Dvije karte za raj
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Dvije karte za raj

Godine 1977. Eddie Money je imao svoju kultnu i prepoznatljivu hit pjesmu “Imam dvije karte za raj”, koja je objavljena uz veliku pompu. Sjećam se toga dobro, jer je to bilo ljeto kada sam upoznao svoju suprugu s kojom sam bio 45 godina. Za to vrijeme me vežu mnoge lijepe uspomene. Zanimljivo je kako nam pjesma može pomoći da se prisjetimo. Nedavno sam imao priliku razmišljati o toj pjesmi, začudo, dok sam pripremao propovijed! Čitanje evanđelja za taj dan odnosilo se na dvije prispodobe koje je Isus poučio svoje učenike o kraljevstvu nebeskom.

Možete se prisjetiti te dvije prispodobe (Mt 13,44-50). Isus je obje ove prispodobe započeo riječima “kraljevstvo je nebesko kao…” Prva od ovih prispodoba je bila o osobi koja je pronašla zakopano “blago” i nakon što ga je pronašla, ponovno ga zakopala i otišla i prodala SVE što je morao ga nabaviti. Drugi je bio kao i prvi. Radilo se o trgovcu u potrazi za finim biserima i kada je pronašao “dragocjeni biser” otišao je i prodan svi da ga je morao steći.

Što pretpostavljate što Isus pokušava prenijeti svojim učenicima o značenju ove dvije prispodobe? Jednostavno, da je postizanje kraljevstva nebeskog toliko neprocjenjivo da bismo trebali imati poseban fokus na njegovo “stjecanje”. A nebeska valuta je ljubav. U tom smislu, što više volimo, to više oponašamo našeg Gospodina. A nusprodukt ove ljubavi je da se mi, zauzvrat, približavamo nebu.

Ljubav je nesebična i osobna žrtva sadržana u “the svi da ga moramo steći” je sveobuhvatan. Nažalost, rijetki su sposobni ovako voljeti za svog ovozemaljskog života. Što to znači za nas ostale? Znači li to, da ako nemamo ovaj jedinstveni fokus, da nećemo postići kraljevstvo nebesko? Na našu sreću, i zahvaljujući velikom Božjem milosrđu, dobivamo drugu priliku, nakon što naš zemaljski život završi, ako umremo u stanju milosti, ali još nismo dovoljno pročišćeni da uđemo u kraljevstvo nebesko. Crkva ovo mjesto, ili stanje postojanja, naziva Čistilištem.

Mnogi ne vjeruju u njegovo postojanje. Za one od vas koji čitate ovaj članak i koji imate to stajalište, razmislite na nekoliko trenutaka o alternativnom značenju ove dvije prispodobe. Što onda predstavlja “SVE” i što ako osoba nije bila spremna platiti tu cijenu tijekom svog zemaljskog života? Zato je Čistilište remek-djelo velikog Božjeg milosrđa.

Sveta Katarina Genovska pisala je o svetim dušama u Čistilištu. „Istina je da preplavljena Božja ljubav daruje dušama u Čistilištu neopisivu sreću; ova sreća nimalo ne umanjuje bol. Na taj način svete duše u isto vrijeme doživljavaju najveću sreću i najveću bol, a jedno drugo ne sprječava.” Ova patnja u Čistilištu može se usporediti sa žrtvom opekline čije liječenje zahtijeva bolno uklanjanje mrtve kože izazvane vatrom. Bolno, ali apsolutno neophodno za život.

Duša u čistilištu ne može si pomoći da ubrza svoj odlazak od tamo. Potpuno su bespomoćni u osiguravanju vlastitog oslobađanja. Ali mi im možemo i trebamo pomoći. Naposljetku, većina nas će vjerojatno i sama biti tamo u nekom trenutku.

Uz to kao pozadinu, dopustite mi da s vama podijelim tri prednosti kupnje dvije karte za raj. Prva dobrobit proizlazi iz ovlasti koju je Isus dao Petru (i šire njegovim nasljednicima); kada je Isus rekao “što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu” slijedeći Petrovu ispovijest vjere (Mt 16:18-19). Tijekom povijesti Crkve, pape su, kao Petrovi nasljednici, davali oproste vjernicima na temelju ove delegirane ovlasti za “opuštanje”.

Općenito postoje četiri uvjeta za dobivanje punog oprosta, koji se mogu dati umrloj osobi ili zadržati za sebe. Osoba koja želi dobiti potpuni oprost također mora biti bez ozbiljnog grijeha i bez pretjerane privrženosti grijehu.

Četiri uvjeta su: (1) izvršiti djelo kojem je Crkva dodijelila potpuni oprost (oprosti koje je odobrila Crkva navedeni su u “The Handbook of Indulgences Norms and Grants”, Catholic Book Publishing Corp.), kao primjer, krunica od pet desetljeća izgovorena u crkvi kvalificira se kao čin s punim oprostom; (2) moliti za nakane našeg svetog oca (općenito moliti Oče naš i Zdravomariju svaki jednom u tu svrhu ispunjava ovaj uvjet); (3) primiti svetu pričest na dan kada se obavlja oprost; i (4) primiti sakrament pomirenja unutar dvadeset dana prije ili nakon što netko ispuni oprost.

Svaki dan možemo dobiti puni oprost! A jedna sakramentalna ispovijed može se ubrojiti u brojne potpune oproste. Ostala tri uvjeta posebno su povezana sa svakim traženim punim oprostom.

Ako netko ispuni ove uvjete i dodijeli potpuni oprost nekome tko je preminuo i nalazi se u Čistilištu, odmah se otpušta s punim zadovoljstvom. Njihov ulazak u nebo događa se odmah. Jedan od stihova u pjesmi kaže: “Spakirajte kofere, odlazimo večeras”. I duša odlazi iz Čistilišta tek tako! Kao da ste dobili njihovu kartu za raj! I nijedna ulaznica nikada nije izgubljena u ekonomiji spasenja. Ako je preminula osoba već na nebu, puni oprost se koristi za otpuštanje druge duše. To je prva karta za raj.

Možda mislite kako je relativno jednostavno dobiti nešto tako duboko! I, istina, jest! A opet tako potrebno. Ali ne dopustite da vas njegova jednostavnost odvrati od vjerovanja u njegovu učinkovitost.

Prisjetite se priče o izlječenju proroka Elizeja, sirijskog generala Naamana, od gube (2 Kr 5). Elizej je Naamanu poslao poruku da se opere u rijeci Jordan sedam puta i bit ćeš izliječen. Naaman je bio bijesan i ljutito se okrenuo da ode. Njegove su ga sluge rezonirale govoreći: “Oče moj, da ti je prorok rekao da učiniš nešto izvanredno, zar to ne bi učinio? Tim više što ti je rekao: operi se i budi čist?” Naaman je poslušao mudrački savjet svojih slugu i zaronio u Jordan sedam puta te se očistio. Upravo na takav način trebamo vjerovati u djelotvornost punih oprosta!

Druga korist od stjecanja dviju karata za raj je ta što se mijenja ravnoteža moći u velikoj duhovnoj bitci koja trenutno bjesni posvuda oko nas. To se postiže zahvaljujući činjenici da su molitve sveca na nebu učinkovitije u svom učinku na ovu duhovnu bitku nego molitve duše u Čistilištu koja moli na istu nakanu.

Više punih oprosta ponuđenih za dobrobit duša u Čistilištu, prevodi se kao više svetaca na nebu, što zauzvrat proizvodi učinkovitiju molitvu za podršku onima koji se bore za dobru borbu na zemlji! Razmisli o tome. Što ako bi svaka osoba koja čita ovaj članak odlučila dobiti potpuni oprost za dušu u Čistilištu svaki mjesec, ili svaki tjedan ili svaki dan! Pomislite na vojsku svetaca koja bi se okupila našim naporima, a koji će nam zauzvrat pomoći “u ovoj dolini suza”!

Treća korist od stjecanja dviju ulaznica za raj je ta što se duše koje su našim trudom oslobođene iz Čistilišta neprestano mole za svog dobročinitelja koji je u njihovo ime stekao njihovu kartu za raj. Njihova molitva je stalna i neprestana sve dok mi sami ne dosegnemo nebo. I ako uspijemo osigurati, svojim molitvama i prošnjama, oslobađanje mnogih duša iz Čistilišta, na toj bi drugoj ulaznici moglo biti samo naše ime!

Jedan od stihova iz pjesme koji me jako dirnuo dok sam pripremao svoju homiliju je sljedeći: „Toliko smo čekali, tako dugo čekali. Toliko smo dugo čekali, tako dugo čekali.” Oni su, naime, toliko dugo čekali našu pomoć! U našim je rukama pomoći tim svetim dušama kao što sam opisao u ovom članku. Možda je to roditelj, ili brat ili sestra, ili dijete koje moli za naše molitve. Ne odgađajte. Počnite nabavljati karte za raj. Bit će vam drago!


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dobro i loše na pitanje “zašto”

Katoličke vijesti

Cvjetnica: Studije u kontrastu

Katoličke vijesti

Očaj filozofa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti