Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći |

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom „Zdravlje bolesnih“ proslavljen je u četvrtak, 8. veljače osmi hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu. Središnje hodočasničko slavlje predvodio je svećenik Varaždinske biskupije, župnik u Ferdinandovcu Daroslav Benjak. Suslavili su domaći župnik Anđelko Cindori i grkokatolički župnik Nikola Stupjak.

Stavljajući Blaženu Djevicu Mariji kao savršen uzor ž  ene i majke, vlč. Benjak u prigodnoj je homiliji promišljao o vjeri i o ulozi žene i majke u današnjem svijetu.  Naglasivši da smo kao kršćani pozvani svoju vjeru živjeti u konkretnom životu, ustvrdio je da se onda ničega ne moramo bojati.

Posvjestivši ženama i majkama veličinu i uloge u njihovim obiteljima i u društvu, potaknuo ih je da budu svjesni kako je to nemoguće bez vjere, molitve i sakramentalnog života. „Vjerujem da ima među vama velikih, časnih, uzornih i plemenitih žena koja su snaga obitelji i duša našega društva, duša našega naroda. One jesu i bit će stožer obiteljskog života i budućnost našega sela i gradova, naše domovine Hrvatske. Radi se o majkama koje nose glavni teret obitelji, svojim srcem grle svoje ukućane, a hitaju ususret Gospodinu. To su žene koje često kleče pred Gospom, najvećom majkom i ženom povijesti. One u poniznosti mole blagoslov, zagovor i Marijinu pomoć za sebe i svoju obitelj. To su žene i majke koje žrtvom, molitvom i uzornim životom, hrane svoju djecu i upućuju ih na pravi put spasenja. Trebaju nam danas živi i aktivni majke i očevi, aktivne obitelji, župne zajednice koje će se okupljati oko svoga Učitelja i Spasitelja, koje će odgajati i učiti kako se živi po Božju“, rekao je uz ostalo vlč. Benjak. Zahvalio je Bogu i Gospi za dar domovine Hrvatske, svima koji su je voljeli, branili, braniteljima na žrtvi.

Svoju je homiliju vlč. Benjak protkao stihovima snažnih i dirljivih pjesama naših poznatih hrvatskih umjetnika koji su istovremeno Mariju i uzveličali, a i približili je kao onu koja nam je tako bliska i spremna pomoći u svim našim potrebama. Na kraju je zaključio kako je na nama red nastaviti časno pisati povijest roda i doma svoga hrvatskim rukopisom i po Božjim crtama.

Iako to nije uobičajeno u tom svetištu, spontano su mu vjernici na kraju homilije pljeskom pokazali koliko ih je svaka njegova riječ dotakla. Mnogobrojni su vjernici kako na tom, tako i na ostala četiri misna slavlja – koja su predvodili župnik Cindori, župi vikar Bernard Prelčec, te sa svojim vjernicima vlč. Filip Perković, župnik Župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku i vlč. Dejan Čaplar, župnik Župe sv. Ane u Tenju. Prije svake mise bila je marijanska pobožnost. U tišini Gospina svetišta brojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava Bogojavljenja u osječkoj Retfali uz Puhački orkestar DVD-a Valpovo |

Katoličke vijesti

Proslava spomendana svetih Fabijana i Sebastijana u Brodskom Varošu |

Katoličke vijesti

Koncert pučkih korizmenih napjeva ŽPS „Šokice“ |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti