Jedna osoba ubijena u pucnjavi u katoličkoj crkvi u Istanbulu, potraga za njom u tijeku
Svijet

Jedna osoba ubijena u pucnjavi u katoličkoj crkvi u Istanbulu, potraga za njom u tijeku

Vijesti iz Rima, 28. siječnja 2024. / 06:53

Dva maskirana napadača otvorila su vatru u katoličkoj crkvi u Istanbulu tijekom mise u nedjelju ujutro, navodno ubivši jednu osobu tijekom posvećenja.

Biskup Massimiliano Palinuro, apostolski vikar u Istanbulu, rekao je za EWTN News 28. siječnja da je jedan muškarac ubijen “tijekom posvete” u napadu u crkvi Santa Maria u istanbulskoj četvrti Sariyer.

Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya potvrdio je da se napad dogodio oko 11:40 sati po lokalnom vremenu i da je pokrenuta “potpuna istraga” dok vlasti rade na uhićenju napadača.

Ministar rekao je da je čovjek, koji se naziva samo CT, bio “meta oružanog napada i izgubio je život”.

Video snimka napada koju je dobio EWTN News pokazuje dvojicu naoružanih muškaraca odjevenih u crno kako prate čovjeka sa sijedom kosom u crkvu i pucaju mu u potiljak. Župljani su se sakrili ispod klupa nakon što je muškarac upucan. Iz videa nije jasno jesu li napadači nastavili pucati dok su uperili oružje u nekoliko različitih smjerova u crkvi prije nego što su brzo izašli.

“Snažno osuđujemo ovaj podli napad”, rekao je Yerlikaya.

Turska policija čuva stražu ispred mjesta oružanog napada u katoličkoj crkvi u Istanbulu, Turska, 28. siječnja 2024. Zasluge: Rudolf Gehrig/EWTN
Turska policija čuva stražu ispred mjesta oružanog napada u katoličkoj crkvi u Istanbulu, Turska, 28. siječnja 2024. Zasluge: Rudolf Gehrig/EWTN

U intervjuu za EWTN News manje od dva sata nakon napada, biskup Palinuro je rekao da je žrtva “upucana iz pištolja unutar crkve tijekom posvete dok se cijela zajednica molila”.

“Ne znamo razlog… moramo pričekati da shvatimo zašto se dogodila ova tragedija, koja se dogodila u crkvi tijekom mise”, rekao je Palinuro.

“Zabrinuti smo za budućnost jer ako je ovo znak vjerske netolerancije, za našu zajednicu to bi mogao biti loš znak. Pomolimo se.” Biskup Istanbula, Massimiliano Palinuro, reagira na vijest o smrtonosnoj pucnjavi u katoličkoj crkvi neposredno prije nego što smo sjeli za stol… pic.twitter.com/js91YDYcED

— Colm Flynn (@colmflynnire) 28. siječnja 2024

Biskup je zamolio ljude da mole za žrtve i Katoličku crkvu u Turskoj.

“Zabrinuti smo za budućnost jer ako je ovo znak vjerske netolerancije, za našu zajednicu to bi mogao biti loš znak. Pomolimo se.”

U Turskoj živi oko 25.000 rimokatolika, uključujući migrante iz Afrike i s Filipina, prema izvješću američkog State Departmenta iz 2022.

Papa Franjo podijelio je poruku sa žrtvama napada nakon što je molio Angelus na Trgu svetog Petra nekoliko sati nakon pucnjave.

“Izražavam svoju blizinu zajednici crkve Santa Maria Draperis u Istanbulu, koja je pretrpjela oružani napad tijekom mise, što je prouzročilo jednu smrt i više ozlijeđenih”, rekao je Papa.

Ovo je priča u razvoju. Novinari EWTN-a Colm Flynn i Rudolf Gehrig doprinijeli su ovom izvješću s mjesta napada u Istanbulu u Turskoj.

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zimbabve: Dok usjevi u zemlji propadaju zbog suše, biskupi apeliraju za pomoć – Vatican News

Katoličke vijesti

Vijesti s Orijenta – 24. svibnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Godinu dana nakon iskakanja vlaka iz tračnica, župa Ohio postala je ‘obitelj’ koja služi zajednici

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti