Jednoglasnom odlukom, SCOTUS je odbacio liječničko osporavanje tableta za pobačaj
Europa

Jednoglasnom odlukom, SCOTUS je odbacio liječničko osporavanje tableta za pobačaj

Osoblje CNA, 13. lipnja 2024. / 12:38

Vrhovni sud je u četvrtak jednoglasno presudio protiv osporavanja pilule za pobačaj od strane liječnika, odbacivši pokušaj zagovornika da nametnu strože propise o lijeku.

Sud navodi se u presudi od četvrtka da tužitelji, koje zastupa Savez za Hipokratovu medicinu (AHM), nisu imali legitimaciju osporiti propis američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) o lijeku za pobačaj mifepristonu.

AHM, koji zastupa medicinske grupe koje se zalažu za život, tužio je FDA u studenom 2022. kako bi osporio dugogodišnje odobrenje agencije za lijek.

Tužba je dodatno osporavala kasniju deregulaciju lijeka od strane FDA-e, posebice njezino dopuštenje da prepisuje lijek bez osobnog posjeta liječnika i da ga izdaje poštom. Visoki sud saslušao je usmene argumente u slučaju u ožujku ove godine.

U svojoj odluci u četvrtak, suci su tvrdili da tužitelji nisu uspjeli dokazati potrebnu pravnu poziciju da tuže FDA zbog njezine regulacije pilula.

Liječničke skupine “su za život” i protive se izbornim pobačajima, uključujući upotrebu mifepristona, rekao je sud.

“Budući da tužitelji ne propisuju niti koriste mifepriston, tužitelji su neregulirane strane koje žele osporiti FDA-ine propise za druge”, stoji u presudi.

Zagovornici su iznijeli “nekoliko kompliciranih teorija uzročnosti” kako bi opravdali tužbu, presudio je sud, ali “nijedna od ovih teorija nije dovoljna” za utvrđivanje položaja.

Liječnici su tvrdili da bi prema propisima FDA-e mogli biti prisiljeni prekršiti svoju savjest u vezi s pilulom za pobačaj; suci su odbacili tu tvrdnju, tvrdeći da “savezni zakoni o savjesti definitivno štite liječnike od zahtjeva da izvrše pobačaj ili da pruže drugi tretman koji krši njihovu savjest.”

Liječnici su također tvrdili da bi blaži propisi FDA-e o mifepristonu mogli dovesti do ekonomskih šteta u obliku povećanih pritužbi na odgovornost i dugotrajnih medicinskih tretmana žena koje uzimaju lijek. Sud je te tvrdnje opisao kao “previše spekulativne” i “previše ublažene da bi se utvrdio status”.

Kako bi se “utvrdila uzročnost” u tužbama za naknadu štete, navodi se u presudi, “tužitelj mora pokazati predvidljiv lanac događaja koji vodi od vladine radnje do navodne povrede – drugim riječima, da je vladina radnja prouzročila ili će vjerojatno uzrokovati ozljedu u stvari tužitelju.”

Sud je priznao da tužitelji koji se zalažu za život “imaju iskrene pravne, moralne, ideološke i političke primjedbe na izborni pobačaj i FDA-inu opuštenu regulaciju mifepristona.”

Ali “sami te vrste prigovora ne uspostavljaju opravdan slučaj ili kontroverzu na saveznom sudu”, rečeno je.

Lideri i zagovornici pro-lifea razočarano su odgovorili na presudu od četvrtka.

SBA Pro-Life Amerika rekao je u objavi na X da je to “tužan dan za zdravlje žena i živote nerođene djece”.

Lobi za pobačaj “svijetli ženama o rizicima ovih lijekova i nastoji spriječiti države čak i u prikupljanju podataka o sigurnosti – iako vlastiti podaci FDA-e pokazuju da lijekovi za pobačaj šalju 1 od 25 žena na hitnu”, rekla je skupina.

“[T]njegova borba nije gotova”, rekla je skupina za život.

Ingrid Skop, certificirana akušerka i ginekolog te potpredsjednica i direktorica medicinskih poslova na Institutu Charlotte Lozier, rekao je novinarima da je “duboko razočaravajuće što FDA danas nije smatrana odgovornom za svoje nepromišljene odluke”.

“Kao akušer ginekolog s više od 30 godina iskustva, iz prve sam ruke vidjela da lijekovi za pobačaj koji se dostavljaju poštom štete mojim pacijenticama, kako majkama tako i njihovoj nerođenoj djeci,” rekla je.

Pilula za pobačaj “nije zdravstvena skrb, to je napuštanje, a pro-life zajednica nikada neće prestati zagovarati pacijente”, tvrdila je.

Erin Hawley, u međuvremenu – koja radi kao viša savjetnica u pravnoj zastupničkoj skupini Alliance Defending Freedom – stoji u priopćenju da je skupina bila “razočarana što Vrhovni sud nije došao do osnovanosti FDA-inog nezakonitog uklanjanja zdravorazumskih sigurnosnih standarda za lijekove za pobačaj.”

“Iako smo razočarani odlukom suda, nastavit ćemo se zalagati za žene i raditi na ponovnom uspostavljanju zdravorazumskih zaštitnih mjera za lijekove za pobačaj”, rekao je Hawley.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

I krenuli su! Rute nacionalnog euharistijskog hodočašća počinju ispraćajima nadahnutim Duhom Svetim

Katoličke vijesti

Pjevanje ove pjesme na Veliki četvrtak može pročistiti vašu dušu

Katoličke vijesti

Latinoamerička euharistijska konvencija vodi tisuće do obnove vjere u Stvarnu Prisutnost

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti