Izvješće bilježi 1045 slučajeva nasilja nad manjinama u Bangladešu – Vatican News
Svijet

Izvješće bilježi 1045 slučajeva nasilja nad manjinama u Bangladešu – Vatican News

Vijeće bangladeškog hinduističkog budističkog kršćanskog jedinstva (BHBCUC) predstavlja svoje godišnje izvješće o nasilju nad vjerskim i etničkim manjinama u kojem je zabilježeno više od 1000 slučajeva kršenja ljudskih prava u godini dana, što je rezultiralo smrću 45 osoba.

Autor: Lisa Zengarini

Progon etničkih i vjerskih manjina u Bangladešu nastavlja se bez prestanka usred nedostatka pravde i nekažnjivosti za počinitelje, kaže forum bangladeške manjine.

Azijska nacija s muslimanskom većinom svjedočila je o nekih 1045 slučajeva kršenja ljudskih prava protiv manjina, prema najnovijem godišnjem izvješću Bangladeškog hinduistički budističkog kršćanskog jedinstva (BHBCUC) predstavljenog ovog tjedna.

Ubijeno 45 pripadnika manjinskih zajednica

Nalazi međureligijskog foruma temelje se na medijskim izvješćima od srpnja 2023. do lipnja 2024. U tom razdoblju ubijeno je 45 pripadnika manjinskih zajednica i bilo je 10 pokušaja ubojstava i 36 prijetnji smrću.

Ukupno je napadnuto, fizički zlostavljano ili ozlijeđeno 479 osoba, a 11 je bilo žrtvama iznude. Nasilje je uključivalo 25 grupnih silovanja, dok je 12 osoba oteto, nestalo ili prisiljeno na preobraćenje. Osam ih je uhićeno pod lažnim optužbama za bogohuljenje.

Izvješće također bilježi 102 napada, vandalizma, pljačke i paleži kuća i poslovnih prostora koji pripadaju manjinskim zajednicama.

Prema BHBCUC-u, 70-75 posto nasilja usredotočeno je na otimanje zemlje, često pod utjecajem političkih stranaka i uz suučesništvo vladinih agencija. Nalazi su izvijestili o 47 incidenata zadiranja u zemljište i posjede i 45 slučajeva zauzimanja zemljišta, aktivnosti deložacije i prijetnji, kao i 11 prijetnji ili pokušaja protjerivanja.

Na parlamentarnim izborima u siječnju ove godine zabilježena su 32 incidenta nasilja u zajednici, a na lokalnim izborima pet takvih incidenata.

Organizirano nasilje i utjecaj ekstremističkih skupina

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno izvješće, glavni tajnik BHBCUC-a Rana Dasgupta, odvjetnik Vrhovnog suda, potvrdio je da su ovi incidenti dio organiziranog nasilja.

Napomenuo je da utjecaj ekstremističkih skupina raste u svim područjima, uključujući državnu upravu, politiku i društvo, čineći manjinske zajednice nesigurnijima i nepovjerljivijima, zbog čega su mnogi njihovi pripadnici prisiljeni napustiti zemlju. Prije rata za neovisnost Bangladeša protiv Pakistana 1971., manjinsko stanovništvo je bilo oko 19 posto. “Sada je pao na 8,6 posto”, rekao je Dasgupta, citiran za Asianews agencija .

Potreba za većom zaštitom manjina

Predsjedavajući BHBCUC-a, Nirmol Rozario, katolik, pozvao je vladajuću Awami ligu da provede obećanja koja je dala tijekom predizborne kampanje, uključujući stvaranje povjerenstva za nacionalne manjine za sprječavanje progona manjina i izradu nacrta zakona koji će im dati posebne zaštita.

“Progon vjerskih manjina smanjit će se ako vlada Bangladeša ispuni svoj manifest za manjinu”, rekao je Rozario.

Posljednji popis stanovništva iz 2023. pokazao je da su 90 posto od ukupne populacije od 170 milijuna u Bangladešu muslimani, pri čemu Hindusi još uvijek čine najveću manjinsku skupinu s 8 posto, dok kršćani predstavljaju manje od 1 posto.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kanadske katoličke škole usmjeravaju tužbu protiv divova društvenih medija

Katoličke vijesti

O nasilju nad kršćanima u Indiji govorilo se na konferenciji katoličkih biskupa

Katoličke vijesti

Francuski biskupi osuđuju novi zakon o pomoći pri umiranju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti