Irski biskupi osuđuju prijedlog o potpomognutom samoubojstvu kao ‘neuspjeh nade’
Europa

Irski biskupi osuđuju prijedlog o potpomognutom samoubojstvu kao ‘neuspjeh nade’

Osoblje CNA, 24. lipnja 2024. / 14:40

Katolički biskupi Irske u ponedjeljak izdao priopćenje izlažući učenje Crkve o problemima kraja života i zagovarajući palijativnu skrb usred nastojanja irskih političara da uvedu zakon za legalizaciju potpomognutog samoubojstva.

“Vjerujemo da je svaka teško bolesna osoba, zajedno sa svima koji se brinu za nju, bez obzira na teške okolnosti, u bezuvjetnoj Božjoj ljubavi”, istaknuli su biskupi.

“Donošenjem zakona za potpomognuto samoubojstvo ili eutanaziju, država bi pridonijela potkopavanju povjerenja ljudi koji su neizlječivo bolesni, koji žele biti njegovani i žele živjeti život što je potpunije moguće dok smrt ne dođe prirodno.”

Katolička crkva već dugo podupire, suočen s terminalnom bolešću, palijativna skrb, što uključuje cjelovito upravljanje patnjom osobe. Potpomognuto samoubojstvo i eutanazija – koje oboje uključuju namjerno oduzimanje života – nikada nisu dopušteni prema katoličkom učenju, iako uskraćivanje “izvanrednih sredstava” medicinskog liječenja i dopuštanje da smrt nastupi prirodno može biti moralno dopušteno.

Napominjući da se “autonomija” pacijenta često navodi kao razlog za donošenje zakona o potpomognutom samoubojstvu, irski biskupi su rekli da oduzimanje života pacijentu također oduzima njihovu autonomiju i “odsijeca svaku mogućnost rasta ili ozdravljenja i predstavlja gubitak nade”. Umjesto potpomognutog samoubojstva, usluge palijativne skrbi trebaju biti šire dostupne u bolnicama i hospicijima te u zajednici, preporučili su biskupi.

A Izvješće za ožujak 2024 izradio odbor Oireachtasa, ili irskog parlamenta, preporučeno da vlada uvede zakone za legalizaciju potpomognutog samoubojstva “u određenim ograničenim okolnostima” i sa zaštitnim mjerama za izbjegavanje prisile. Prema preporukama, odrasli koji pate od “neizlječivog i nepovratnog” stanja s između šest i 12 mjeseci života mogu zatražiti potpomognuto samoubojstvo, koje bi se izvršilo u prisutnosti medicinskog stručnjaka.

U odgovoru na izvješće, biskupi zemlje ponovili su da “bez obzira na okolnosti, namjerno oduzimanje ljudskog života, osobito od strane onih čiji je poziv brinuti se za njega, potkopava temeljno načelo civiliziranog društva, naime da nitko ne može zakonito oduzeti tuđi život.”

Osim toga, osobe s intelektualnim teškoćama bile bi posebno ranjive pod takvim zakonom, upozorili su biskupi, ukazujući na zemlje poput Kanade gdje se poduzimaju ozbiljni napori da se proširi pružanje potpomognutog samoubojstva onima koji su mentalno bolesni.

Zamoliti medicinske stručnjake da nadgledaju potpomognuta samoubojstva “radikalno bi potkopalo etos zdravstvene skrbi”.

“Kad god stavljamo zdravstvene djelatnike pod pritisak da sudjeluju, bilo izravno ili putem preporuke, u činu za koji sami vjeruju da je u osnovi nemoralan, tretiramo ih kao bezumne funkcionere. To nanosi nesagledivu štetu cjelovitosti zdravstvene skrbi u Irskoj i uklanja ljudsku osobu kao njezin primarni fokus”, zaključili su biskupi.

“U našoj kulturi s pravom visoko cijenimo liječnike i medicinske sestre jer se pretpostavlja da su oni uvijek u službi života, sve dok živi njihov pacijent. Pozivamo katolike da čvrsto stanu uz medicinske sestre i liječnike koji se zalažu za život. Jednog dana to može biti tvoj život.”

Papa Franjo je rekao da se “autentična palijativna skrb radikalno razlikuje od eutanazije, koja nikada nije izvor nade ili istinske brige za bolesne i umiruće.”

Potpomognuto samoubojstvo i eutanazija legalizirani su posljednjih desetljeća u zemljama kao što su Kanada, Australija, Španjolska, Belgija i u više američkih država, dopuštajući pacijentima da si oduzmu život ili dopuštajući liječnicima da ih izravno ubiju. U nekim od tih zemalja pacijenti mogu zatražiti potpomognuto samoubojstvo čak i ako ne pate od smrtonosne bolesti.

Irski su biskupi i prije govorili protiv prijedloga za potpomognuto samoubojstvo. U 2021. opisali su prijedlog za legalizaciju potpomognutog samoubojstva Umrijeti s dostojanstvom Billkao “u suprotnosti s općim dobrom” i “u osnovi manjkav”.

Kraljevski koledž liječnika Irske — najveća grupa liječnika u zemlji — 2023. također istupio protiv potpomognutog samoubojstva, s predstavnikom skupine koji je rekao da je praksa “u suprotnosti s najboljom medicinskom praksom” i da “potencijalne štete nadmašuju argumente koji se mogu iznijeti u prilog” toga.

U obližnjem Ujedinjenom Kraljevstvu, prijedlozi da se legalizira potpomognuto samoubojstvo posljednjih su godina dosljedno odbijani od strane zakonodavaca. Praksa je nezakonita u Engleskoj i Walesu, a liječnici koji asistiraju samoubojicama mogu biti osuđeni na do 14 godina zatvora prema Zakonu o samoubojstvu iz 1961.

U listopadu 2022. zakon za legalizaciju potpomognutog samoubojstva u Engleskoj i Walesu na kraju nije izneseno na glasovanje nakon sedam sati rasprave i strastvenog protivljenja u Domu lordova.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hoće li Harvard Crkvi vratiti navodnu relikviju svetog Sebastijana iz trećeg stoljeća?

Katoličke vijesti

Gdje su svi hodočasnici? Trenutno stanje vjerskog turizma u Svetoj zemlji

Katoličke vijesti

Apel katoličkih kućnih misija: prilika za župe da ‘služe svojim bližnjima’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti