Južna Karolina zabranjuje tretmane promjene spola maloljetnicima
Europa

Južna Karolina zabranjuje tretmane promjene spola maloljetnicima

Washington, DC Newsroom, 10. svibnja 2024. / 13:45

Većinska republikanska skupština Južne Karoline usvojila je prijedlog zakona o zabrani operacija i tretmana za promjenu spola maloljetnika.

Pod naslovom the Račun “Pomoći, a ne naškoditi”.mjera zabranjuje pružateljima zdravstvenih usluga obavljanje operacija promjene spola ili hormonalnih tretmana maloljetnika i zabranjuje javno financiranje postupaka za transrodne osobe putem Medicaida i drugih državnih zdravstvenih planova.

Nacrt zakona također zabranjuje službenicima državnih škola da uskraćuju informacije roditeljima o percepciji njihove djece o njihovom spolu.

Mjera je u četvrtak dobila konačno odobrenje sa 67-26 u Zastupničkom domu Južne Karoline. Ovo se događa nakon što je Senat 2. svibnja usvojio zakon s dodatnim amandmanima s nadmoćnim 27-8 glasova.

Treba stupiti na snagu odmah nakon što ga potpiše guverner Henry McMaster, koji je ranije signalizirao svoju podršku.

U prijedlogu zakona stoji da “liječnik, pružatelj usluga mentalnog zdravlja ili drugi zdravstveni djelatnik ne smije svjesno provoditi postupke promjene spola osobi mlađoj od 18 godina.”

Pružatelji usluga koji krše ovaj zakon izvođenjem operacija promjene spola maloljetnicima smatraju se “nanijeli djetetu teške tjelesne ozljede” te podliježu kaznenom progonu i mogu dobiti do 20 godina zatvora.

Prijedlog zakona pojašnjava da pružatelji zdravstvenih usluga koji liječe “odgovarajuće medicinske usluge osobi za preuranjeni pubertet, rak prostate, rak dojke, endometriozu ili drugi postupak koji nije povezan s promjenom spola, ili osobi koja je rođena s medicinski dokazanim poremećajem spolnog razvoja” ne podliježu nikakvim kaznama prema ovom zakonu.

Što se tiče javnih škola, zakon kaže da nijedan školski službenik ne smije svjesno prešutjeti informacije koje se odnose na maloljetnikovo uvjerenje da je on ili ona pripadnik suprotnog spola, niti službenici smiju svjesno “poticati ili prisiljavati maloljetnika” da zataji takve informacije od njega ili nje roditelji. Prijedlog zakona također zahtijeva od školskih dužnosnika da “odmah” pismeno obavijeste roditelje ako njihovo dijete izrazi uvjerenje da je suprotnog spola.

Ovo dolazi ubrzo nakon što je 4. okružni prizivni sud, koji uključuje Južnu Karolinu u svoju nadležnost, vladao 29. travnja da državni programi Medicaid i državni planovi osiguranja moraju pokriti liječenje transrodnih osoba.

Nije jasno kako će ova presuda utjecati na Medicaid dio novoizglasanog zakona Južne Karoline.

Južna Karolina se pridružuje 24 druge države koje su zabranile ili ograničile postupke promjene spola maloljetnika.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Carlo Acutis prvi milenijski svetac: Papa Franjo priznaje čudo za kanonizaciju

Katoličke vijesti

Turska uhitila 47 navodnih pripadnika IS-a zbog napada na crkvu u Istanbulu

Katoličke vijesti

Španjolski biskup prekorio svećenike što se nadaju da će papa ‘skoro otići u raj’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti