Papa: Nepokolebljiva svetost Mame Antule bila je vođena povjerenjem u Gospodina
Biskupska konferencija

Papa: Nepokolebljiva svetost Mame Antule bila je vođena povjerenjem u Gospodina

Papa Franjo primio je u audijenciju u petak, 9. veljače u Dvorani Klementina u Vatikanu hodočasnike iz Argentine povodom proglašenja svetom blažene Marije Antonije de San José de Paz y Figueroa, poznatije kao Mama Antula, hvaleći njezinu svetost, vjeru i ustrajnost, piše Vatican News.

Sjetimo se da put svetosti podrazumijeva povjerenje i napuštanje, jer kada je blažena Marija Antonija stigla u Buenos Aires, učinila je to samo s raspelom i bosa, jer svoju sigurnost nije položila u sebe, nego u Gospodina, vjerujući da je njezin mukotrpan apostolat Njegovo djelo.

Papa Franjo istaknuo je to u petak, 9. veljače primivši u Vatikanu hodočasnike iz Argentine koji su pristigli u Rim na kanonizaciju blažene Marije Antonije od Svetog Josipa de Paz y Figueroa.

Poznata kao Mama Antula, časna sestra rođena u Argentini osnovala je Kuću za duhovne vježbe u Buenos Airesu. Rođena je 1730. u Silipici, Santiago del Estero, a umrla je 7. ožujka 1799. u argentinskoj prijestolnici.

Papa Franjo je za datum njezine kanonizacije odabrao 11. veljače 2024., blagdan Gospe Lurdske.

Pomažući svima otkriti ljepotu nasljedovanja Krista

Mama Antula, kazao je Papa, iskusila je ono što Bog želi od svakoga od nas, da možemo otkriti Njegov poziv, svatko u svom životnom stanju, jer što god to bilo, rekao je, uvijek će biti sintetizirano u činjenju svega za veću slavu Boga i spasenje duša.

Blažena Mama Antula, rekao je, crpila je hranu iz te premise koja leži u korijenu ignacijanske duhovnosti, koja ju je osnažila u njezinom radu.

Postao joj je tako važan prioritet, nastavio je rimski biskup, da je jedna od njezinih glavnih briga, kada je Družba Isusova bila potisnuta, bila da sama održava duhovne vježbe, nastojeći pomoći svima da otkriju ljepotu nasljedovanja Krista.

Ipak, istaknuo je Papa, to joj nije bilo lako. Zbog odbojnosti koja se razvila prema isusovcima, bilo joj je čak zabranjeno držati duhovne vježbe, pa je to činila tajno.

Čvrsto, s radošću ukorijenjeni u Gospodinu

Još jedna poruka koju blaženica daje, sugerirao je Papa, jest da ne odustajemo pred nedaćama, da ne odustajemo od naših dobrih nakana da svima donesemo Evanđelje. Čak i ako se suočimo s neprijateljskim okruženjem na poslu ili u obitelji, moramo zadržati vjeru i nastojati njome zračiti, rekao je.

Zabilježen trenutak s audijencije

Čvrsto ukorijenjeni u Gospodinu, nastavio je Sveti Otac, trebali bismo vidjeti ovo kao priliku u kojoj možemo izazvati našu okolinu da donese radost Evanđelja.

Papa je potom potaknuo vjernike da nasljeduju pobožnost Mame Antule prema svetom Josipu i veliku ljubav prema Euharistiji.

Papa Franjo zaključio je obraćanje pozivajući hodočasnike da svjedoče ono što je Mama Antula podijelila s argentinskim narodom i cijelom Crkvom, moleći se da nam pomogne u našem zajedničkom hodočašću prema Očevoj kući. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ispraćaj u mirovinu višeg narednika Stjepana Cigelja

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić na Uskrsni ponedjeljak pohodio umirovljene svećenike u Sarajevu

Katoličke vijesti

Iz tiska izašao novi broj Glasa Koncila

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti