Isusovo platno: Otkriće slike uspravnog čovjeka
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Isusovo platno: Otkriće slike uspravnog čovjeka

Torinsko platno je laneno platno otprilike 14 stopa sa 3,5 stope koje prikazuje prednji i stražnji dio tijela golog čovjeka. Također nosi krvne tragove koji su u skladu s bičevanjem i razapinjanjem Isusa iz Nazareta, kako je opisano u Evanđelju po Ivanu. Iz forenzičke perspektive, tragovi krvi na platnu su u skladu s onima čovjeka koji je umro u raspetom položaju. Mnogi vjeruju da je ovo Isusovo platno.

Čovjek je skinut s položaja raspeća i položen na leđima na jedan kraj ove dugačke grobne tkanine. Drugi kraj mu je zatim prebacio preko tijela. Sve sadašnje skulpture slike pokrova prikazuju čovjeka koji leži na leđima. Doista, tragovi krvi su u skladu s čovjekom koji je bio položen u grobu.

Također sam vjerovao da je tijelo ležeće. Sve dok jednog dana, tijekom proučavanja određenih krvnih tragova, slučajno nisam otkrio nove dokaze o liku čovjeka s platna. Dok sam gledao preko prednje slike pokrova, iznenada sam postao svjestan očitog: kosa pada s obje strane lica do ramena prateći silu gravitacije. Gledajući stražnju sliku, mogao sam vidjeti da je isto tako. Kosa pada preko ramena i niz leđa i potpuno je u skladu s onom uspravnog muškarca. (slika 1).

Kako bih najbolje pokazao ove nalaze, usporedio sam dobrovoljca s dugom kosom s kosom na slici platna. Slike 2 i 3 govore priču. To su negativne slike prednjeg i stražnjeg dijela uspravnog dobrovoljca s dugom kosom. Kosa pada duž strana lica do ramena i niz leđa. Kosa na ovim slikama je u skladu s onom na platnu (slike 2, 3). Sljedeća slika (slika 4) je negativ slike istog volontera u ležećem položaju. Kosa pada unatrag, a ne na ramena. Dovoljno je jednostavno. Duga kosa reagira na gravitacijsku silu i poprima tipičan izgled koji je svima poznat. Kosa čovjeka s pokrovom je kosa čovjeka koji je uspravan.

Opet, ključni koncept je gravitacija. Gravitacija igra glavnu ulogu u određivanju ne samo toga kako kosa opada, već i kako tijelo izgleda u uspravnom položaju u odnosu na ležeći položaj. To se posebno odnosi na anatomski oblik stražnjeg dijela tijela. Tijekom godina bavljenja liječničkom praksom, povremeno sam bio u bolnici za obdukcije. Kao što bi svatko primijetio, leđa ležećeg leša izrazito su spljoštena zbog težine tijela; pritisak tjelesne težine u ležećem položaju izravnava leđa, stražnjicu i noge. Ovo također vrijedi za život u ležećem položaju.

Najbolji način da u potpunosti shvatite kako gravitacija utječe na leđa u ležećem položaju je da to vizualizirate. Pogledajte crteže (koje je izradio profesionalni umjetnik) leđa golog čovjeka. Prvi crtež je anatomski oblik leđa čovjeka koji stoji (slika 5). Drugi crtež je napravljen nakon što je isti čovjek ležao na leđima (ležeći položaj) na staklenoj ploči, a umjetnik ga je gledao odozdo (slika 6). Obratite pažnju na način na koji mu kosa pada unatrag i spljoštena je na staklu. Također obratite pažnju na spljoštenost anatomskog oblika njegovih leđa, stražnjice i potkoljenica. To je ono što se vidi u sobi za obdukciju kada se prevrće leš koji je bio položen u ležećem položaju. Ovaj isti spljošteni anatomski oblik je onaj koji bismo očekivali vidjeti kada gledamo stražnju sliku čovjeka s platnom koji je također bio položen u ležećem položaju prilikom ukopa. Ali to nije ono što vidimo. Umjesto toga, vidimo anatomski oblik čovjeka koji je u uspravnom položaju, jer je njegov oblik sličan obliku čovjeka koji stoji uspravno (slika 5). Dakle, kosa koja pada i anatomski oblik leđa čovjeka platna (slika 7) je čovjek koji je uspravan.

Gledajući sliku prekriženih stopala, čovjek ne stoji. Slika čovjeka s platna ne leži u sahrani, već je uspravna kao da visi u zraku (slika 8).

Moram priznati da sam bio oduševljen otkrićem čestitog čovjeka. To me natjeralo da izađem iz sobe sa strahopoštovanjem i poštovanjem prema onome što mi je slika čovjeka s platna vizualno govorila. Moja prva pomisao bila je da je ova slika doista odraz trenutka Isusova uskrsnuća. Bio je to trenutak u izravnoj suprotnosti sa svime što sam prije razumio. Prije tog trenutka mislio sam da na platnu nema ničega što bi odavalo da je slika ovog čovjeka odraz Isusova uskrsnuća.

U kontekstu onoga što sam znao o Isusovu životu, slika čestitog čovjeka koju sam sada vidio bila je vizualna objava njegova uskrsnuća. Ali dok sam se smirivao od svog početnog trenutka strahopoštovanja, pitanja su vrištala u mojoj glavi: “On je uspravan, ali zašto ne stoji?” “Zašto je u zraku?” Nisam imao odgovore i nisam znao gdje da ih nađem. Tada mi je na pamet pao jedan izvor. Otišao sam do Biblije i pročitao četiri evanđelja.

Tako sam započeo biblijsku potragu za odgovorima zašto slika pokrova prikazuje čovjeka čija kosa pada do ramena i čija stopala ne dodiruju tlo. I to je bio početak uzbudljivog biblijskog putovanja. To putovanje otvorilo je vrata otkrivanju znaka koji je Ivan domišljato sakrio i još mnogo toga. To me putovanje dovelo i do Pabla Eduarda, majstora umjetničke anatomije. Rezultat je nova skulptura čovjeka s platnom koja se sada nalazi na Sveučilištu Ave Maria. Ova skulptura čovjeka s platna, nazvana Znak, vizualno pokazuje da Isus ne leži u ukopu, već da je podignut, uzdignut u uskrsnuću i uzašašću svome Ocu (slika 9).

16857004815380-31293.jpeg

Isusovo platno dostupan je od Sophia Institute Press.

Pretplatite se na CE
(Slobodno je)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Druga nedjelja došašća: “Za mnom dolazi jači od mene”

Katoličke vijesti

Što je Božja volja na zemlji i na nebu?

Katoličke vijesti

Je li krivnja posebno kršćanska?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti