Hodočasnici koji su hodali Camino de Santiago oborili su rekord 2023
Svijet

Hodočasnici koji su hodali Camino de Santiago oborili su rekord 2023

Osoblje CNA, 3. siječnja 2024. / 16:00 sati

Hodočasnici koji su hodali slavnim Camino de Santiago postigli su novi rekord. 2023. godine gotovo pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta pješačilo je ovom povijesnom rutom.

Prema statistika objavio je Ured za hodočasnike, 446.035 hodočasnika stiglo je na španjolsko hodočasničko mjesto. Gotovo 200.000 hodočasnika bilo je iz Španjolske, prvenstveno iz južne regije Andaluzije.

Što se tiče stranaca, najviše su rangirani hodočasnici iz Sjedinjenih Država – s 32.063 – a slijede ih Talijani s 28.645 i Nijemci s 24.342.

Ostale zemlje koje su visoko rangirane su Portugal, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Meksiko, Južna Koreja, Irska, Australija i Kanada.

Glavne dobne skupine bile su od 18 do 45 godina, s 10.181 hodočasnikom, a bilo je 10.096 hodočasnika između 45 i 65 godina. Žene hodočasnici također su bili brojniji od muškaraca.

Unatoč tome što je Camino tradicionalno katoličko hodočašće, 23,3% onih koji su hodali rutom završilo ju je iz nereligioznih razloga.

Camino de Santiago, također poznat kao “Put svetog Jakova”, je 1000 godina stara hodočasnička ruta kroz Španjolsku, Portugal i dio južne Francuske koja vodi do katedrale u Santiagu koja se nalazi u nadbiskupiji Santiago de Compostela u sjeverozapadnoj Španjolskoj. Katedrala se tradicionalno smatra mjestom ukopa sv. Jakova apostola.

Nakon otkrića relikvija svetog Jakova Velikog u devetom stoljeću, Camino je od 10. stoljeća postao glavno hodočasničko mjesto. Camino je bio službeno proglašen jedno od “tri najveća hodočašća kršćanstva”, uz Jeruzalem i Via Francigena do Rima, 1492. nakon oslobođenja Granade pod vladavinom katoličkih monarha Ferdinanda II od Aragona i Izabele I od Kastilje. Godine 1987. proglašena je prvom Kulturnom rutom Vijeća Europe.

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sastanak naglašava ključnu vodeću ulogu koju žene imaju u suočavanju s globalnim izazovima

Katoličke vijesti

Propovjednici Baltimorske nadbiskupije posadi broda koji je upao u rušenje mosta

Katoličke vijesti

Crnačka katolička povijest je za svakoga, kaže katolički pedagog

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti