Generacijski susret „Stopama bl. s. Zdenke“ |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Generacijski susret „Stopama bl. s. Zdenke“ |

SLOVAČKA (TU) – Generacijski susret Milosrdnih ss. sv. Križa, za sestre zavjetovane od 1973. do 1980. godine, upriličen je od 14. do 16. svibnja 2024. godine. Ovaj susret osmišljen je kao hodočašće blaženoj s. Zdenki Schelingovoj u Slovačku. Tema susreta, koju je predvidio Provincijalni kapitul još 2022. g., bila je Stvaranje drugoga na moju sliku. Za ovaj susret razmišljanje na tu temu pripremila je i ostvarila s. M. Augustina Dominković.

Na ovo hodočašće okupilo se u samostanu u Đakovu 29 sestara koje su 14. svibnja krenule autobusom na put, kroz Mađarsku za Slovačku.

Poslije podne sretno su stigle u provincijalnu kuću u Trnavi, gdje su ih radosno dočekale  slovačke sestre. Riječi srdačne dobrodošlice izrekla je s. Tatijana Repkova, zamjenica provincijalne poglavarice s. Marije Terezije Dobrovičove koja je bila trenutno u inozemstvu. Pjesmom i molitvom pozdravile su domaćina kuće, Gospodina Isusa. Poslije ručka s. Dominika Galeštokova, eksprovincijala, povela ih je da vide bolnicu u Trnavi, u kojoj je s. Zdenka umrla Na zgradi se nalazi spomen-ploča na kojoj piše: U ovoj zgradi je umrla 31. srpnja 1955. g. blažena sestra Zdenka Schelingova. Isticala se u svojem požrtvovnom služenju bolesnima. Neustrašivo je pomagala progonjenima. Okrutno je mučena u vremenu komunističkoga režima. Sestre su vidjele i kapelicu sv. Križa gdje je s. Zdenka, kao pacijentica, dolazila na molitvu i misu, dok je mogla; najprije sama pješice, a kasnije su je sestre dovozile na kolicima.

Na groblju u Trnavi gdje je s. Zdenka bila sahranjena 2. kolovoza 1955. g. sestre su se zadržale kratko u osobnoj i zajedničkoj molitvi. S. Terezija-Benedikta Majerčakova, provincijalna savjetnica, pojasnila je sa je na tom mjestu sahranjeno mnogo mladih sestara, između 20 i 30 godina života. One su umrle od tifusa ili tuberkuloze, ali i sestre koje su također bile po zatvorima suđene, osuđivane, mučene i koje su puno pretrpjele samo zato što su katoličke redovnice.

U Trnavi su sestre bile na misi na hrvatskom jeziku. Predslavio ju je mladi pater Peter Buša, SJ.

Sestre su posjetile i Podunajske Biskupice, gdje je najveće hodočasničko mjesto bl. s. Zdenki i gdje je glavni njezin moćnik. Tamo su gledale prezentaciju o životu bl. s. Zdenke, koju je prezentirala s. Tatijana, a sve je cijelo vrijeme prevodila s. Deodata Kočonda

Zadnji dan hodočašća sestre su započele molitvom Jutarnjih hvala, a zatim su u maloj bazilici BDM prisustvovale misi koju je predslavio general Reda otaca Tješitelja Isusa u Getsemaniju.  U Bratislavi su pješice obišle put od župnog ureda do križa i crkve gdje je svakodnevno na koljenima prolazio prvi obraćenik vraćen Bogu, po zagovoru blažene s. Zdenke. U blizini je bolnica gdje je radila s. Zdenka i gdje su je uhitili. Vidjele su i kompleks zgrada gdje je živjelo 150 sestara, koje su radile u bolnici. Obišle su i zatvor i Palaču pravde, gdje je blažena s. Zdenka bila nepravedno osuđena. U poslijepodnevnim satima sestre su krenule natrag u Hrvatsku zahvalne za dioništvo ovoga hodočasničkog puta i tolikih poticaja. s. Deodata Kočonda

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blagoslov Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu |

Katoličke vijesti

Zahvalnica u Slavonskom Brodu |

Katoličke vijesti

Misa na engleskom jeziku za strane radnike |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti