cvijeća ovaj mjesec

Katoličke vijesti

Kako je Oče naš povezan s krštenjem i potvrdom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti