HP Mostar prigodnom markom obilježava 150. obljetnicu rođenja č. s. Božjega Petra Barbarića
Biskupska konferencija

HP Mostar prigodnom markom obilježava 150. obljetnicu rođenja č. s. Božjega Petra Barbarića

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar tiskala je prigodne poštanske marke u povodu 150. obljetnice rođenja časnog sluge Božjega Petra Barbarića.

Časni sluga Božji Petar Barbarić rođen je 19. 5. 1874. u Šiljevištima, župa Klobuk, u Hercegovini od majke Kate rođene Tolj i oca Ante. Završivši osnovnu školu u Veljacima nije nastavio obrazovanje jer su ga roditelji poslali na rad u trgovini. Međutim, 1889. rektor travničkoga sjemeništa poslao je pismo učiteljima po cijeloj BiH moleći ih da mu preporuče mladiće koji bi željeli postati svećenici. Petrov učitelj sjetio se nadarenog dječaka, roditelji su se složili i Petar je postao sjemeništarac. Bio je uzoran učenik i veliki štovatelj Srca Isusova. Želio je stupiti u Družbu Isusovu, ali se pred kraj školovanja na smrt razbolio od tuberkuloze. Predao se u potpunosti Božjoj volji strpljivo podnoseći bolest. Dva dana prije smrti, uz posebno dopuštenje, položio je redovničke zavjete. Umro je 15. travnja 1897.

Pokopan je na groblju Bojne, a zatim su njegovi zemni ostaci 1935. preneseni u travničku sjemenišnu crkvu. Međutim, njegovo tijelo je nakon 1944. godine ukradeno i zakopano u blato, a zatim zazidano u podrumu ispod sjemenišne zgrade. Nakon poslijeratne obnove crkve i zgrade sjemeništa u Travniku njegovo tijelo je pronađeno i 23. srpnja 1998. položeno u kriptu travničke crkve. Papa Franjo odobrio je dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića 18. 3. 2015. godine. 

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka + vinjeta, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba   (kta/post.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sinodalna Crkva u poslanju – Žene u životu i poslanju Crkve

Katoličke vijesti

Održana edukacija „Zaštita djece i mladih u sportu“

Katoličke vijesti

Poruka pape Franje sudionicima 12. susreta hrvatske katoličke mladeži

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti