Još jedna povijesna crkva u Turskoj bit će pretvorena u džamiju
Biskupska konferencija

Još jedna povijesna crkva u Turskoj bit će pretvorena u džamiju

Povijesna crkva Sankt Salvator in Chora u Istanbulu bit će uskoro pretvorena u džamiju, nakon što je takvu sudbinu 2020. doživjela poznata Hagia Sophia.

Crkva Sankt Salvator in Chora, koja je u cijelome svijetu poznata po svojim freskama, uskoro će se pretvoriti u džamiju u jeku politike islamizacije u Turskoj. Objavila je to u subotu 10. veljače KNA, pozivajući se na rimsku tiskovnu službu Fides i turski list Yeni Safak.

Buduća “Džamija Kariye” služila je 79 godina kao muzej, a 23. veljače trebala bi primiti prve muslimanske vjernike na molitvu. Povijesne freske neće biti prebojane, nego samo prekrivene posebno za tu namjenu zgotovljenim crvenim zavjesama.

Crkva Sankt Salvator in Chora nalazi se u sjeveroistočnom dijelu stare gradske jezgre Istanbula i smatra se jednim od najvažnijih primjera bizantske sakralne arhitekture.

Kao i u slučaju Hagia Sophie, turska vlada pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom najavila je 2020. poništenje ugovora iz 1958. o korištenju crkve kao muzeja. Odluku o tome već je donio odgovarajući sud.
Sankt Salvator in Cora nastao je kao samostan u 6. stoljeću, kojemu je u 12. stoljeću pridodana crkva. Nakon osmanskog osvajanja Carigrada 1453., crkva je 1511. pretvorena u džamiju. Freske, koje prikazuju utjelovljenje Krista Spasitelja svijeta tada su prekrivene krečom, ali nisu uništene.
Crkvu su nakon Drugog svjetskog rata restaurirali američki stručnjaci i ona je od 1945. po nalogu tadašnje turske vlade služila kao muzej. Ta je odluka u međuvremenu ukinuta i sada očito predstoji konačno pretvaranje u džamiju.

Turska je vlada u srpnju 2020. svjetski poznatu bivšu crkvu Hagia Sophia, koja je u međuvremenu također korištena kao muzej, pretvorila u džamiju i time udovoljila zahtjevu turskih muslimanskih fundamentalista i nacionalista.

Hagia Sophia bila je gotovo cijelo tisućljeće najveća kršćanska crkva na svijetu. Osmanski osvajači pretvorili su je 1453. u džamiju, a osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Atatürk prenamijenio ju je 1934. u muzej. Ponovno pretvaranje u džamiju izazvalo je žestoke kritike iz cijeloga svijeta. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Župna zajednica u Vidovicama proslavila svoj patron sv. Vida

Katoličke vijesti

Izlet Zavoda sv. Jeronima na Montevergine i u Avellino

Katoličke vijesti

Jubilej bračnog zajedništva u župi Sv. Ane u Podkraju kod Travnika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti