Izvješće o katoličkim školama u SAD-u ističe stabilan upis, izbor škole
Europa

Izvješće o katoličkim školama u SAD-u ističe stabilan upis, izbor škole

Osoblje CNA, 21. ožujka 2024. / 13:30

Praćenje tri godine skromnog rasta, upis u katoličko obrazovanje ostao je stabilan od 2023., prema novim podacima koje je u srijedu objavio Nacionalna katolička obrazovna udruga (NKD).

NCEA, koja svake godine prikuplja statistiku o upisu u katoličke škole u Sjedinjenim Državama, izvijestila je da je upis ostao stabilan s 0,0% promjene u upisu od 2022.-2023. do 2023.-2024.

Nakon dvije uzastopne godine značajnog rasta, upis u katoličke škole ponovno je blago porastao u cijeloj zemlji 2022.-2023.

“Iako je nacionalni pad upisa od školske godine 2013.-2014. iznosio 281.251, što je gubitak studentske populacije od 14,2%, upis se posljednjih godina stabilizirao”, stoji u izvješću.

Od 5905 katoličkih škola u SAD-u, upis u jugoistočnoj regiji SAD-a doživio je najveći rast upisa od školske godine 2019.-2020., s povećanjem od 3,6%, dok regije Velikih jezera, Zapada i Dalekog Zapada čine gotovo polovica katoličke školske populacije.

Katoličke škole imale su “najmanji broj zatvaranja u godinama”, 55 u prošloj školskoj godini. U međuvremenu je otvoreno 20 novih katoličkih škola, a 38% katoličkih škola ima listu čekanja.

Nakon rekordnog širenja državnih programa “izbora škole” 2023., NCEA je utvrdio da 13,7% učenika katoličkih škola koristi programe izbora škole koji im pomažu u pohađanju katoličke škole.

U četiri države – Ohio, Florida, Indiana i Arizona – više od polovice učenika katoličke škole koristi program izbora škole.

Ti programi “nude obiteljima mogućnost odabira katoličkih škola” pomažući roditeljima u financiranju školarine i drugih troškova obrazovanja putem programa koji uključuju državne obrazovne štedne račune, stipendije za porezne olakšice i bonove za privatne škole.

“Katoličke škole trebale bi se zalagati za širenje ovih programa, povećati svijest među obiteljima i prilagoditi svoje obrazovne ponude kako bi privukle i zadržale učenike koji imaju koristi od izbora škole, osiguravajući pristup katoličkom obrazovanju za širu demografiju”, navodi se u izvješću.

NCEA je također otkrio porast u broju učenika s dijagnosticiranim invaliditetom na 7,8%, u odnosu na prošlogodišnjih 6,9%, što “odražava sve veće prepoznavanje i prilagođavanje unutar katoličkih škola”.

“Uključivanje i podrška učenicima s teškoćama u razvoju pokazatelji su predanosti katoličkog obrazovnog sustava da služi svoj djeci”, navodi se u izvješću.

Katoličke škole na jugoistoku imale su najveći postotak učenika s dijagnosticiranim invaliditetom, više od 11%, utvrdio je NCEA.

Osim prilagodbi za osobe s invaliditetom, 129 katoličkih škola imalo je dvojezične imerzivne programe osmišljene za poučavanje učenika na njihovom materinjem i stranom jeziku kako bi se promoviralo dvojezične učenike.

Devetnaest posto učenika katoličkih škola su Hispanoamerikanci ili Latinoamerikanci, što je NCEA primijetio da “odražava šire demografske promjene u Sjedinjenim Državama i odgovor katoličkog obrazovnog sustava na te promjene.”

NCEA je također otkrio rastući trend upisa nekatoličkih učenika u katoličke škole, koji čine 21% učenika katoličkih škola, što, navodi se u izvješću, predstavlja i “prilike i izazove”.

U međuvremenu, 16% nastavnika su nekatolici, a 12% nije prijavilo vjersku pripadnost.

Dok većina osnovnih škola ostaje pod pokroviteljstvom župe, NCEA je pronašao “znatan rast” u osnovnim biskupijskim školama, s 2,4% u 1990. na 18% u 2023., “signalizirajući trend prema konsolidaciji i centraliziranom upravljanju unutar biskupija”.

Kate Quiñones

Kate Quiñones je dopisnica Katoličke novinske agencije i suradnica College Fixa. Objavljivali su je Wall Street Journal, Denver Catholic Register i CatholicVote, a diplomirala je na koledžu Hillsdale. Živi u Coloradu sa suprugom.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikanski državni tajnik žali zbog nedolaska Rusije na mirovnu konferenciju u Ukrajini

Katoličke vijesti

Nakon slučaja eutanazije u Peruu, liječnik-svećenik zalaže se za palijativnu skrb

Katoličke vijesti

Papa Franjo pozvao armenske katoličke biskupe da ‘preuzmu vapaj za mir’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti