Iz tiska izišao novi broj Glasa Koncila
Biskupska konferencija BiH

Iz tiska izišao novi broj Glasa Koncila

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 2. lipnja, izvijestili su iz Uredništva, prenosi Informativna katolička agencija.

Broj se otvara fotografijom i izvještajem s prvoga Svjetskoga dana djece s papom Franjom, na kojemu su među 50-ak tisuća djece iz cijeloga svijeta sudjelovala i djeca iz Hrvatske.

U središtu novoga broja je i svetkovina Tijelova koja aktualizira pitanje o očitovanju vjere u javnom prostoru. Zašto su nam potrebne tijelovske procesije te zašto neki vjernici ne doživljavaju Tijelovo kao „veliki blagdan” za Glas Koncila govori dr. Ante Mateljan, redoviti profesor dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Svećenik Anglikanske Crkve dr. Michael Fuller, koji je nedavno održao gostujuće predavanje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u intervjuu za Glas Koncila govori o korijenima sukoba znanosti i religije te o dijalogu koji je moguće uspostaviti između teologije i prirodnih znanosti. „Radioaktivne čestice propadaju tijekom određenoga vremena, ‘žive poluživotom’, ali nije poznato koje točno propadnu i zbog čega. Tu bi se mogla uplesti Božja volja. Mislim da je to bio zanimljiv primjer dijaloga znanosti i religije, iako su ga neki kritizirali”, napomenuo je uz ostalo u razgovoru dr. Fuller.

Premda je rođen i kršten u Županji, Providnost je mjesto sretnih dana djetinjstva novoimenovanoga požeškoga biskupa Ive Martinovića smjestila s druge strane rijeke Save, u Tolisi. Ususret biskupskom ređenju ovotjedna reportaža putuje upravo u Tolisu. Župu kojom upravljaju franjevci resi velebna crkva, znana i kao „posavska katedrala”, te samostan opremljen glasovitom knjižnicom. Uz franjevačku otvorenost, uvelike su to bili činitelji koji su djetinjstvo mons. Martinovića odredili i kao duhovno plodno. U župi su rođena brojna duhovna zvanja.

Svoje svjedočanstvo u rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi iznosi Darko Fiket iz Zaboka kojemu su davali samo 24 sata života, a više je od 40 godina aktivan u župi, kao vatrogasac, novinar, glazbenik, kao član Matice hrvatske.

Kakvu ljepotu vjernici očekuju od sakralnoga prostora istražile su tri mlade i društveno angažirane vjernice koje su za Glas Koncila rado razjasnile poticaje i ciljeve istraživanja te se osvrnule na zanimljive rezultate svojega istraživanja stavova vjernika laika o važnosti lijepoga u crkvenom prostoru. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svetkovina Duhova | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Održan drugi radni sastanak za zagovaranje bolje radne integracije mladih

Katoličke vijesti

Vatikan prvi put donio zakon o zaštiti podataka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti