Iz tiska izišle dvije knjige propovijedi fra Lovre Gavrana
Biskupska konferencija

Iz tiska izišle dvije knjige propovijedi fra Lovre Gavrana

Iz tiska su nedavno izišle dvije knjige propovijedi bosanskog franjevca  fra Lovre Gavrana, gvardijana i župnika u Đakovici, obje na albanskom jeziku, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Prva, pod naslovom: „Shpirt dhe jetë“ (Duh i život), sadrži nedjeljne propovijedi za sve tri liturgijske godine: A, B i C, na sveukupno 381 str. Osim mjesnog kazala, radi boljeg i lakšeg snalaženja s obzirom na teme, ona ima i stvarno, te abecedno kazalo.

Druga knjiga ima naslov: „Drita në errësirë“ (Svjetla u tami). Ona, na 367 stranica, sadrži propovijedi na svetkovine i blagdane tijekom cijele godine: prije svega na Gospodnje i Gospine svetkovine, a potom i na blagdane anđela i svetaca. Na kraju je doneseno i nekoliko važnijih prigodnih propovijedi. I ova knjiga ima svoje abecedno kazalo.

„Te propovijedi nisu pisane da bi bile objavljene kao knjiga, nego su pisane i izrečene za određeni dan i prigodu. Dakle nije to sustavno teološko niti homiletsko izlaganje, nego uglavnom tumačenje liturgijskih čitanja dotičnog dana, te poruka svetačkog života“, navodi se na mrežnoj stranici Bosne Srebrene.

Svjesni da je fra Lovro svoje propovijedi uvijek pisao i da ih ima mnogo, knjige su izdane na zamolbu i poticaj subraće franjevaca u Đakovici. Kako sav taj materijal ne bi ostao „mrtvi kapital“, predložili su mu da on to priredi i izda kao knjigu, pa je tako i učinjeno. A zgodna je okolnost za izdavanje tih knjiga i 50. obljetnica njegova redovničkog života (1973.-2023.), te njegov 70. rođendan (18. 02. 2024.).

„Iako su gotovo sve te propovijedi pisane i objavljene na albanskom jeziku (osim nekoliko prigodnih, koje su potom prevedene na albanski), pa ih mi zbog jezika ne možemo koristiti – drago nam je što je barem Crkva u albanskom narodu time znatno obogaćena. Neka budu na slavu Božju, te na spasenje i posvećenje njegova naroda.

Bratu Lovri iskrena čestitka u ime svih fratara Bosne Srebrene na ovom vrijednom izdanju. Neka mu je sretan i blagoslovljen 70. rođendan i neka mu Gospodin udijeli svoj blagoslov i dobro zdravlje da može i dalje vršiti svoje redovničko i svećeničko poslanje Bogu na slavu i na spasenje duša“, stoji na mrežnoj stranici Bosne Srebrene. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Međunarodno hodočašće ministranata u Rim

Katoličke vijesti

VIDEO: Mons. Svalina o djelovanju u Srijemskoj biskupiji

Katoličke vijesti

Proslava patrona sjemenišne crkve sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti